Na Badnji dan se posti, a uglavnom se jede riba, pasulj, kupus i suvo voće. Žene u kući mese božićne kolače, torte i pripremaju prigodnu trpezu za Božić. Večera mora biti posna, a najčešće se priprema prebranac, a uz to se postavlja kiseli kupus, salata, turšija, suve šljive, smokve, jabuke, bademi, lešnici, orasi... Kako se navodi u “Godišnjim običajima Srba”, od svih praznika tokom godine, kao i tako raznovrsnih i lepih običaja koji ih prate, Badnji dan i Badnje veče se izdvajaju po načinu svetkovanja, živopisnosti obrednih radnji i značenjima koja sadrži.
Ukoliko nemate ideje šta pripremiti ukućanima za večeru uoči Božića, pita sa spanaćem je odlično rešenje. Nju podjednako vole i mališani, ali i odrasli. Osim što je ukusna, ona je i zdrava zbog bogate količine povrća koje ima u sebi.
Evo kako da napravite posnu pitu sa spanaćem.
Sastojci:
- 1 deblje kore za pitu (heljdine )
- 200 gr svežeg spanaća
- 400 gr svežih šampinjona
- 2 veće šargarepe, može i 3
- 1 šolja pirinča
- 1 štap praziluka
- 1 kašika suvog začina
- malo soli, malo bibera
- 100 ml ulja
Priprema:
Iseckati praziluk pa ga sa 50 ml ulja, čašom vode i suvim začinom dinstati dok ne omekša. Za to vreme izrendati na listiće šampinjone i na krupno rende šargarepu. Kada se luk izdinstao dodati šampinjone i šargarepu, doliti malo vode, pola čaše i ostaviti da se zajedno prodinsta oko 10 minuta.
Zatim dodati spanać kojem očišćen od peteljki i pirinač. Naliti šolju vode i opet ostaviti da se prodinsta desetak minuta uz mešanje. Trebalo bi da ostane jako malo vode u šerpi u kojoj se sve kuva zato najbolje da sipate malo vode i da po malo dodajete i to vruću da se proces kuvanja ne zaustavlja. Na kraju skloniti sa vatre i poklopiti.
Uključiti rernu na 200 stepeni, a kore podeliti na tri dela. Staviti dve kore, poprskati vodom i premazati ulje pa staviti druge dve kore, a onda njih premazati trećinom nadeva. Urolati pa staviti u tepsiju. Tako uraditi i sa preostalim korama. Premazati kore preostalim uljem i staviti da se peče dok ne porumeni, oko 30 minuta.
Komentari (0)