Psihologija

REŠENA DILEMA: Da li treba živeti zajedno pre braka?

Možda mnogi misle da je zajednički život udvoje, rešenje i "zvono" za brak, ali činjenica je da većina mladih na ovaj način testira svoju vezu i njenu stabilnost. Da li će to voditi ka braku ili razlazu ne igra ključnu ulogu, kažu stručnjaci.

19.05.2022 10:00

REŠENA DILEMA: Da li treba živeti zajedno pre braka?
unsplash.com

Zajednički život pre braka postaje trend kod onih koji su u dužim vezama i planiraju venčanje. Statistika pokazuje da je sve više onih koji se odlučuju na taj korak želeći da „isprobaju“ brak bez potpisivanja papira. Međutim, on može da bude veliki izazov jer kako kod mnogih veza igra ulogu potvrde da dvoje mogu ući u brak, tako nažalost i kod nekih pokaže svoje pravo lice pa se partneri raziđu čim vide da nisu kompatibilni.

Zajednički život, pre braka, podrazumeva prilagođavanje partnera jedan drugom, deljenje zajedničkih obaveza i prosto, navikavanje druge osobe koja je uključena u vaš život.

Psiholozi navode da žene i muškarci ulaze iz različitih razloga u zajednički život. Kao logičan sled duge i stabilne veze, žene očekuju da će biti zaprošene i da će se to konačno krunisati brakom. Kod muškaraca je drugačija stvar. Stručnjaci tvrde da muškarci na taj način samo odgađaju obaveze i odgovornost koje donosi legitiman brak i zavet pred matičarem i najbližima, te da nisu sigurni da to istinski žele.

unsplash.com

Zajednički život može biti veliki izazov za njih

Iako je ranije bilo nezamislivo živeti sa partnerom pre braka, danas se mladi češće na ovaj potez odlučuju upravo iz razloga što žele da znaju na čemu su. Brak je ranije donosio novine, izazove i iznenađenja, danas retko ko želi da uđe u „nepoznato“ i ne pravi kompromise za velika prilagođavanja.

Recept za uspešan brak?

Najnovije studije pokazuju da parovi koji žive zajedno pre sklapanja braka, imaju manju verovatnoću da će se razvesti. Uzrast partnera se pokazao kao bitan u istraživanju jer je ono pokazalo da će mlađi parovi ranije otpočeti zajednički život. Kod parova koji odmah uđu u brak stvaraju se problemi jer nisu spremni na izazove koje on donosi i nisu se dovoljno upoznali.

unsplash.com

Mnogi misle da je otpočinjanje zajedničkog života prvi korak ka braku

Jedno istraživanje američkih naučnika pokazalo je da 19 odsto onih koji su zajedno živeli pre braka, je kasnije zatražilo razvod, nasuprot 12 procenata onih koji su počeli zajedno da žive nakon venčanja.

Naučnici smatraju da mnogi parovi „završe“ u braku samo jer su otpočeli zajednički život. Muškarci takođe iz lenjosti nekada pristanu na zavet, nakon što su potisnuli određene probleme sa kojima se susreće svaki par ili im je bilo teško suočiti se sa njima.

Međutim, ne vodi glavnu reč da li će par ići ka braku i da li će se razvesti ili ne, to što uđu u vanbračnu zajednicu. Glavni razlozi koji dovode do razvoda su ljudi i njihov karakter, kao i očekivanja, vaspitanje partnera i sl. Nepomirljive razlike i nemogućnost da se pronađu rešenja za probleme i nesporazume, vode neminovno ka razilaženju.  

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)