Tetka Saveta

DA LI SE PERU JASTUCI OD MEMORIJSKE PENE: Nikako ih ne potapajte u vodu, za bezbedno čišćenje potreban vam je samo jedan sastojak

Pranje u veš mašini čak i bez centrifuge može dovesti do trajnog oštećenja materijala.

23.09.2023 12:10

DA LI SE PERU JASTUCI OD MEMORIJSKE PENE: Nikako ih ne potapajte u vodu, za bezbedno čišćenje potreban vam je samo jedan sastojak
shutterstock.com

Jastuk je jedan od najčešće korišćenih predmeta u kući. Svake večeri na njemu spavamo pa često upija naš znoj zbog čega je preporuka da se peru jednom u tri do četiri meseca. 

Međutim, sve više ljudi koristi jastuke od memorijske pene koji nisu predviđeni za pranje, niti za potapanje u vodu. Postavlja se pitanje kako onda očistiti ove jastuke, a da ih pri tome ne oštetite.

shutterstock.com

Jastuke je neophodno temeljno očistiti berem dva puta godišnje

Kako izbeći oštećenja?

Jastuk od memorijske pene je prirodno hipoalergijski i u njemu se na zadržavaju grinje. Pa ipak i njemu je potrebno čišećenje minimum dva puta godišnje kako bi bio bezbedan za upotrebu. 

Kako objašnjavaju stručnjaci za čišćenje, skinite jastučnicu potom detaljno usisajte jastuk kako biste pokupili sitne nečistoće, a zatim ga pospite sodom bikarbonom i pokrijste čaršavom. Neka tako odstoji najmanje sat vremena kako bi soda mogla da deluje. Zatim ga ponovo usisajte i isti postupak ponovite sa druge strane. Jedino što sme da se pere je zaštitna jastučnica.

Ukoliko na jastuku odnosno na samoj memorijskoj peni imate fleke napravite blagi rastvor od deterdženta recimo onog za ručno pranje osetljivih tkanina kao što je svila. Čistu krpu umočite u rastvor, nežno istrljajte fleku dok je ne skinete, a zatim ponovo očistite čistom krpom koju ste pokvasili vodom. Vodite računa da jastuk ne bude previše vlažan, a potom ga ostavite da se osuši na vazduhu i sobnoj temperaturi pre ponovne upotrebe. 

Jastuk od memorijske pene nikad ne mojte prati u mašini za pranje veša jer će čak i bez centriguke dovesti do pucanja memorijske pene. Takođe, jastuk od ovog materijala nikako ne stavljati u mašinu za sušenje veša jer ćete ga na taj način trajno oštetiti. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)