Tetka Saveta

Brišite PRAŠINU samo 3 puta mesečno! TRIK otkrivaju zaposleni u muzejima!

Tajna je u glicerinu koji se nakapa u vodu, pokvasi krpa i na uobičajen način prebriše prašina. Glicerin je nezamenljiv i u održavanju podova, nameštaja i svih drvenih površina u vašem domu

16.06.2022 20:00

Brišite PRAŠINU samo 3 puta mesečno! TRIK otkrivaju zaposleni u muzejima!
shutterstock.com

Izloženi eksponati po muzejima uvek su besprekorno čisti bez trunke prašine. Da li ste se ikad zapitali kako je to moguće i da li spremačice non – stop drže krpu u rukama i glancaju izložene predmete.

Postoji trik kako da se prašina briše bukvalno jednom u 10 dana i da si pri tome ne skuplja duže vreme na prebrisanim površinama. Tajnu otkrivaju zaposleni u muzejima, a Srećna republika donosi kako da to primenite i u svom domu.

Tajna je u glicerinu

Da biste besprekorno obrisali prašinu i sprečili njeno ponovno skupljanje, dovoljno je da u vodu dodate nekoliko kapi glicerina. Pokvasite krpu u toj vodi i na uobičajen način prebrišite prašinu koja se neće videti narednih 10 dana. Glicerin će osvežiti drvene površine i dati im sjaj. Ovaj trik možete da koristite i prilikom brisanja podova bez obzira da li imate parket ili laminat.

Glicerin je dobar i za brisanje kožnog nameštaja, ali ga u tom slučaju nemojte razblaživati sa vodom već jednostavno nakapajte glicerin na krpu i prebrišite nameštaj koji će zablistati.

Pixabay

Brže i lakše pranje prozora uz glicerin

Koristan i za fleke

Glicerin možete da koristite i za uklanjanje fleka sa odeće. Dovoljno je da nakapate nekoliko kapi na fleku, a potom je isperite sa vodom u koju ste dodali malo soli. Da biste uklonili tvrdokorne mrlje od čaja, kafe ili čokolade napravite smesu od glicerina i soli nanesite na fleku i posle 30 minuta operite na uobičajen način a fleka će nestati.

Verovali ili ne, glicerin pomaže i kod pranja prozora. Umesto skupih proizvoda prepunih hemije, napravite domaći preparat od glicerina i alkohola. Dovoljno je da pomešajte glicerin i medicinski alkohol u odnosu 1:10 sipajte u flašu sa prskalicom i ovom smesom prebrišite prozore. Ne samo što će biti čisti i sjajni, već se prljavština i prašina duže vremena neće lepiti za vaše čiste prozore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)