Neke domaćice posebnu pažnju pridaju čišćenju i svaki dan se temeljno tome posvećuju. S druge strane, nekima je naporno izdvajati toliko vremena na glancanje podova i brisanje prašine, a često zauzete poslom žene jednostavno nekad i ne stižu da se pobrinu o svim detaljima kako to rade one koje imaju više vremena.
Zato se dešavaju situacije da su aparati za kafu, blenderi i slično često posude u kojima ćete najviše naći bakterija i ostataka hrane jer se svaki put u njih samo doliva voda, a posuda se ne ispira kako treba. Stručnjaci upozoravaju da bakterije posebno vole da se zadržavaju na određenim mestima na koja možda toliko i ne obraćate pažnju. Evo šta je u pitanju.
Sunđer
Mnogo puta je isticano da su upravo oni eglo bakterija i da je najmanje što možete učiniti za čistoću da ih redovno perete i dezinfikujete. Dovoljno je potopiti sunđer u toplu vodu, pa u dezinfekciono sredstvo, isprati ga, iscediti i ostaviti da se osuši. Ukoliko nemate to sredstvo, dovoljno je potopiti ga u prokuvanu vodu i uništićete sve bakterije. Sunđere i krpe možete prati u mašini za pranje suđa, ali na ciklusu sa visokom temperaturom.
Rezervoar za vodu iz aparata za kafu
Ovde se može razviti buđ i bakterije jer mnogi ljudi zaboravljaju da isperu tu posudu i dobro je očiste pa u nju samo dolivaju novu vodu. Stručnjaci savetuju da je dovoljno sipati malo sirćeta u posudu i ostaviti je da odstoji kako bi se otklonila sva nečistoća koja se u njoj nataložila. Posudu zatim isprati toplom vodom i osušiti.
Lavabo
Sedište mnogih bakterija je upravo na ovom mestu. Samim tim što se umivaonik nalazi u toaletu i koristi za osnovnu higijenu, važno je održavati i njegovu čistoću kako se ne bi širile zaraze. Dovoljno je oribati ga dezinfekcionim sredstvom i nekom starom četkicom za zube kako bi dopreli do nedostupnih delova. Posebnu pažnu obratite na otvor sifona, koji se mora detaljno očistiti.
Radne ploče, daske za sečenje
U zavisnosti od materijala od kojeg je radna ploča izrađena, ona se tako i održava. Nakon pripreme hrane, poželjno je radnu površinu poprskati antibakterijskim sprejom i prebrisati je da bi se otklonile sve bakterije, savetuju stručnjaci za The Sun. Mesta gde se nlaze tosteri ili neki sitni aparati takođe se moraju proveravati i redovno čistiti.
Isto važi i za daske za sečenje. Za njih stručnjaci preporučuju ispiranje vrelom vodom sa sapunom kako bi je sterilisali. Može biti od pomoći i antibakterijski sprej, ali je prokuvana voda i ispiranje daleko delotvornije.
Drške frižidera i dugmad na šporetu
Malo ko obraća pažnju na ove detalje, ali je činjenica da se i tu nalaze bakterije i da je poželjno očistiti ih toplom vodom i deterdžentom, a ponekad i isprskati antibakterijskim sprejem.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)