Tetka Saveta

PARKET, LAMINAT ILI PLOČICE: Za koju vrstu poda se odlučiti?

Prelistavanje kataloga i pretraživanje interneta da biste pronašli adekvatne podne obloge za svoj dom, mogu biti dugotrajan i iscrpan posao. Srećna republika je pripremila kratak vodič kroz odabir ovog važnog elementa enterijera, izdvojivši najzastupljenije i najfunkcionalnije podne površine za vas.

08.06.2022 22:00

PARKET, LAMINAT ILI PLOČICE: Za koju vrstu poda se odlučiti?
pexels.com

Odabir poda prilikom useljenja u novi stan ili renoviranja, veoma je važna odluka, koja mora da poveže praktičnost, funkcionalnost i stil. Mnogima ovaj posao zadaje glavolju i to sa razllogom. Koliko god da ste vešti u kreiranju enterijera i odabiru svega što on zahteva, biranje adekvatne podloge za vaš prostor je poprilično zahtevan posao.

On ne samo što obzbeđuje funkcionalnost u prostoriji, već oslikava i atmosferu vašeg doma, pa u skladu sa prostorijom koju želite da uredite, treba birati i materijal.

Treba uzeti u obzir da određene površine u vašem domu poput dečijeg boravka „trpe“ dečiju igru i nestašluke, pa to ostavlja tragove na površini. Isto tako su prostorije poput kuhinje izložene vlagi, pa drvene podne površine  treba izbegavati. Predstavljamo vam neka rešenja koja sa sobom nose svoje prednosti i mane. 

Parket

Oni spadaju u masivne drvene podove i predstavljaju trajno rešenje za vaš dom. Lepe se za betonsku podlogu i eventualno bruše po potrebi. Osim toga što vaš dom uz njih deluje luksuzno i prefinjeno, on iznova može dobiti novi izgled kadgod se na neki način uništi, povlačenjem nameštaja, grebanjem nekim tupim predmetima i slično. Daščice od kojih se prave su veličine oko 20mm i termički i fabrički su obrađene.

pexels.com

Parketi su zbog svoje dugotrajnosti ostali među starijima omiljene podne obloge

U zavisnosti od drveta od kojeg se prave, zavisi i debljina ove podloge. Kod nas se najčešće prave od hrastovine, javora i bukve.

Međutim, poslednjih godina su popularni parketi izrađeni od egzotičnog drveta bambusa. Starije generacije su pobornici ovih podnih površina zbog istrajnosti i kvaliteta. Mana parketa je što nisu otporni na vlagu i vodu, pa se preporučuje da ih ne stavljate u kuhinji i sličnim prostorijama, gde je prisutna kondenzacija. Što se održavanja tiče, dovoljno je usisati ih i prebrisati vlažnom krpom.

Brodski pod

Ovo je tradicionalni tip podova koji se pravi od običnih dasaka, širine oko 11cm pa naviše i dužine više od 2 metra. Za izradu ovog poda koriste se daske od raznog drveta, ali je bitno da ona budu suva. Brodski pod je praktično neograničenog trajanja i može da vas "služi" dugo ukoliko se pravilno održava, a postavlja se na već pripremljenu daščanu konstrukciju. Ona je jedna od  mana kod ovih podnih obloga, jer se za razliku od parketa gde obloga ide direktno na cementnu košuljicu, ovde priprema potkontrukcija.

pexels.com

Brodski pod je sve više popularan zbog topline kojim odiše

Brodski podovi su populrni i među mlađim generacijama, daju lepotu i toplinu domu. Međutim, kao i kod parketa, ovi masivni podovi ne podnose vlagu i toplotu pa je bolje izbegavati ih u kuhinji i kupatilu, jer može doći do oštećenja drveta. Sa druge strane, onaj ko se za njih odluči, daće poseban pečat svom domu i neobičan enterijer u kome će biti prijatan boravak.

Laminat

Laminati mogu da izgledaju poput masivnih podova, ali već na drugi pogled razlika je uočljivia. Poslednjih godina su popularniji jer omogućavaju brzo postavljanje, praktičnost, zamenu ukoliko nakon izvesnog vremena želite da promenite izgled enterijera. Laminat je izuzetno otporan na vodu i za razliku od parketa i brodskog poda, to ga čini daleko pristupačnijim svima. Međutim, opet se ne preporučuje da se stavlja u izuzetno vlažnim prostorijama poput kupatila.

pexels.com

Laminat je i dalje najfunkcionalnije rešenje za mnoge

Laminati su kraćeg trajanja od klasičnih podova i njihov rok trajanja je od 10 do 15 godina. Što se praktičnosti tiče, on je dosta jednostavan za postavljanje, tako da ne zahteva dodatnu opremu i posebno angažovanje, jer se čitav proces svodi na sklapanje dasaka koje treba da bude pravilno. Osim toga, laminat je ekološki prihvatlljiva podna obloga, jer se izrađuje od prirodnih i obnovljivih materijala. Održavanje laminata je takođe jednostavno i on ne zahteva neka posebna hemijska sredstva za održavanje. Nežna sredstva za čišćenje ili sirće i vlažna krpa su dovoljni da oni zablistaju u punom sjaju.

Pločice

Iako pločice sve više dobijaju na popularnosti čak i kada je uređivanje poda u dnevnom boravku u pitanju, te se na tržištu nude u neobčnim dizajnima, majstori ih još radije preporučuju za opremanje kuhinje i kupatila. Mnogi ih smatraju pogodnim za velike porodice, jer su lake za održavanje, lako se čiste i prebrišu od fleka i generalno ne zhtevaju posebno održavanje.

pexels.com

Pločice deluju luksuzno al po mnogima je njihova praktičnost upitna

Keramika je oduvek bila najzahvalniji tip kojim se određeni prostori opremaju, otporna je i na vlažnost i toplotu. I pored toga što proizvođači danas nude pločice visoke otpornosti na fizička oštećenja, mnogi su skeptični prema tome pa ih radije izbegavaju u prostorijama gde je frekventno i gde se boravi duže. Igra dece na ovakvim podlogama je upitna, jer može dovesti do povrede, a podloga se može prilikom igre oštetiti. Takođe, nameštaj mora da bude dobro zaštićen kako se prilikom povlačenja i pospremanja ne bi pločice izgrebale.

Svaka od ovih podnih površina nudi nešto više od druge. Osim praktičnosti, svima je bitan izgled, tako da bi spoj ova dva bio idealno rešenje, a ukoliko se i cena prilagodi vašem budžetu, to je onda pravi pogodak.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)