Jela bez mesa

POSNA PITA SA SPANAĆEM: Večera za Badnje veče koju ćete u slast pojesti (FOTO)

Jednostavno, a ukusno.

04.01.2024 18:30

POSNA PITA SA SPANAĆEM: Večera za Badnje veče koju ćete u slast pojesti (FOTO)
shutterstock.com

Na Badnji dan se posti, a uglavnom se jede riba, pasulj, kupus i suvo voće. Žene u kući mese božićne kolače, torte i pripremaju prigodnu trpezu za Božić. Večera mora biti posna, a najčešće se priprema prebranac, a uz to se postavlja kiseli kupus, salata, turšija, suve šljive, smokve, jabuke, bademi, lešnici, orasi... Kako se navodi u “Godišnjim običajima Srba”, od svih praznika tokom godine, kao i tako raznovrsnih i lepih običaja koji ih prate, Badnji dan i Badnje veče se izdvajaju po načinu svetkovanja, živopisnosti obrednih radnji i značenjima koja sadrži.

Ukoliko nemate ideje šta pripremiti ukućanima za večeru uoči Božića, pita sa spanaćem je odlično rešenje. Nju podjednako vole i mališani, ali i odrasli. Osim što je ukusna, ona je i zdrava zbog bogate količine povrća koje ima u sebi.

Evo kako da napravite posnu pitu sa spanaćem.

 

Sastojci:

  • 1 deblje kore za pitu (heljdine )
  • 200 gr svežeg spanaća
  • 400 gr svežih šampinjona
  • 2 veće šargarepe, može i 3
  • 1 šolja pirinča
  • 1 štap praziluka
  • 1 kašika suvog začina
  • malo soli, malo bibera
  • 100 ml ulja

 

Priprema:

Iseckati praziluk pa ga sa 50 ml ulja, čašom vode i suvim začinom dinstati dok ne omekša. Za to vreme izrendati na listiće šampinjone i na krupno rende šargarepu. Kada se luk izdinstao dodati šampinjone i šargarepu, doliti malo vode, pola čaše i ostaviti da se zajedno prodinsta oko 10 minuta.

Zatim dodati spanać kojem očišćen od peteljki i pirinač. Naliti šolju vode i opet ostaviti da se prodinsta desetak minuta uz mešanje. Trebalo bi da ostane jako malo vode u šerpi u kojoj se sve kuva zato najbolje da sipate malo vode i da po malo dodajete i to vruću da se proces kuvanja ne zaustavlja. Na kraju skloniti sa vatre i poklopiti.

Uključiti rernu na 200 stepeni, a kore podeliti na tri dela. Staviti dve kore, poprskati vodom i premazati ulje pa staviti druge dve kore, a onda njih premazati  trećinom nadeva. Urolati pa staviti u tepsiju. Tako uraditi i sa preostalim korama. Premazati kore preostalim uljem i staviti da se peče dok ne porumeni, oko 30 minuta.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)