Tetka Saveta

7 stvari u domu koje TREBA DA OČISTITE BAŠ SVAKI DAN

Biće vam potrebno svega nekoliko minuta za čišćenje, a sprečićete pojavu bakterija, zaraze ili bubašvaba u vašem domu

25.08.2022 12:00

7 stvari u domu koje TREBA DA OČISTITE BAŠ SVAKI DAN
Foto: Shutterstock

Zbog brojnih obaveza često ne stižemo da očistimo kuću ili stan onoliko često koliko bi trebalo. Međutim, postoje pojedini delovi našeg doma koji zahtevaju svakodnevnu higijenu. Na ovaj način sprečavamo mogućnost da se bakterije prošire po kući i dovedu do bolesti ukućana.

Srećna republika otkriva 7 stvari koje treba da očistite baš svaki dan u svom domu.

Pixabay

Na kuhinjskim krpama se zadržavaju ostaci hrane pa mogu postati leglo bakterija i zaraze

1. Kuhinjske krpe

Verovatno ne izgledaju baš toliko prljave, ali kuhinjske krpe se smatraju leglom bakterija koje se na njih lepe zbog ostataka hrane koje se zadržavaju na krpama. Zato je najbolje menjati svaki dan ukoliko imate veliku porodicu. Isto važi i za peškire za brisanje ruku u kupatilu. Kako se stalno koriste, najčešće su konstantno vlažni i kao takvi idealni za skupljanje bakterija. Zato je najbolje svako jutro staviti novi peškir i čistu krpu u kuhinju.

2. Kuhinjski pultovi

Kuhinjski pultovi su mesto gde se seckaju namirnice, ali i odlažu kese kad se vratimo iz kupovine, ključevi od kola, često i pošta i ostali sitni i vrlo prljavi predmeti. Da bakterije koje ostavljaju ne bi došle u kontakt sa namirnicama prilikom pripreme obroka potrebno je brisati ih i dezinfikovati svaki dan. Valja napomenuti da za čišćenje kuhinjskih pultova treba koristiti jednu krpu ili sunđer koji će služiti isključivo za to. Ne treba ih držati i mešati sa ostalim krpama s kojima brišete recimo kupatilo kako biste izbegli unakrsnu kontaminaciju odnosno da bakterije iz kupatila „donesete“ u kuhinju.

Pixabay.com

Svakodnevno menjajte peškire za ruke i ribajte lavabo

3. Pločice u kupatilu

Najlakši način da zaštitite pločice i fuge u kupatilu je njihovo redovno održavanje i higijena. Ukoliko zaboravite da ih očistite vrlo brzo će se pojaviti ružne fleke od vode koje će se ubrzo pretvoriti u buđ. Zato je najbolje posle svakog tuširanja prebrisati pločice kako na delu gde je kada ili tuš kabina tako i podne da biste izbegli da se voda zadržava u kupatilu što stvara idealne uslove za pojavu buđi.

4. Sudopere i lavabo

Kuhinjske sudopere i lavabo u kupatilu takođe treba čistiti svaki dan upravo kako bi se sprečilo zadržavanje prljavštine na njihovim zidovima. Kuhinjske sudopere su mesto gde često ostaju tragovi hrane nakon pranja sudova pa je neophodno svakodnevno ih čistiti i dezinfikovati. Isto važi i za lavabo u kupatilu jer u njega spiramo prljavštinu s ruku koja se nakuplja  na njegovim zidovima i može dovesti do pojave raznih infekcija ukoliko ih ne čistimo svaki dan.

shutterstock.com

Nemojte ostavljati prljavo posuđe u sudoperi već ga isperite i složite u mašinu za pranje sudova

5. Prljavi sudovi

Ništa gore nije od prljavog posuđa koje ostane u sudoperi tokom noći. Na taj način ne samo što će vam biti teže da umazano sudove operete, već imate leglo bakterija i mamac za razne bube i štetočine koje mogu da se pojave u vašem domu. Da biste ovo sprečili, operite posuđu posle svakog obroka ili ga isperite i složite u mašinu za pranje sudova.

6. Aparat za kafu

Aparat za kafu je još jedan mamac za bakterije u vašem domu. Na njemu može da se pojavi i buđ pa je neophodno da se temeljno očisti svaki dan. Najbolje je nakon svake upotrebe oprati delove aparata za kafu kako biste uklonili ostatke kafe i ulja. Možete ih oprati ručno ili u mašini za pranje sudova. I ne zaboravite da obrišete i spoljašnju stranu aparata i grejnu ploču gde prolivena kafa može zagoreti pa ćete imati problem da je očistite.

Foto: Shutterstock

Ne zaboravite da očistite popadale mrvice po podu posle ručka kako vam se ne bi skupljale bubašvabe

7. Mrvice na podu

Možda nemate vremena da baš svaki dan usisavate vaš doma, ali morate imati nekoliko minuta vremena da počistite mrvice sa poda. Prilikom pripreme obroka ili ručka često komadići hrane i mrvice popadaju po podu. Ukoliko ih ne očistite, eto gozbe za razne bube koje mogu da se skupe tokom noći u vašoj kuhinji. Sigurno ne biste voleli da vam se u kuhinji zapate bubašvabe jer ćete imati ozbiljan problem kako da se otarasite ovih dosadnih štetočina.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)