Psihologija

SUDOPERA VAM JE STALNO PUNA? Evo šta to govori o vašoj psihi!

Možda niste ljubitelj pranja suđa i radije biste peglali ceo dan, međutim, evo zašto je važno da to učinite što pre ukoliko vas zaista ne sprečava neki krupan razlog.

11.07.2022 22:00

SUDOPERA VAM JE STALNO PUNA? Evo šta to govori o vašoj psihi!
shutterstock.com

Dan je bio suviše naporan, deca su vam svojim aktivnostima oduzela vreme ili ste u poslednje vreme toliko bezvoljni da vas mrzi da ustanete i pospremite nered za sobom u kući. Međutim, treba da znate da će svako odlaganje pospremanja kuće dodatno uticati na vašu psihu. Psihologija i mnogi drugi koncepti poput Feng šuija potvrdiće vam da nered koji "negujete" u kući odražava vašu ličnost i u kakvom ste psihičkom stanju. I ne samo to, neuređen prostor, kao i puna sudopera u kuhinji, negativno će uticati na vaše raspoloženje čim se probudite.

Iako sreća nema veze sa uređenim domom, priznaćete, mnogi se bolje osećaju dok borave u čistom prostoru i bilo kakav nered im prouzrokuje stres i nervozu. O terapeutskom dejstvu čišćenja da ne govorimo. U brojnim istraživanjima se utvrdilo da peglanje i pospremanje kuće terapeutski utiče na psihu i zbog toga će mnoge domaćice lakše eliminisati stres i nervozu koji su se tokom dana sakupili ako se dohvate krpe.

Sudopera i kuhinja oslikavaju vašu psihu

Pozitivna energija struji tamo gde je sve besprekorno čisto, barem kako Feng šuji propisuje, a najbolje to pokazuje prostor gde spremamo i skladištimo hranu. Ukoliko je kuhinja prljava i neuredna, to može ukazivati na depresivno raspoloženje, tvrde stručnjaci iz psihologije. 

Smanjena volja kod određene osobe i anksioznost, kao i nedostatak energije, vidi se po punoj sudoperi i prljavim sudovima koji se talože. Ako ih se ne rešite ranije, to će samo produbiti to stanje. Stručnjaci smatraju da, budući da je to povezano s mentalnim zdravljem, ukoliko određeni zadatak "štiklirate" što pre,  uspostavićete ravnotežu u svom organizmu i psihi. U redu je nekada preskočiti neki posao koji nas čeka zbog nedovoljno motivacije ili "više sile", međutim, ako je to česta praksa, veoma negativno će uticati na naše raspoloženje narednog dana.

Rešite se nereda pred spavanje

Ako vas je sustigao umor tokom dana, a još ostavite i neoprano suđe tokom noći, iskustva pokazuju da ćete se ujutru probuditi nervozni i neraspoloženi. S druge strane, čista kuhinja i sudopera tokom noći biće jedan od razloga da ujutru budete nasmejani, orni i energični i imaćete više vremena za druge aktivnosti.

Mnogim domaćicama je ipak pranje suđa naporan posao i pokušavaju da ga izbegnu u nekim momentima. Međutim, postoje i razne tehnike kroz koje ćete zaboraviti uz taj kućni zadatak i sa lakoćom ćete ga obaviti. U jednom časopisu je objavljena studija koja je otkrila da će domaćice lakše oprati zaostalo posuđe ukoliko tokom njihovog pranja razmišljaju pozitivno, pomirišu deterdžent ili se udube u ono što rade. Na taj način se smanjuje stres, tvrde stručnjaci, ističući da se tako provereno brže eliminiše nervoza.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)