Tetka Saveta

OVA MESTA U KUHINJI SU UVEK PRLJAVA! Poražavajuća istin koju morate znati, čišćenje kao da ne pomaže

Stručnjaci tvrde da su pojedina mesta u kuhinji i kupatilu, uprkos redovnom čišćenju, stalno na meti bakterija i drugih parazita.

14.05.2022 14:00

OVA MESTA U KUHINJI SU UVEK PRLJAVA! Poražavajuća istin koju morate znati, čišćenje kao da ne pomaže
shutterstock.com

Neke domaćice posebnu pažnju pridaju čišćenju i svaki dan se temeljno tome posvećuju. S druge strane, nekima je naporno izdvajati toliko vremena na glancanje podova i brisanje prašine, a često zauzete poslom žene jednostavno nekad i ne stižu da se pobrinu o svim detaljima kako to rade one koje imaju više vremena. 

Zato se dešavaju situacije da su aparati za kafu, blenderi i slično često posude u kojima ćete najviše naći bakterija i ostataka hrane jer se svaki put u njih samo doliva voda, a posuda se ne ispira kako treba. Stručnjaci upozoravaju da bakterije posebno vole da se zadržavaju na određenim mestima na koja možda toliko i ne obraćate pažnju. Evo šta je u pitanju. 

Sunđer

Mnogo puta je isticano da su upravo oni eglo bakterija i da je najmanje što možete učiniti za čistoću da ih redovno perete i dezinfikujete. Dovoljno je potopiti sunđer u toplu vodu, pa u dezinfekciono sredstvo, isprati ga, iscediti i ostaviti da se osuši. Ukoliko nemate to sredstvo, dovoljno je potopiti ga u prokuvanu vodu i uništićete sve bakterije. Sunđere i krpe možete prati u mašini za pranje suđa, ali na ciklusu sa visokom temperaturom.

unsplash.com

Stručnjaci tvrde da sunđer sadrži bakterije, poput najprljavijih mesta

Rezervoar za vodu iz aparata za kafu

Ovde se može razviti buđ i bakterije jer mnogi ljudi zaboravljaju da isperu tu posudu i dobro je očiste pa u nju samo dolivaju novu vodu. Stručnjaci savetuju da je dovoljno sipati malo sirćeta u posudu i ostaviti je da odstoji kako bi se otklonila sva nečistoća koja se u njoj nataložila. Posudu zatim isprati toplom vodom i osušiti.

Lavabo

Sedište mnogih bakterija je upravo na ovom mestu. Samim tim što se umivaonik nalazi u toaletu i koristi za osnovnu higijenu, važno je održavati i njegovu čistoću kako se ne bi širile zaraze. Dovoljno je oribati ga dezinfekcionim sredstvom i nekom starom četkicom za zube kako bi dopreli do nedostupnih delova. Posebnu pažnu obratite na otvor sifona, koji se mora detaljno očistiti.

shutterstock.com

Antibakterijski sprej je efikasan pored deterdženata da sklonite nečistoću

Radne ploče, daske za sečenje

U zavisnosti od materijala od kojeg je radna ploča izrađena, ona se tako i održava. Nakon pripreme hrane, poželjno je radnu površinu poprskati antibakterijskim sprejom i prebrisati je da bi se otklonile sve bakterije, savetuju stručnjaci za The Sun. Mesta gde se nlaze tosteri ili neki sitni aparati takođe se moraju proveravati i redovno čistiti.

shutterstock.com

Dezinfekcija radnih ploča je važna jer se i tu bakterije najviše zadržavaju

Isto važi i za daske za sečenje. Za njih stručnjaci preporučuju ispiranje vrelom vodom sa sapunom kako bi je sterilisali. Može biti od pomoći i antibakterijski sprej, ali je prokuvana voda i ispiranje daleko delotvornije.

Drške frižidera i dugmad na šporetu

Malo ko obraća pažnju na ove detalje, ali je činjenica da se i tu nalaze bakterije i da je poželjno očistiti ih toplom vodom i deterdžentom, a ponekad i isprskati antibakterijskim sprejem.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)