Od svih materijala

KAD MAŠINA ZATAJI: Saveti za pranje šerpi

Pranje posuđa može biti mnogo zamorno, naročito ako su u pitanju tiganji, šerpe i lonci.

06.11.2021 14:02

KAD MAŠINA ZATAJI: Saveti za pranje šerpi
pexels.com
Često se u mašini za sudove ne operu dobro jer se zalepljeni ostaci skore po dnu ili rubovima, pa ih je teško ukloniti. Ribanjem se posuđe lako ošteti, pa naš osnovni alat u kuhinji postaje neupotrebljiv, čak opasan po zdravlje.

Baš iz tog razloga moramo biti veoma pažljivi prilikom održavanja i pranja sudova, vodeći računa o tome od kog su materijala napravljeni.

Šerpe od nerđajućeg čelika, inoksa

To je najzastupljeniji materijal od koga se pravi posuđe. Vrlo je postojan, čvrst, nereaktivan s namirnicama, a odlično i ravnomerno se zagreva. Ne sme da se izgrebe, zato je neophodno izbegavati sve vrste abrazivnih sredstava za pranje. Odlična zamena ako vam hrana zagori jeste soda bikarbona. Nju ćete sipati u posudu, naliti toplom vodom i ostaviti da odstoji. Čišćenje posuđa od inoksa posle sode bikarbone ide lako i s običnim deterdžentom za sudove, ništa ne stružete. Šerpe od inoksa mogu zasijati punim sjajem pomoću sirćeta i limunovog soka, a uz to će ukloniti sve mirise hrane koja se prethodno kuvala.

 

 

Kako očistiti bakarno posuđe

Posuđe od bakra nije tako često, ali je jedno od najkvalitetnijih zbog odlične provodljivosti toplote. Ipak, čak i bakarno posuđe povremeno treba dobro oribati i vratiti mu onu prvobitnu crvenkastu blistavost. Najlakše je posudu staviti u sudoperu, posuti je kuhinjskom solju i zatim preliti sirćetom. Ostavite tako nekoliko minuta, a dodajte još soli po potrebi. Zatim oribajte oštrim sunđerom za sudove i tako ćete skinuti sve mrlje, čak i crne fleke od prethodnih zagorelina. Polovina limuna umočena u so odlična je za čišćenje bakra, a verovali ili ne čak i kečap. Poliranje bakarnog posuđa posle ovako temeljnog čišćenja nije neophodno, ali limunov sok vam tu svakako može pomoći. Čak i kuvanje kiselih jabuka u bakarnoj šerpi joj vraća sjaj.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JA HA (@koreankitchen99)

 

Očistite posuđe od emajla

Emajl šerpe, odnosno šerpe s tufnicama su nam prva asocijacija i toplo sećanje na ručkove iz detinjstva. Emajl je široko rasprostranjen oduvek jer je jedan od najzdravijih materijala. Zapravo, radi se o sloju stakla specijalnim tehnikama prevučenim preko čelika. Staklo kao materijal koji je sasvim nereaktivan čuva sva hranljiva svojstva hrane prilikom pripreme bez obzira na to da li se radi o kiselim namirnicama, koje lako menjaju ukus u dodiru s metalima.

Glavna mana emajliranog posuđa je krtost tankog sloja stakla, koji se u nedovoljno debelom sloju prevlači na šerpe. Zato moramo da budemo oprezni, kao i pri korišćenju vatrostalnog posuđa. U sodu bikarbonu treba da potopite zagoreli tiganj i odlepiće se sve zalepljeno. Ako vam šerpa od kuvanja potamni, prokuvajte u njoj malo limuna ili so, sirće i ljuske jajeta. Kada je u pitanju emajlirano posuđe, pranje sirćetom i krupnom solju vraća sjaj i uklanja fleke, čak i one koje su se godinama stvarale, a aktivni ugalj pomaže ako zagori džem ili neka druga poslastica sa šećerom, što se uvek teško skida. Dovoljno je potopiti u mlaku vodu i dobro posuti ugljem, a kasnije mekom krpom ukloniti sve ostatke.

Komentari (0)