Tetka Saveta

DA LI ZAGREVATE RERNU PRE PEČENJA? Profesionalni kuvari otkrili grešku koju sve domaćice prave (FOTO)

Ukoliko ste sumnjali da li razlika postoji, sada više nećete imati dilemu.

21.11.2023 14:02

DA LI ZAGREVATE RERNU PRE PEČENJA? Profesionalni kuvari otkrili grešku koju sve domaćice prave (FOTO)
shutterstock.com

Kada zaboravimo da zagrejemo rernu pre nego što stavimo hranu u nju, često se pitamo šta će se dogoditi. Da li će hrana biti ista kao i kada se peče u zagrejanoj rerni? Da li će se promeniti ukus i tekstura? Ovo su pitanja koja su nam svima poznata, ali odgovori na njih se razlikuju zavisno od toga šta pečemo.

shutterstock.com

Da li je važno da zagrejemo rernu pre pečenja peciva


Kada je u pitanju pečenje kolača, zagrevanje rerne je ključno. Ukoliko pečemo u hladnoj, kolačići će se previše raširiti, jer se oslanjaju na početni udar toplote koji im pomaže da zadrže svoj oblik. Takođe, zbog dužeg vremena pečenja, kolači će biti suvi i bez karakteristične boje koju daje Maillardova reakcija (zbog koje hrana dobija lepu, bronzanu boju). Slično tome, i kolači će biti gusti i ravni ukoliko se peku u hladnoj rerni, jer će nedostajati toplota koja bi aktivirala proces podizanja kolača i aktivirala prašak za pecivo.

Kada je u pitanju pečenje hleba i peciva sa kvascem, prethodno zagrevanje rerne je neophodno za uspešan rezultat. Toplota rerne ubrzava proces rasta kvasca i stvaranje rupica u testu, što stvara karakterističnu koricu u pečenom hlebu. Bez početnog zagrevanja, hleb će ostati pljosnat i neće imati karakterističnu koricu koju svi obožavamo.

Pixabay

Pite i lisnata peciva peku se u prethodno zagrejanoj rerni

 


Pite i lisnata peciva takođe zahtevaju zagrevanje rerne kako bi se postigao željeni rezultat. U suprotnom, pite će biti vlažne, a peciva spljoštena i okružena otopljenim maslacem. Toplota rerne je od ključne važnosti za stvaranje hrskave kore i bogatog ukusa pita i lisnatog testa.

Generalno, prema savetu profesionalnih pekara, zagrevanje rerne pre pečenja je važan korak koji ne treba preskočiti. Svaka kategorija pekarskih proizvoda zahteva različite reakcije koje se aktiviraju toplotom, a preskočeni korak može dovesti do neželjenih rezultata. Zato, pre nego što započnete sa pečenjem, ne zaboravite da pravilno zagrejete rernu.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)