Tetka Saveta

KAD VAM DOSAĐUJU: Kako da se otarasite gostiju koji nikako da odu kući

Možda ste ljubitelj kućnih žurki i često pozivate svoje prijatelje na druženje, ali verujemo da ste se našli u situaciji da niste znali kako da im kažete da je "dosta" i da je zabava gotova.

30.05.2022 21:30

KAD VAM DOSAĐUJU: Kako da se otarasite gostiju koji nikako da odu kući
shutterstock.com

Ukoliko ne znate suptilne načine da to date do znanja, jer direktnost u ovakvim situacijama nije poželjna,  Srećna republika donosi neke predloge.

U mnogim filmovima videćete glumce da igraju neku ulogu u kojoj predstavljaju prave zabavljače i one koji noću ne spavaju. Često su pravi partimejkeri, sa cigaretom i pićem u rukama, rado viđeni gosti na žurkama.

U stvarnom životu ljudi uglavnom vole mirniji i povučeniji život. Mnoge čak zabave u komšiluku umeju da iritiraju, pa neretko interveniše i policija na njihov poziv.

Da li su i vas nervirale galame i zvuci koji dopiru iz susedih stanova? Ili još gore, pozvali ste neke prijatelje, koji su zaboravili da nisu kod kuće i potpuno se opustili, dok vi napeto gledate ka satu i čekate kad će krenuti kući. Novinar i pisac Hari Velop otkrio je nekoliko zanimljivih načina da date gostima do znanja da treba da napuste vaš dom.

Perite zube pred gostima

Ništa bolje od pojavljivanja sa četkicom u zubima ili u ogrtaču koji najavljuju vreme za spavanje vašim gostima. Valjda je to krajnja metoda kojom ćete ih oterati, ako već ne shvataju da su preterali. Velop je to učinio jednom prilikom nemogavši da natera svoje goste da krenu put kuće za vreme jedne božićne proslave, pa se prisetio da bi to mogao da učini perući zube. Tom prilikom je poručio gostima da on mora na spavanje, a zbog ovog poteza ga je žena nazvala „najgrubljim muškarcem u Britaniji.

 

 

Naznačite vreme završetka druženja

Možda je pojava savremene tehnologije omogućila neposredniji i opušteniji stil konverzacije, ali i dalje pravila lepog vaspitanja diktiraju da se na svakoj pozivnici, pa čak ona bila putem elektronske pošte naznači početak i kraj neke zabave na kojoj ste pozvani. Prethodnih godina štampane pozivnice su davale zvaničniji ton i sadržale početak i kraj bilo kakve proslave, zašto se danas to ne bi podrazumevalo?

Krenite sa čišćenjem kuhinje

Nema boljeg i jednostavnijeg načina da se uhvate gosti za vrata i pobegnu čim pre, nego da vas vide kako perete suđe ili čistite kuhinju. Ne samo što dajete do znanja da je parti gotov, nego i suptilno poručujete da bi mogli da vam priskoče u pomoć u raščišćavanju.

 

 

Poslužite bezalkoholna pića

Na svakoj zabavi praksa je da se posluži neka "žestina", a čim vam domaćini iznesu sokove od narandže ili limunade to znači da je vreme da se krene kući. Naravno, ovo važi ukoliko smatrate da će gosti pročitati „između redova“ i shvatiti poruku. Dobar način da im na lep način saopštite da je druženje gotovo, tako što ćete naglasiti kako sokovi pomažu trežnjenje, pa je dobro da ih popiju pre polaska kući.

 

 

Pomoć prijatelja u nevolji

Američka televizijska kuvarica Džulija Čajld je predložila ovu metodu koja se čini vrlo efikasnom. Stvar je jednostavna, zamoliti najbližeg gosta da kada dođe vreme za to, napomene ostalima da treba krenuti kući.

 

 

Okrivite psa, komšiju...

Pas je uvek odličan izgovor za „rasterivanje“ gostiju. Možete se požaliti na njegovu agresivnu prirodu i da morate da ga nadgledate da ne bi napao nekoga, ali isto tako da ga morate voditi u šetnju. Komšija može biti dobar izgovor jer „ne voli“ buke i galame, pa se plašite da vas ne upozori, jer to „čini inače“.

 

Krenite sa pripremanjem doručka

Ovo je možda i najdirektniji način da date do znanja gostima koliko je sati, ali verujemo da je i vrlo produktivan. Naglašavajući da pripremate ovsene pahuljice koje moraju da odsede preko noći „umočene“ u jogurt ili mleko, dovoljno ćete reći svojim posetiocima da će uskoro i jutarnji obrok i da je zabava završena.

Idite po jakne gostiju

Vrlo slična situacija prethodnoj je da naglasite kako ćete pospremati sobu u kojoj se nalaze jakne gostiju pa je najbolje da ih pokupite, piše Dejli mejl i donesete gostima što će oi shvatiti kao poruku da treb da krenu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)