Jela bez mesa

NAPRAVITE HLEB KOJI SE NE MESI: Potrebna su samo 4 sastojka, mekši je od onog iz pekare!

Kad ga jednom napravite, više nećete poželeti da jedete kupovni!

22.11.2023 14:00

NAPRAVITE HLEB KOJI SE NE MESI: Potrebna su samo 4 sastojka, mekši je od onog iz pekare!
shutterstock.com

Iako većina porodica u Srbiji hleb svakodnevno nabavlja u prodavnici ili pekari, svi će se složiti da nema lepšeg hleba od onog spremljenog u kućnoj radinosti.

Ipak, malo je domaćica koje će se opredeliti da naprave domaći hleb, najpre zbog manjka slobodnog vremena, a potom i zbog činjenice da nisu vične mešenju. Ukoliko želite da isprobate pravi domaći hleb, a ne znate da mesite testo, isprobajte naš recept koji ne iziskuje veštine u kuhinji.

Hleb koji se ne mesi može da uspe svakome, a uz to su sastojci uvek dostupni i gotovo svaka domaćica ih ima u svojoj kuhinji.

Sastojci:

  • 600 g brašna tip 500
  • pola kesice instant suvog kvasca
  • ravna supena kašika soli
  • 350 ml vode

Priprema:

U veću činiju sipajte brašno, kvasac i so, pa sve dobro promešajte. Dodajte vodu, sve promešajte kašikom, pa preko posude stavite prozirnu foliju i ostavite da odstoji preko noći.

Ujutro skinite foliju, opet promešajte testo kašikom, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da stoji sve dok se na vrhu testa ne pojave mehurići. U proseku biće potrebno desetak do 12 sati. Kad se na testu pojave mehurići, skinite foliju, prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu, razvucite ga oklagijom, pa ga prekrijte krpom i ostavite da odstoji još sat vremena.

Posudu u kojoj ćete peći hleb (pekač ili šerpa, obavezno sa poklopcem) obložite pek-papirom, pa stavite u rernu koja je zagrejana na 250 stepeni. Posle petnaestak minuta izvadite posudu iz rerne, u nju ubacite testo za hleb, poklopite i vratite u rernu. Hleb bi na 250 stepeni trebalo peći otprilike 20 minuta. Posle tog vremena pažljivo izvadite posudu iz rerne, skinite poklopac, pa vratite hleb da se dopeče na 170 stepeni još dvadesetak minuta.

Kad se pojavi tamnija korica, izvadite posudu sa hlebom iz rerne, pa preko hleba stavite čist peškir i ostavite da tako odstoji još pola sata.

Ovako pripremljen hleb biće svež danima.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)