Tetka Saveta

BRZO I LAKO ČIŠĆENJE ESCAJGA: Rastvor od dve namirnice učiniće da kašike i viljuške zablistaju kao nove na slavskoj trpezi! (FOTO)

Trik koji će vam biti od velike pomoći.

17.11.2023 12:00

BRZO I LAKO ČIŠĆENJE ESCAJGA: Rastvor od dve namirnice učiniće da kašike i viljuške zablistaju kao nove na slavskoj trpezi! (FOTO)
shut

U sezoni slava svaka domaćica želi da sto za kojim će sedeti gosti bude besprekorno dekorisan, a da posuđe, čaše i escajg blistaju.

Kako u gotovo svakoj kući u Srbiji postoji poseban escajg za velika slavlja koji se koristi svega nekoliko puta godišnje, on bez obzira na kvalitet dobija patinu koju je, čini se, teško ukloniti. Poseban problem predstavljaju tamne mrlje koje se javljaju na starinskom posrebrenom escajgu kojeg domaćice ne žele da se odreknu, a ipak ne znaju kako da ga osveže.

Srećna republika donosi vam dva načina čišćenja escajga posle kojih će on zablistati kao da ste ga tek kupili.

Unutrašnjost velike šerpe obložite aluminijumskom folijom, pa spustite escajg, dodajte 50 grama sode bikarbone, a onda sipajte pola litra proključale vode. Ostavite escajg da odstoji u ovoj mešavini oko pola sata, pa ga izvadite, operite deterdžentom za sudove, isperite hladnom vodom i ostavite da se osuši.

Pixabay

Soda bikarbona izvanredna je za čišćenje pribora za jelo

 

Drugi način je takođe veoma jednostavan i pristupačan. U litar vruće vode sipajte 200 mililitara običnog alkoholnog sirćeta, pa u ovaj rastvor spustite escajg i ostavite ga da odstoji sat vremena. Posle tog vremena izvadite ga iz ovog rastvora, takođe operite deterdžentom za sudove i vodom, pa ga isperite, poređajte na pamučnu krpu i ostavite da se osuši.

Za dodatni sjaj svaki komad escajga izglancajte suvom krpom kako na njemu ne bi ostale mrlje od vode. Viljuške, kašike, noževi, kašičice i viljuškice biće blistavi kao da ste ih tek doneli iz prodavnice.

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)