I pored savremenih aparata za pripremu kafe, svaka kuća u Srbiji ima makar jednu emajliranu džezvu u kojoj kuva "prvu jutarnju". Najčešće je to džezva na tufne, obložena belim emajlom sa unutrašnje strane.
Ali, vremenom emajl promeni boju, jer se na njemu nakupljaju kamenac i mrlje od kafe, a posebno mrlje od čaja ukoliko vam džezva služi za pripremu ovog napitka.
Da bi beli emajl u unutrašnjosti bele džezve ponovo bio blistavo beo ne morate da koristite specijalizovana sredstva, niti da džezvu ribate grubom žicom.
Sve što je potrebno jeste da sipate dve kašike praška za veš i kašiku sode bikarbone, a onda i 200 mililitara vode. Džezvu stavite na ringlu i uključite da se voda zagreje. Kad voda proključa, prašak za veš i soda bikarbona će "odraditi" posao umesto vas.
Ostavite džezvu na vrućoj isključenoj ringli desetak minuta, pa je skinite sa ringle, sadržaj prospite u sudoperu i zatim uobičajeno operite džezvu. Bićete iznenađeni kako je emajl iznova blještavo beo.
Na isti način možete da povratite belinu unutrašnjosti emajliranih šerpi i lonaca.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)