Tetka Saveta

IMATE KUHINJICU? EVO REŠENJA: 8 ideja da minimalni kuhinjski prostor iskoristite maksimalno!

Ako živite u garsonjeri, imate mali stan, ili jednostavno želite minimalističku kuhinju koja pruža mnogo, ovih deset ideja mogu upravo vama da pomognu...

08.11.2021 00:49

IMATE KUHINJICU? EVO REŠENJA: 8 ideja da minimalni kuhinjski prostor iskoristite maksimalno!
printscreen/pinterest

Svi smo bili u poziciji da živimo u malom stanu u nekom trenutku u našim životima. Imamo mali, ograničen prostor čiji potencijal želimo da iskoristimo do granica mogućnosti, a da sve to ipak izgleda uredno, kompaktno i da je odrađeno sa ukusom. Ne postoji bitnija prostorija za takvo rešenje od kuhinje – mestu gde, iako nećemo provoditi najviše vremena tokom našeg dana, želimo da je sve „pod konac“, ali ujedno i na dohvat ruke, kao i da nam je dostupno sve što nam je potrebno za bilo koji obrok, bio on brzi bućkuriš ili neko obilato jelo za slavsku trpezu na Svetog Nikolu.

 

 

1. Gde početi?

Od ulaza, naravno! Ako vam je kuhinja mala, prostor koji zauzimaju vrata kada se otvaraju može biti enorman! Naravno, jedno od rešenja jeste da se vrata otvaraju ka prostoriji iz koje ulazimo u kuhinju, ali ako je i ona mala i/ili prebukirana nameštajem, to je daleko od idealnog rešenja. Sledeći logični scenario jeste da uopšte i nemate vrata! Međutim, šta ako želite da vaše kuhinjske čarolije držite podalje od očiju gostiju? Ili, s druge strane, ne volite da odmah nakon spremanja obroka raščistite haos i prljave sudove, pa to želite da sakrijete od svog, a i gostovog pogleda? Možete odabrati resice, kao idealan detalj za lagan ulaz, a opet skriven od pozornih očiju. To mogu biti i zavese, međutim postoji još jedan faktor: šta ako vam je cilj da zadržite mirise kuhinje samo u kuhinji? Klizna vrata su tu idealni izbor. Ako imate starinski izgled stana, stara klizna vrata „harmonika“ mogu biti odlična opcija. Pak, s druge strane, ako želite nešto moderniji izgled to mogu biti klizna vrata od zamagljenog stakla, no ako želite nešto jeftiniji i izdržljiviji materijal, onda to mogu biti PVC klizna vrata.

 

 

2. Iskoristite ćoškove!

Postoje brojna rešenja za te dosadne ćoškove od 90 stepeni, kako bi se prostor tu minimalno gubio, i ujedno maksimalno iskoristio. Ako se odlučite za šporet na plin, neka ploča bude blizu ugla (ali, naravno, ne u samom ćošku, da ne bi bilo problema sa dohvatom ringle u uglu), a prostor ispod popunite elementom sa zglobnim vratancima, kako bi u ćošak ispod sklonili plinsku bocu. S druge strane, taj prostor možete popuniti i elementom na izvlačenje koji ima zglobne aluminijumske klizeće police, savršene za efikasno skladištenje bilo zimnice, bilo šerpi, lonaca i poklopaca, u ugao.

 

 

3. Elemente u visine!

Ako imate malu kuhinju, elemente držite do plafona. Nije na odmet ovo učiniti čak i ako imate veliku kuhinju (više prostora za odlaganje, manje prašine i paučine po ćoškovima plafona), ali ako je vaša kuhinja kompaktna, ovo će biti pravi spas. Viseći elementi od plafona pa do nekih 40cm od radne površine su savršeno rešenje da se sve što vam je potrebno, od tanjira do činija, šerpi, tiganja – sakrije od pogleda. Radna površina bi trebalo da vam dođe do pojasa, a dno visećih elemenata negde u visini čela. Što se tiče širine radne površine, tu zavisi od ličnih preferenci, ali gledajte da imate prostora za sudoperu makar srednje veličine, držač za sudove, dasku za sečenje, prostor da se odloži jedna do dve šerpe od 5 ili 10 litara, i još jedan takav prostor rezervisan za: začine koje često koristite, toster, fritezu, kuvalo i slične kuhinjske aparate koji su vam potrebni.

 

 

4. Skrivaj, skrivaj i skrivaj!

Kada smo već kod elemenata, idealno je da prostor u kuhinji pored radne površine, gde možete staviti element od poda do plafona, bude špajz na izvlačenje. Police u takvom špajzu su idealne za odlaganje mnogih stvari, a ne zauzima puno prostora, pošto može biti uzak a da i dalje ima 7-8 polica. Savršeno mesto za minut-pire, pirinač, zimnicu, kremiće, pastu, i slično. U viseće elemente stavljajte sve što vam je potrebno, ali ne svakog trenutka – ostatak krpa, egzotične začine, rende, blender, secko, itd. Ako je ikako moguće, escajg i posuđe koje ne koristite svakodnevno – kristalne čaše, ukrasne tanjire, i slično tome – spakujte negde van kuhinje.

 

 

5. Beloj tehnici viknite – ruke uza zid!

Prostor ispod sudopere iskoristite za hemiju, i eventualno neke stvari kao što su ili plastični sudovi, ili mlin, nešto što nije „lepo za oko“ ili nešto što ne koristite svakodnevno. Tik pored toga, u element ugradite malu sudo-mašinu, ako planirate da je posedujete. Frižider neka bude u istoj boji kao i elementi (da ne štrči) i da bude u ravni sa njima. Rernu stavite negde blizu radne površine, ali ne ispod ili iznad nje, već da paše u taj prostor od nekih pola metra koji ste ostavili za radnu površinu. Neka vam rerna bude jedan od dva graničnika. Idealno mesto za mikrotalasnu pećnicu je iznad frižidera, ako je on mali, ili iznad rerne.

 

 

6. Rasklopivi nameštaj će vam dušu spasiti!

Naravno da su vam sto i stolice neophodni da biste ručali, uz to određene police došle bi kao kec na deset da na njih spustite materijal dok pripremate obrok, ali da li ste razmišljali da oni ne moraju da budu fiksirani i da zauvek zauzimaju meste? Idealno repenje za male kuhinje je rasklopivi nameštaj koji ćete sklopiti čim završite sa njegovom upotrebom. 

 

 

7. Ako vam miris i vrata nisu prepreka, probajte sa plutajućim ostrvom ili deo zida ka trpezariji pretvorite u šank!

Mirisi iz kuhinje mogu da nerviraju neke ljude. Nije nelogično da ne želite da miris hrane koja se sprema ne želite da proširite na celu kuću, ali ako vam ovo ne predstavlja preveliki problem, nije loše ni da razmislite o tome da deo zida koji gleda ka kuhinji pretvorite u šank. Ovo ima dve prednosti, em što će vizuelno povećati prostor, em što nećete morati da gubite mesto za kuhinjski sto, a stolice za šank vam neće zauzimati prostor kada ih nekoristite već će stakjati ispod njega.

 
8. Razmotrite police na točkiće – za alkohol, povrće, i slično 

 

 

Koliko rasklopivi nameštaj može da vam pomogne, toliko su i police na točkiće korisne, jer uvek možete da ih pomerite negde da vam nesmetaju, a zatim da ih vratite na mesto predviđeno za njih. Takođe, na njih možete rasporediti sve što vam padne na pamet i vizuelno napraviti da to izgleda kao ukras, a ne kao obična polica.

Komentari (0)