Tetka Saveta

Staru fotelju preko noći pretvorite u novu! OVO ĆE VAS ODUŠEVITI!

Ukoliko ste vešti sa ekserima, klamericom i skalpelom, morate isprobati ove trikove kako biste starim komadima vratili stari sjaj!

24.07.2022 19:00

Staru fotelju preko noći pretvorite u novu! OVO ĆE VAS ODUŠEVITI!
FOTO: shutterstock.com

Imate fotelju koja čami negde u ćošku sobe ili u podrumu? Možda se mebl isprljao ili je postala žrtva vašeg kućnog ljubimca, pa izgleda kao da je videla bolje dane? Ukoliko je vaša fotelja i dalje funkcionalna, ne postoji nikakav razlog da je bacite. Uz samo malo truda, rada i ulaganja, pretvorite je u komad nameštaja iz bajke i njome osvežite izgled vašeg doma. Portal Srećna Republika vam donosi savete koji će vam olakšati ovaj kreativni proces.

Povratak u budućnost

Ako još uvek čuvate fotelje iz osamdesetih godina koje imaju umetke od ratana, nemojte ih bacati, modernizujte ih. Ovakve stolice su prava mala blaga među poznavaocima nameštaja, te vredi uložiti u njihov povratak u budućnost.

Prvo uklonite sve tapacirane delove i skinite ukrasne nitne ili dugmad. Nakon toga, proverite stanje sunđera i zamenite ga ako se istanjio. Zatim, koristeći novi mebl, klamericu i municiju, pretapacirajte naslon za leđa i sedište.

Ukoliko je drvenarija na vašoj staroj fotelji bila svetla, verovatno se pohabala ili izlizala. Kako biste to prekrili, naslon za ruke i nogare prefarbajte u crno i obavezno prelakirajte, pa montirajte naslon za leđa i sedište i imaćete potpuno novu fotelju.

Reciklirajte i renovirajte

Ukoliko imate staru fotelju koju želite da renovirate, a nemate previše materijala i sredstava na raspolaganju, ovo je idalan trik za vas. Umesto mebla, možete iskoristiti ćebe ili prekrivač koji vam se sviđa, a koji više ne koristite. Ako presvlake nemate kod kuće, trk u prodavnicu polovne garderobe, gde se ovakve stvari mogu nabaviti po povoljnim cenama.

Osim ćebenceta, trebaće vam makaze i klamerica sa municijom. Ukoliko nemate klamericu, kao privremeno rešenje će vam poslužiti i zašiveni mebl štof, te će vam u tom slučaju trebali jača igla i nešto izdržljiviji konac u boji vašeg novog mebla.

FOTO: Printscreen/Youtube/Hermione Chantal

Fotelja sa starim meblom

Prislonite ćebe ili prekrivač preko naslona za leđa i sedišta i isecite taman toliko materijala da oba ova dela. Nakon toga,  prekrijete tapacirane delove fotelje novim meblom, pa ga prvo zavicite u prostor između naslona i sedišta, kako biste fiksirali centrali deo i kako biste lakše mogli da pričvrstite krajeve koji se nalaze ispod i na poleđini fotelje.

Nakon toga, zavucite krajeve mebla ispod sedišta i zategnite ga koliko god je to moguće. To uradite sa prednje strane fotelje i sa obe bočne strane. Nakon toga, prekrivač ili ćebe zavucite i između naslona za leđa i drvene konstrukcije fotelje, koliko god vam vaš komad nameštaja to dozvoljava.

Obratite pažnju na delove oko naslova za ruke, jer je verovatno da će se mebl tu nabrati usled nedostatka prostora. Poravnajte ga i zategnite koliko god je to izvodljivo kako bi vaš novi tapacirug izgledao profesionalno.

Fotelju oborite na leđa, pa pogledajte njeno dno. Ukoliko nije pokriveno, provucite mebl kroz žičani ili drveni ram, kako biste ga još bolje pričvrstili. Pogledajte poleđinu naslova za leđa i ukoliko se naslon može odvojiti od drvenog dela, zavucite mebl izemeđu ta dva, pa ga lepo zategnite. Ako to nije izvodljivo, mebl prebacite preko celog naslona i prekrijte i drvenu konstrukciju njime.

Zavucite krajeve mebla ispod sedišta in a poleđini fotelje i skoro ste gotovi. Ukoliko se odlučite da presvlaku pričvršćavate klamericom i municijom, radite to samo na sedištu. Razlog za to je jednostavan, sedište ima drvenu osnovu, te je municija tamo stabilnija i manje se vidi. Klamericom se hefta uvek sa donje strane sedišta, nikako na onim delovima koji se vide.

FOTO: Printscreen/Youtube/Hermione Chantal

Fotelja nakon tapaciranja

Ako ne želite da rizukujete, a vaša fotelja ima doboljno sunđera da kroz njega prođe igla, mebl zašijte za fotelju uz pomoć konca u istoj boji. Vodite računa da šavovi ne budu previše vidljivi. To isto možete bez ikakve brige da ponovite in a poleđini fotelje, na naslonu, i imaćete navlaku koja lako može da se ukloni kada vam dosadi, ali i da ostane na mestu dok krasi vašu novu fotelju.

Potpuno nova potkovica

Ako kod kuće imate čuvenu fotelju u obliku potkovice, sigurno mislite da je njoj nemoguće promeniti tapacirung. Uveravamo vas da se varate. Zapravo, process je izrazito lak, a trebaće vam ponovo mebl u formi vašeg omiljenog ćebenceta ili prekrivača koji biste voleli da vidite na fotelji. Osim toga, pri ruci bi trebalo da vam se nađu i makaze, čiode, igra i konac u boji materijala, klamerica i munucija za nju.

Prebacite mebl preko fotelje, da biste se uverili da imate dovovljno materijala. Okrenite fotelju na leđa i prvo zaheftajte ivicu prekrivača za donji deo sedišta, kako biste imali jednu fiksnu tačku. Potrudite se da ovaj deo lepo zategnete i sakrijete municiju u materijalu, jer će se on videti i trebalo bi da izgleda čisto i uredno.

Vratite fotelju nazad na nogare, pa zavucite prekrivač svuda oko sedišta, u uzani prostor između naslona i osnove za sedenje. Prebacite ostatak mebla preko naslona i ne brinite ako vam se pojave nabori. Zbog zakrivljenog oblika fotelje to je sasvim normalno, ali kada se prekrivač zategne na poleđini i zahefta, oni će nestati.

FOTO: Printscreen/Youtube/Hermione Chantal

Potkovica-fotelja pre tapaciranja

Ukoliko se i dalje vide, možete se poslužiti trikom i staviti ukrasno jastuče uz naslon za leđa. Ono će zakamuflirati eventualne greške. Zategnite mebl pleko naslona sa zadnje strane. Povucite koliko god možete, ali vodite računa da ne ivučete mebl iz pregiba u koji ste ga ušuškali.

Zatim zaheftajte ćebence na poleđini fotelje, opet ispod sedišta, isto kao što ste to uradili napred. Prvo zafehtajte sredinu, pa poravnajte mebl, pa onda heftajte material između nogara fotelje, samo sa leđne strane. Kada ste to uradili, ostaju vam stranice, koje će biti i najizazovnije. Prvo zategnite prekrivač preko stranica fotelje, pa kada ga poravnate, zaheftajte ga ispod sedišta. Ponovite postupak na oba naslona.

Ukoliko primetite da vam je na prelasku naslona u stranice ostao višak materijala, zategnite ga čvrsto i prikačite čiodama. Ostavite taman dovoljno materijala za šav, a sav ostali višak na poleđini, stranicama i ispod sedišta isecite makazama. Zašijte krajeve isečenih delova i spojite ih tako da se štep ne vidi. Ponovite to i sa druge strane. Nakon šivenja, isecite višak materiala, ukoliko nešto štrči.

FOTO: Printscreen/Youtube/Hermione Chantal

Fotelja sa novim meblom i jastučetom

Kod naslona za ruke i između naslona i sedišta, ista ovakva intervencija će biti neophodna. Dakle, zategnite material, pričvrstite ga čiodama, isecite višak mebla i uredno spojiite i proštepajte isečene ivice. Nakon završenog šivenja, sve viškove isecite, a zatim uživajte u prizoru i udobnosti vaše nove unikatne fotelje. U videu ispod pogledajte kopletan postupak renoviranja druge i treće fotelje.

Stiski nameštaj u novom ruhu

Ukoliko kod kuće posedujete glomaznu stilsku fotelju koja je deo porodičnog nasleđa, a ne uklapa vam se uz kućni dekor, promenite joj stil i učinite je punopravnim delom vašeg dnevnog boravka. Umesto zastarele boje konjaka, koja obićno krasi ove starinske komade, odlučite se za nešto upadljivije. Išmirglajte svu drevariju, pa je ofarbajte u upečatljivu metalik zlatnu boju, koja će sama po sebi osvežiti i podmladiti ovakav komad.

Stari tapacirung skinite sa naslona za ruke i leđa i sa sedišta. Proverite da li je sunđer ceo, a ukoliko primetite da se pocepao, skinite star ii zamenite da novim. Uz korišćenje skalpela, precizno iskrojite novi sunđer i prilagodite ga obliku fotelje. Na ovaj način vaš komad nameštaja postaje ne samo lepši, nego i udobniji.

Umesto tamnih nijasni melba, koje obično vizuelno umanjuju prostoriju u kojoj se fotelja nalazi, odlučite se za nešto svetlije tonove i u radnji se raspitajte koji materijali su perivi, za slučaj da se mebl isprlja ili isfleka. U letnjem periodu, slobodno se odlučite za plavo-zelene ili čak i jarke tropske boje, a motive palm ii školjki će sjajno ići uz zlatne naglaske na drvenariji. Pretapacirajte sve presvučene delove mebl štofom i uklopite novi desen sa stilom vašeg dnevnog boravka. Nakon toga se zavalite u novoj fotelji i uživajte u plodovima svog rada!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)