Tetka Saveta

Renovirajte kuhinju SA MALO NOVCA: Kako od stare da napravite novu?

Ukoliko se boja na vašim kuhinjskim elementima već izlizala ili su pločice dotrajale i izgrebane, možda je vreme da se pozabavite renoviranjem vašeg kutka za kuvanje.

10.08.2022 14:00

Renovirajte kuhinju SA MALO NOVCA: Kako od stare da napravite novu?
FOTO: shutterstock.com

Iako njen dizajn uglavnom zanemarujemo i na prvo mesto stavljamo njenu funkcionalnost, istina je da kuhinja koja izgleda istrošeno i dotrajalo često ume da nas demotiviše i oduzme nam želju za kuvanjem i boravkom u njoj. Portal Srećna Republika donosi savete kako da od stare kuhinje napravite novu i to bez previše utrošenog novca.

1. Kuhinjski elementi

Umesto da se bavite šmirglanjem i prefarbavanjem starih kuhinjskih elemenata, odlučite se za znatno jeftiniju i jednostavniju opciju koja vam neće oduzeti previše vremena, a skoro svako će moći da je sprovede u delo.

FOTO: Printscreen/Youtube/SEMBERSKA KUHINJA

Stara kuhinja

Skinite vratanca kuhinjskih elemenata i sa njih ručke. Umesto papira za brušenje, četke i farbe, odlučite se za samolepljivu foliju. Njih možete naći u najrazličitijim dezenima, u farbarama i knjižarama. Neće vas koštati previše, a uz minimalni trud dobićete originalnu kuhinju. Premerite prvo dimenzije vrata na vašim visećim i stojećim elementima, a kada ste to odradili isecite foliju makazama ili skalpelom.

Odlepite donji sloj folije i počnite da lepite polako, pažljivo i precizno, prvo u liniji i po ivicama, a onda i ka sredini. Vodite računa da mehurići vazduha ne ostanu zarobljeni između vrata i folije, a ukoliko se to desi, dobro je imati komad čvršćeg kartona pri ruci. On će vam pomoći u tome da zarobljeni vazduh istisnete. Zalepite foliju prvo na lice vrata, a onda ih okrenite i zalepite foliju i na bočne ivice unutrašnje strane vrata. Odsecite višak folije.

Ćoškove folije na ivicama vrata urežite polako, uz pomoć skalpela, kako biste mogli da ih lepo i čvrsto zalepite. Foliju sa lica pritisnite malo jače, kako bi vam se ocrtale rupice za ručke, a onda pažljivo uz pomoć skalpela ili manjeg šrafcigera probijte rupice. Zašrafite ručke nazad na mesto, pa vartite vratanca nazad na elemente.

FOTO: Printscreen/Youtube/SEMBERSKA KUHINJA

Renovirana kuhinja

Ovo isto možete uraditi i sa prednjim panelom fioka. Možete oblepiti sve elemente, ili samo nekoliko, ukoliko želite da vam folija posluži kao naglasak i blago osveži kuhinju, umesto da je skroz transformiše. Izbor je vaš i leži na vašoj spretnosti i kreativnosti. Ceo postupak pogledajte u videu ispod:

2. Pločice

FOTO: Printscreen/Youtube/ Gradnja

Stara podna i zidna kuhinjska pločica

Umesto da menjate stare zidne i podne pločice, jednostavno ih ofarbajte. Za to će vam biti potrebne specijalne boje za pločice i malo pripreme. Pločice prvo očistite krpom, kako biste uklonili sve nečistoće, a onda ih prebrišite alkoholom, kako biste uklonili svu masnoću. Pustite da alkohol ispari, pa ih potom ošmirglajte šmirglom granulacije P120 ili P100, odnosno bilo kojom grubljom šmirglom. Cela površina bi trebalo da bude ošmirglana, jer će od toga zavisiti koliko će boja lepo da legne na površinu pločice.

Nakon obavljene pripreme, nanesite prajmer na pločice u dva sloja, sa razmakom od 24 sata između nanošenja. Nakon prajmera i kada se on dobro osuši, vreme je za farbu u željenoj boji. U farbari kupite boju za keramiku, a trebaće vam i mali moher valjak za nanošenje.

Vaš set bi trebalo da sadrži razređivač, boju i učvršćivač ili herter, kao i uputstva koliko površinu ta količina komponenata može da pokrije, ali i instrukcije za razmere prilikom mešanja svih ovih elemenata. Boju nanesite moher valjkom ravnomerno u najmanje dva sloja i to sa razmakom od 3 do 4 sata između bojenja. Valjak ima dlačice of prirodnih vlakana, što ga čini idealnim za farbanje pločica.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Gradnja

Prefarbane pločice

Ukoliko vam jednobojne pločice deluju monotono, možete ih išarati uz pomoć šablona, koje često možete naći u radnjama koje prodaju hobi materijale. Za iscrtavanje će vam biti potrebna boja za keramiku u drugom koloritu. Potražite šablone sa lepljivom stranom, kako biste izbegli prelivanje i curenje boje. Šare iz pomoć šablona nanosite isključivo kada se drugi sloj bazne farbe sasvim osuši, odnosno kada možete da hodate po njemu.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Gradnja

Šaranje pločica

Za šaranje će vam biti potrebno strpljenje i preciznost, ali krajnji rezultat je vredan svog tog truda i rada. Za potrebe kuhinje ovo je kvalitetno i dugotrajno rešenje, budući da su kuhinjske pločice mnogo manje izložene kvašenju u odnosu na one u kupatilu.

3. Dekor u kuhinji

Ako želite da osvežite vaš kuhunjski prostor, najlakše i najkreativnije ćete to uraditi uz pomoć kuhinjske dekoracije.

Umesto da drvene varjače i špatule držite po fiokama, nabavite stalak i drvenu kutiju, te stavite vaše kuhinjske alatke u kutiju, a na stalak dodajte i bocu sa uljem, ali i mlin za biber i krupnu so. Ne samo da će to dodati novu dimenziju vašem prostoru za kuvanje, već će vam i osnovni začini i najpotrebniji alat biti nadohvat ruke, što je izuzetno praktično.

Učinite daske za seckanje, daske za hleb ili one za sir delom rustične dekoracije vaše kuhinje. Na zid postavite šine uz pomoć šrafa i bušilice, pa na šine dodajte kuke. O kuke obesite daske, a možete i pokoju saksiju sa začinskim biljem.

Uz pomoć drvenog tipla i bušilice, na zid postavite jednostavne police koje se sastoje od drvene letve. U male tegle sa hermetičkim pokopcem sipajte začine, pa ih obeležite nalepnicama i poređajte po policama. Ne samo da će vam svi začini biti u vidnom polju, već će njihovo šarenilo transformisati i najobičniju kuhinjicu u carstvo topline i domaćih ukusa.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)