Jela bez mesa

OVAKO SE PRAVI VOJVOĐANSKA ČESNICA: Sočna i ukusna slatka pita sa posebnom simbolikom

Suvo grožđe daje joj posebnu slast.

21.12.2023 08:02

OVAKO SE PRAVI VOJVOĐANSKA ČESNICA: Sočna i ukusna slatka pita sa posebnom simbolikom
youtube/printscreen/Home Made Recipes

Božićna česnica, simbol pravoslavnog Božića i obeležje rođenja Isusa Hrista, predstavlja važan deo božićnih običaja širom Srbije. Međutim, zanimljivo je da se običaji pravljenja božićne česnice razlikuju u različitim delovima zemlje. Na jugu Srbije, božićna česnica se pravi kao posna pogača. U Šumadiji, božićna česnica je poznata po svojoj raskoši i ukusima. Ovde se pravi posebna vrsta pogače koja se razlikuje po svojoj bogatstvu i dekoraciji. Priprema ove pogače zahteva posebnu veštinu i pažnju, a rezultat je spektakularna pogača koja ulepšava trpezu i simbolizuje blagostanje i obilje u domu. U Vojvodini, božićna česnica je slatka pita u koju se stavlja novčić. Ovaj običaj ima svoje korene u verovanju da će osoba koja pronađe novčić imati sreću i blagoslov tokom naredne godine. 

Srećna Republika donosi vam recept za vojvođansku božičnu česnicu. 

 

Sastojci:

  • 500 gr tankih kora
  • 300 gr oraha ( 200 mleveno,100 sitno seckano ili krupno mlevenih)
  • 100 gr meda
  • 150-200 gr šećera
  • 100 gr suvog grožđa
  • 300 ml ulje i voda za premazivanje 

 

Priprema:

Suvo grožđe potopiti u mlaku vodu pa ostaviti 5-10minuta da nabubri. Orase pomešati sa šećerom.

Pomešati vodu i ulje, otrilike 100 ml ulj i 200 m vode, nemojte više ulja da ne bude masno. Tepsiju pouljiti pa staviti 3 kore, po njoj ravnomerno staviti orahe i šećer pa posuti grožđem. Staviti dve kore pa poprskati vodom i medom,pa posuti orasima i šećerom.

Tako uraditi do kraja, ravnomerno raspodeliti orahe i šećer i suvo grožđe, odgore staviti 3 kore, premazati uljem i vodom, izbušiti nožem i staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Najbolje bi bilo da preko cele čenice stavite još jedan list kore, koju čete kasnije skinuti. Ona će zadržati ostale kore da se ne dižu, ravnomerno će ispod nje česnica biti pečena, a ta kora će biti tamnija, slobodno podvirite ispod nje da vidite kakva je česnica ispod. Posle 10 minuta smanjiti na 180 pa peći nekih 20 – 25 minuta. Videćete kad lepo porumeni gotova je.

Na kraju premazati ravnomerno tankim slojem meda i poklopiti tacnom pa preko nje prebaciti krpu ili alu foliju, ali paziti da se ne zalepi. Kad se česnica ohladi iseći je na komade i poslužiti ukućanima.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)