Tetka Saveta

Izgubili ste ključ za katanac i kisnu vam produžni kablovi? OVO SU TRIKOVI ZA SPAS u svakom domaćinstvu! (FOTO, VIDEO)

Ostavite pozive majstoru za neki drugi put jer vam uz ove jednostavne savete više neće biti potrebna ničija pomoć.

04.06.2022 18:00

Izgubili ste ključ za katanac i kisnu vam produžni kablovi? OVO SU TRIKOVI ZA SPAS u svakom domaćinstvu! (FOTO, VIDEO)
shutterstock.com

Žene se oduvek smatraju nežnijim polom, kom kroz decenije unazad navodno nikada od ruke nisu išle kako krupnije, tako ni sitnije popravke po kući. Zato je majstorisanje, složili bi se mnogi, gotovo uvek prepuštano muškarcima, dok su se dame bavile održavanjem domaćinstva u nekom drugom obliku. 

Međutim, samo zato što su muškarci ti koji su u većini slučajeva popravljali automobile ili menjali sijalice i kablove po kući ne znači da su žene manje sposobne za te iste stvari, baš kao što ni pripadnici "jačeg pola" ništa manje nisu vešti u negovanju dece i spremanju ručka.

Srećna Republika vam donosi 10 trikova kojima ćete za tren oka, bez obzira na to kom polu pripadate, rešiti naizgled veliki problem u vašem domu, te na taj način nećete morati da zovete nikoga u pomoć.

shutterstock.com

Ne čekajte više nikog za popravke

1. Olovku iskoristite za bravu

Vaša brava uporno odbija da se otključa? To nije razlog za paniku. Najverovatnije ključ ne može lepo da uđe u nju. Jednostavno uzmite običnu drvenu olovku i nekoliko puta "ocrtajte" njome mesto gde bi ključ trebalo da uđe.

Nećete verovati, ali sledeći put kada pokušate da otključate, uspećete iz prvog.

Prntscrn/YouTube

Olovka za lakše otključavanje

2. Vunica otvara selotejp na kutijama

Volite novogodišnje praznike, ali vas užasavaju kutije zbog kojih svaki put morate da posežete za makazama ili nožem kako biste improvizovano sekli lepljivu traku. Povrh svega, ona na vašim kutijama ostavlja ne baš primamljiv trag. 

Iako vam možda nikad ne bi palo na pamet, iskoristite vunicu i stavite je tačno u procep, baš na mesto gde se kutija zatvara, tako što ćete sa svake strane ostaviti delić vunice van kutije. Potom, preko toga zalepite lepljivu traku kako biste bili sigurni da na vaše ukrase do sledeće godine neće pasti prašina.

Prntscrn/YouTube

Povucite vunicu i makaze vam neće biti potrebne za skidanje selotejp-trake

Možda vam sada deluje da tu ima malkice više posla, ali pred novogodišnju euforiju otvorićete vaše kutije koje su oblepljene selotejpom jednim potezom vunice nagore.

3. Rukavicom zaštitite četku

Farbali ste stolariju i kasnije želite da nastavite, ali ne biste da se vaša četka osuši. Ukoliko je ostavite na vazduhu, veoma je verovatno da će se farba na njoj stvrdnuti, a da će četka biti neupotrebljiva.

Prntscrn/YouTube

Rukavica kao zaštita za četku sa farbom

Mežutim, rukavicu koju ste koristili tokom farbanja, skinite preko četke i tako je ostavite unutar rukavice. Kada je sledeći put uzmete, bilo to posle sat, dva ili 5, boja se neće skameniti na vlasima.

4. Žvaka poput magneta za vratanca

Nerviraju vas vratanca od sudopore koja em lupaju, em se nikada ne zatvaraju do kraja.  

Komadić dečje žvakaće gume iskoristite tako da od njega napravite lopticu koju ćete zalepiti na ugao gde bi vrata trebalo da se zatvaraju.

Prntscrn/YouTube

Žvaka zatvara vratanca sudopere

Žvaka će delovati poput magneta za vratanca koja će ubuduće ostati zatvorena.

5. Vežite kablove u čvor

Taman ste seli za sto da radite za kompjuterom, a kabl vam se iščupao iz utičnice. Takođe, ne sećate se kada ste poslednji put usisali, a da vam kabl nije ispadao iz utičnice produžnog kabla, barem 5 puta.

Iskoristite gajtane kako biste ova dva kabla vezali u čvor i onemogućite dalje prekide u radu.

Prntscrn/YouTube

Više se neće izvlačiti

6. Francuski ključ za katanac

Krenuli ste u ormarić u ostavi i setili se da nemate predstavu gde vam je ključ. Nailazite na katanac i već razmišljate kog majstora za brave da zovete.

Prntscrn/YouTube

Otvorite katanac bez mnogo napora

Sve što je potrebno jeste da uzmete dva francuska ključa i da na samom katancu u isto vreme oba ključa povučete ka spolja.

Tačno je da ćete katanac oštetiti, ali ćete ga i otključati, a ne treba vam velika snaga za to.

7. Magnet i ekseri

Krenuli ste da zakucate nešto i ekseri su vam se rasuli na sve strane. Svaki put uz to morate da se savijate i uzimate jedan po jedan.

Prntscrn/YouTube

Magnetić u džep, ekseri na džep

Ukoliko imate mali magnet, stavite ga u džep na košulji, majici, pantalonama. Možda vam ne bi palo na pamet, ali on će sve eksere držati na vašem džepu.

Iako deluje šašavo, veoma je korisno.

8. Novčić za francuski ključ

Krenuli ste da francuskim ključem odšrafite šraf, ali je onpremali za ključ, a vi nemate manji. Iskoristite metalni novčić koji ćete staviti pored šrafa. Sada vam je idealne širine za ključ.

Prntscrn/YouTube

Novčić je idealne širine

9. Sapun rešenje za klimavi šraf

Dobro rukujete hilti bušilicom. Ipak, šraf koji pokušavate da postavite u zid nikako da stoji kako treba i neprestano vam ispada.

Verovali ili ne, sve što treba da uradite jeste da ga umočite u sapun. Pošto ga izvadite iz sapuna, ekser će stajati sasvim mirno sve dok ga hiltijem ne zabušite. Neće se čak ni klatiti.

Prntscrn/YouTube

Umočite ekser u sapun kako se ne bi klimao

10. Plastična posuda za utičnice

Neprestano se saplićete o utičnice od produžnih kablova po kući?! Još je gore kada one ostanu napolju zbog kosilice na primer, jer rizikujete šta će se desiti kada padne kiša.

Ukoliko imate više kablova koji su uključeni u produžni, možete ih lako zaštititi kako od saplitanja i izvlačenja, tako i od lošeg vremena.

Prntscrn/YouTube

Utičnicama ni kiša sad ne može ništa

Uzmite jednu manju plastičnu kutiju sa poklopcem, poput onih za jelo. Isecite je tek centimetar sa obe strane, koliko je potrebno da kabl prođe. Kablovi će sa obe strane proći, a mesto gde se utičnice spajaju će ostati u kutiji koju ćete moći i da poklopite.

Sada im ni kiša ne može ništa.

Pogledajte na snimku i neke od ostalih trikova koje možete uvek iskoristiti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)