Tetka Saveta

KORA OD BANANE ZA UZGOJ CVEĆA: Iskoristite je na ovaj način i biljke će vam biti zahvalne

Od kore ovog voća možete napraviti prirodno đubrivo, može da vam posluži za uklanjanje prašine sa listova ali i za zaštitu biljaka od insekata

29.05.2022 09:00

KORA OD BANANE ZA UZGOJ CVEĆA: Iskoristite je na ovaj način i biljke će vam biti zahvalne
shutterstock.com

Banane su zdravo voće koje sadrži 3 prirodna šećera fruktozu, saharozu i glukozu koje u kombinaciji sa biljnim vlaknima daju osećaj sitosti i energije. Zato ne čudi što ih najbolji teniser sveta Novak Đoković redovno jede u pauzama teških mečeva kako bi nadoknadio energiju.

Međutim, zdrava je i kora od banane ali za vaše cveće.

Srećna republika vam donosi 4 načina na koje možete iskoristiti koru od banane za uzgoj i negu vašeg cveća koje će vam biti zahvalno.

Pixabay

Kora od banane je idelana za ukljanjanje prašine sa listova vašeg sobnog cveća

Da lišće zablista

Kora od banane može da se iskoristi sa čišćenje lišća vašeg sobnog cveća. Jednostavno unutrašnjom stranom kore od banane prebrišite lišće vašeg cveća. Na ovaj način ćete da ga očistite od prašine ali i nahraniti zelene delove. Listovi će dobiti sjaj i punoću. Ovaj postupak možete da ponavljate dva puta mesečno.

 

Organsko đubrivo

Kora od banane može da posluži i kao organsko đubrivo za vaše cveće. Koru iseckajte na sitne komadiće i jednostavno ih zakopajte u saksiju sa cvećem ili u bašti oko ruži i ostalog baštenskog cveća. Bana će u zemlji vrlo brzo da se pretvori u đubrivo, pa će biljke biti bujnije i lepše a ruže će cvetati kao nikada ranije.

Pixabay.com

I ruže obožavaju koru od banane koja ih hrani i štiti od insekata

Rešite se insekata

Kora od banane može vam pomoći da se rešite dosadnih insekata koje napadaju vaše cveće. Ovaj prirodni insekticid se pravi vrlo lako. Jednostavno koru usitnite u blenderu, pa smesu pospite oko cveća ili je zakopajte plitko odmah ispod površine. Korist je dvostruka insekti će bežati glavom bez obzira, a uz to ćete dodatno nađubriti vaše biljke.

Pixabay.com

Vaše cveće vam biti zahvalno na tečnom đubrivu od kore od banane

Prirodno tečno đubrivo

Kora od banane može se upotrebiti i za pripremu prirodnog tečnog đubriva za vaše biljke. Koru tamnih prezrelih bana stavite u vodu, dodajte malo smeđeg šećera i ostavite da odstoji dan ili dva. Tokom ovog procesa kora će u vodu pustiti minerale kalcijum, fosfor i kalijum. Ostatke kore izvadite iz vode s kojom zalivajte vaše cveće jednom nedeljno. Nećete verovati kojom brzinom će vaše biljke da rastu i bujaju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)