Psihologija

KO BI REKAO? Muškarci postaju gluplji dok pričaju o ženama, evo zašto

Naučnici su sproveli istraživanje o tome kako reaguje muški i ženski mozak prilikom „provokacija“ dok rešavaju jednostavan test i došli su do prilično šokantnih rezultata kad je u pitanju rad muškog mozga

21.06.2022 21:00

KO BI REKAO? Muškarci postaju gluplji dok pričaju o ženama, evo zašto
shutterstock.com

Nije tajna da ženski mozak može da obrađuje više informacija u isto vreme dok su muškarci najčešće skoncentrisani na jednu stvar. Ali, to nije jedina razlika. Veruje se da žene reaguju emotivnije, a muškarci racionalnije.

Psiholozi su se pozabavili razlikom između muškog i ženskog mozga i to u trenutku kad razmišljaju ili pričaju o suprotnom polu. Istražujući ponašanja muškaraca i žena naučnici su došli do šokantnih podataka da pripadnici jačeg pola postaju gluplji čak i dok samo razmišljaju ili pričaju o ženama.

unsplash.com

Muškarci se zbune čak i kad samo čuju žensko ime

Istraživanje

Žene važe za nežniji pol, ali možda baš to i nije tako. Možda dame jesu fizički slabije u odnosu na muškarce, ali u mnogim drugim stvarima su najblaže rečeno bolje. U istraživanju koje je sprovela grupa psihologa dobrovoljno je učestvovalo 71 muškarac i isto toliko žena.

Oni su odgovarali na jednostavna pitanja i to prvo što im padne na pamet dok je na ekranu povremeno „iskakalo“ muško ili žensko ime. Dok kognitivne veštine žena nisu bile pogođene ni na koji način momci su očajnički podbacili u svojim kognitivnim veštinama nakon što su čuli žensko ime. Drugim rečima njihov mozak jednostavno nije mogao da funkcioniše punim kapacitetom samo zato što su čitali ime Amanda ili Natali na ekranu. Na neki način muškarci su „zaglupeli“ svaki put kad čuju žensko ime.

Žene uopšte nisu reagovale na ove „provokacije“ kao što ne gube „razum“ svaki put kad vide zgodnog momka.

pexels.com

Žene drugačije reaguju i potrebno im je više vremena da se zareju za muškarca čak i kad im se dopada

Uznemireni momci

Tokom drugog eksperimenta svim učesnicima je rečeno da će razmenjivati poruke sa suprotnim polom. Momci su bili uznemireni kad nisu dobijali povratne informacije od dama.

Prema oceni psihologa, oni su poruke čak i bezazlene gledali kroz prizmu seksualne konotacije i ljutili se kad ne dobiju odgovor.

Za razliku od mladića, žene nisu bile uznemirene, što stručnjaci objašnjavaju time da je ženama potrebno više vremena da se „zagreju“ za muškarca čak i kad im se dopada kako on fizički izgleda.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)