Psihologija

DEFINITIVNO UTVRĐENO: Ko bolje vozi, muškarci ili žene?

Iako vlada uverenje da su ženski i muški vozači sve jednakiji, nova istraživanja pokazuju da prvo mesto još pripada jačem polu. Osim toga što statistike govore da su prisutniji kao vozači u saobraćaju, izgleda da je njima data prednost u odnosu na žene, koje se baš ne snalaze kada je parkiranje u pitanju.

29.05.2022 15:00

DEFINITIVNO UTVRĐENO: Ko bolje vozi, muškarci ili žene?
pexels.com

Kao i u svemu ostalom gde muškarci odmeravaju snagu sa ženama, ni vožnja ne zaostaje. Polemika se vodi oduvek oko toga ko su bolji vozači i žene smatraju da su degradirane kao slabiji pol od strane muškaraca i da im se pripisuje etiketa loših vozača. I naravno ne mire se sa tim.

Od muškaraca ćete često čuti „pa da, žensko“ čim neka žena pogreši prilikom vožnje ili će još gore situaciju prokomentarisati ljutim tonom „gde je dobila vozačku“ Koliko god žene dokazivale sebi i drugima da voze barem jednako dobro kao muškarci, čini se da to „ne pije vodu“.

pexels.com

Muškarci su skeptični kad vide ženu za volanom

Istraživanja su konačno dokazala da su muškarci bolji u parkiranju od žena i da je lepšem polu u proseku potrebno 20 minuta duže kako bi parkirale auto. Tim ženskih naučnika sproveo je istraživanje nad 65 volontera želeći da konačno razbije mit ko je bolji u tome i ispitanici su zamoljeni da parkiraju skupoceni automobil na univerzitetskom parkingu, navodi Dejli mejl.

Muškarci bolji u "rikvercu“

Iako će vas mnogi muškarci nagovoriti, da ostavite volan ili da vam pokažu kako se treba parkirati, preparkirati ili voziti unazad, možda vam deluje da želi da se pokaže superiorno. Ipak, istraživanja govore da su bolji i u tome. Naučnici sa nemačkog univerziteta Rur u Bohumu su utvrdili da muškarci voze mnogo bolje od žena u napred i u rikverc.

pexels.com

Istraživanja pokazuju da su i u vožnji u rikver muškarci bolji

Oni su bili za pet odsto uspešniji od žena u paralelnom parkiranju. Praksa je i to dokazala jer ćete verovatno videti nestrpljivog muškog suvozača koji prevrće očima dok se žena parkira ili nešto komentariše.

Imaju bolju koordinaciju

Muškarci imaju bolju koordinaciju i svest o prostoru za razliku od žena te zato deluju snalažljivije i odlučnije u saobraćaju. Njihov mozak lakše procenjuje kada se menja brzina i uopšte poziciju auta, pa je za njih parkiranje vrlo jednostavan posao, pokzuju studije. Stručnjaci ističu da su želeli da provere da li je mit da su muškarci bolji vozači i da ovom nema nikakve veze sa njihovim trijumfom nad ženama.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)