Tetka Saveta

TRIK DA OČISTITE DŽEZVU OD KAMENCA I MRLJA BEZ RIBANJA: Biće blistava kao da ste je tek kupili

Emajl u unutrašnjosti lončeta za kafu iznova će biti beo, i to bez upotrebe specijalizovanih sredstava i žice za skidanje žutih naslaga.

07.10.2023 18:20

TRIK DA OČISTITE DŽEZVU OD KAMENCA I MRLJA BEZ RIBANJA: Biće blistava kao da ste je tek kupili
shutterstock.com

I pored savremenih aparata za pripremu kafe, svaka kuća u Srbiji ima makar jednu emajliranu džezvu u kojoj kuva "prvu jutarnju". Najčešće je to džezva na tufne, obložena belim emajlom sa unutrašnje strane.

Ali, vremenom emajl promeni boju, jer se na njemu nakupljaju kamenac i mrlje od kafe, a posebno mrlje od čaja ukoliko vam džezva služi za pripremu ovog napitka.

Da bi beli emajl u unutrašnjosti bele džezve ponovo bio blistavo beo ne morate da koristite specijalizovana sredstva, niti da džezvu ribate grubom žicom.

Pixabay

Soda bikarbona u kombinaciji sa praškom za veš je odlično sredstvo za uklanjanje kamenca sa emajla

 

Sve što je potrebno jeste da sipate dve kašike praška za veš i kašiku sode bikarbone, a onda i 200 mililitara vode. Džezvu stavite na ringlu i uključite da se voda zagreje. Kad voda proključa, prašak za veš i soda bikarbona će "odraditi" posao umesto vas.

Ostavite džezvu na vrućoj isključenoj ringli desetak minuta, pa je skinite sa ringle, sadržaj prospite u sudoperu i zatim uobičajeno operite džezvu. Bićete iznenađeni kako je emajl iznova blještavo beo.

Na isti način možete da povratite belinu unutrašnjosti emajliranih šerpi i lonaca.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)