Tetka Saveta

KAKO OČISTITI SUDOPERU: U vodu sipajte ovaj sastojak i odvod će se otčepiti za tili čas (FOTO)

Domaćice se kunu u delovanje ovog načina ribanja.

05.11.2023 14:01

KAKO OČISTITI SUDOPERU: U vodu sipajte ovaj sastojak i odvod će se otčepiti za tili čas (FOTO)
shutterstock.com

Kada se masnoće, ostaci hrane i sitni kuhinjski otpad nakupljaju i stvaraju problem u sudoperi, važno je znati kako ih efikasno otčepiti. Pozivanje vodoinstalatera može biti skupo i stresno, pa je dobro naučiti kako sami da rešimo ovaj problem. Sve što je potrebno su neki uobičajeni kućni predmeti i malo samopouzdanja.

Prvi korak je isključiti električnu jedinicu za odlaganje smeća, ako je sudoper opremljen takvom. Zatim možete pokušati koristiti vruću vodu kako biste razbili začepljenje. Veliki lonac kipuće vode polako izlijte niz otvor za odvod i to može pomoći da se začepljenje razbije. Soda bikarbona je još jedan koristan kućni saveznik za otčepljivanje sudopere. Ulijte šoljicu sode bikarbone u odvod, a zatim šoljicu belog sirćeta. Ostavite da smesa odstoji nekoliko minuta, a zatim pustite vodu da vidite da li se odvod čisti.

shutterstock.com

kako očistiti sudoperu

Ukoliko ovi koraci ne daju rezultate, možete pokušati sa odčepljivačem. Potpuno nakvasite područje oko odvoda i postavite odčepljivač ravno na odvod. Pravite brze pokrete gore-dole da biste stvorili vakuum koji će izvući začepljenje.


Ako ni odčepljivač ne uspe, možete probati sa sajlom za otčepljivanje. Gurnite sajlu u odvod dok ne naiđete na otpor, a zatim je pokrenite. Možete takođe probati verziju sa žicom, gde ćete je gurnuti u začepljeni odvod i pokušati razbiti začepljenje ili ga izvući. Ukoliko ni ove metode ne budu uspešne, možete proveriti sifon. Odvojite cevi i proverite da li se začepljenje nalazi na tom mestu. Uklonite blokadu i ponovo sastavite sifon.

shutterstock.com

Spremite se da dubinsko jesenje čišćenje kuće

Ako se začepljenje nalazi u cevima zida, možete pokušati uvući sajlu da biste ga očistili. Važno je izbegavati korišćenje hemijskih sredstava za čišćenje odvoda, jer mogu oštetiti cevi. Ona se preporučuju kao poslednja opcija, ukoliko sve druge metode ne uspeju.

Ukoliko ni sa svim ovim metodama ne uspete da otčepite sudoperu, vreme je da pozovete profesionalnog vodoinstalatera.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)