Tetka Saveta

TRIK ZA BRZO ČIŠĆENJE JASTUKA! Više nikada ne morate da ih stavljate u mašinu!

Lindzi Kvin, majka troje dece , došla je na spasonosnu ideju koja ne samo da vam štedi vreme, već i energiju.

31.08.2022 16:00

TRIK ZA BRZO ČIŠĆENJE JASTUKA! Više nikada ne morate da ih stavljate u mašinu!
Foto: Shutterstock

Jastuci na kojima spavamo svake noći veoma brzo se isprljaju, iako često menjamo navlake. Oni upijaju naš znoj tokom spavanja i postaju idealno mesto za razvoj grinja, bakterija i raznih infekcija. Međutim, čišćenje jastuka nije nimalo jednostavno. Ukoliko su punjeni perjem, ne preporučuje se pranje u veš-mašini jer će ga uništiti, kao ni za one napravljene od memorijske pene.

Srećna republika vam donosi savršen trik za brz i jednostavan način čišćenja jastuka bez pranja. Ne samo što je biti čisti, već i dezinfikovani.

Tajna je u temperaturi

Na ovu, reklo bi se spasonosnu ideju, došla je Lindzi Kvin, majka troje dece koja je muku mučila s čišćenjem jastuka, posebno svoje dece. Naime, umesto da ih pere ona jastuke jednostavno potrpa u mašinu za sušenje veša.

- Eksplozija vrućeg vazduha u mašini za sušenje veša osvežiće vaše jastuke. Visoka temperatura će ubiti sve grinje ili bakterije, pa će jastuk biti ne samo čist, već i dezinfikovan. U mašini za sušenje jastuk treba tretirati oko 20 minuta – podelila je Lindzi taj savet na društvenim mrežama.

Ona je naglasila da njen trik ipak ne važi za jastuke od memorijske pene i da njih ni po koju cenu ne treba stavljati u mašinu za sušenje veša.

Testiranje jastuka

Kako je istakla Lindzi, jastuke na taj način možete čistiti koliko god puta želite. Ipak, treba imati u vidu preporuke stručnjaka da se jastuci menjaju barem na 2 godine.

- Ako on više ne pruža dobru potporu vratu prilikom spavanja, ukoliko se deformisao i izgubio svoj prvobitni oblik, treba ga zameniti novim – naglasila je Lindzi.

Ona je otkrila na koji način možete da proverite da li je vreme da stari jastuk zamenite novim. U pitanju je jednostavan test. Presavijte jastuk na pola. Ukoliko ostane tako i ne vrati se u prvobitno stanje, to je znak da je star i da je odslužio svoje, pa ga treba zameniti novim jastukom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)