Psihologija

KAKO DA OSTVARITE SVE CILJEVE: Saveti psihologa zlata vredni

Stručnjaci savetuju da se do određenog cilja koji zacrtamo može stići ukoliko se prate određeni koraci i ako jednostavno shvatimo da želimo nešto. Na tom putu možda će biti prepreka, ali od svega je najbitnije biti svestan da sami kreiramo svoj život i da nam budućnost može doneti mnogo lepih stvari i uspeha, ako znamo da donosimo odluke na pravi način.

24.05.2022 11:00

KAKO DA OSTVARITE SVE CILJEVE: Saveti psihologa zlata vredni
unsplash.com

Mnogi od nas u nekom periodu života  se suočavaju sa neuspesima ili teškim trenucima, pa teško pronalaze motivaciju da ostvare neke davno zacrtane ciljeve. Pokušavaju da pronađu neki smisao u svemu, analizirajući šta je to što ih ispunjava ili kako sebe u budućnosti vide. Nekada to ide teže, pa se prepoznaju u stihovima Đorđa Balaševića koji kaže „Nekad mi se čini da se moje želje ostvaruju drugima. Nema veze, lepe su to želje. Šteta bi bilo da propadnu“.

Međutim, nije tako. Psiholozi savetuju da ukoliko jasno definišete neke korake i donosite odluke, uprkos svemu i svima, možete ići napred i ostvariti ono što ste zamislili. Psiholog Dragana Penco, na svom Jutjub kanalu svetuje kako da to učinite.

Maštajte

Maštanje je izuzetno važno jer ono definiše naš cilj i viziju budućnosti, ali i gradi našu podsvest, kaže ova psihološkinja. Treba definisati i postaviti veće ciljeve, ono što je očekivano, poput udaje, putovanja ne smatra se velikim ciljem. Praksa je pokazala da ukoliko se postavljaju visoki ciljevi otvaraju se vrata pred nekim drugim prilikama na kojima nismo puno radili. Treba biti svestan činjenice gde se trenutno nalazimo i odrediti drugu tačku do koje želimo stići.

unsplash.com

Vizualizujte gde sebe vidite u skorije vreme

Budite svesni da ste u "zoni komfora"

Tu gde se trenutno nalazimo je sve poznato i teško je izaći iz te komfornosti. Ne znači to da su situacije u kojima smo zadovoljavajuće, mogu to biti slabo plaćeni poslovi, iste zabave, veze bez budućnosti. Mnogima ta „ušuškanost“ odgovara i ne bi je menjali. Napolju čekaju izazovi i nepoznate stvari, zato je važno biti svestan toga.

Prisetite se kako su se vaši roditelji trudili za vaš bolji život

Iste vrednosti koje su roditelji negovali prema vama, po logici bi trebalo da i vi primenjujete. Ono čemu su vas učili i šta su potencirali, poput učenja, izvršavanja obaveza i sada to važi. To je princip koji ostaje, tvrdi Penco.

Tražite priliku za napredak

Ukoliko ne znate odakle da počnete, pretražite internet i definišite koja je to oblast kojom bi se bavili, a rastuća je i tražena. Gradite polako karijeru, ukoliko vam je to cilj, ne obazirući se na opaske okoline da će vas novac pokvariti. Jer ljudi koji ne žele da napreduju, na istom nivou pokušavaju da drže i druge.

unsplash.com

Konsultujte internet za sve što vam treba kako biste lakše definisali gde sebe vidite

Pomerite granice

Odličan način da izazovete sebe je da bar jednom nedeljno uradite nešto teško, što zahteva veći napor. Pročitajte više stranica knjige nego inače, uradite više stvari u praksi. To može da se odnosi na bilo koji aspekt života, jer time pokušavate da dokažete sebi kolika je moć u vašim rukama i koliku kontrolu imate nad sobom.

pexels.com

Poeranje granica u nekim aktivnostima i veštinama, pokazaće vam koliko moći posedujete

Vežbanjem nečega takođe menjamo svoju podsvest i postajemo to što vežbamo. Oni koji za  nekih 5 godina, rade na nečemu, stvaraju i pokušavaju da menjaju nešto, daleko su ispred drugih kojima se „ne da“. Izbegavajte prazne priče, aktivnosti i  ljude koji vas koriste za sopstveni napredak. Vrlo je važno, prema rečima psihologa, definisati da li se određeni posao ili osoba uklapa u vaš život, ako ne, grabite dalje.

Pobeda nad životom, kako je naziva ova psihološkinja, desiće se kod svih koji ovog trenutka ulažu u sebe i grabe ka ostvarivanju cilja, jer će kasnije uživati u rezultatima svog truda.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)