Tetka Saveta

MNOGI PRAVE OZBILJNU GREŠKU KADA JE U PITANJU BOŽIĆNA ČESNICA: Protođakon otkriva šta se u nju stavlja, kako je treba praviti i koje je pravo značenje novčića!

Protođakon dr Ljubomir Ranković otkrio je u razgovoru za Srećnu republiku kakav je stav Srpske pravoslavne crkve kada su u pitanju mnogobrojni različiti običaji po pitanju božićne česnice.

06.01.2023 11:01

MNOGI PRAVE OZBILJNU GREŠKU KADA JE U PITANJU BOŽIĆNA ČESNICA: Protođakon otkriva šta se u nju stavlja, kako je treba praviti i koje je pravo značenje novčića!
Foto: Shuttestock

Božićna česnica je obavezan deo božićne trpeze, ali se u različitim krajevima Srbije poštuju potpuno drugačiji običaji kada je u pitanju najradosniji hrišćanski praznik. U pojedinim delovima naše zemlje u božićnu česnicu se osim novčića stavlja i zrno kukuruza, pasulja, dren, deo badnjaka, pšenica…

Kako je za Srećnu republiku objasnio protođakon dr Ljubomir Ranković, prema pravilima Srpske pravoslavne crkve u božićnu česnicu ide samo jedna stvar.

Šta se stavlja u česnicu?

Najveći broj domaćica u Srbiji mesi česnicu rano ujutru na Božić i to po povratku iz crkve. Ona se najčešće lomi pred svečani božićni ručak, a tradicija je da je zajednički lome svi ukućani. Međutim, mnoge domaćice su zbunjene šta se zapravo stavlja u česnicu, pa poštuju ono kako su radile njihove majke i bajke. Interesantno je da se u različitim krajevima Srbije poštuju različiti običaji, a evo šta kaže Srpska pravoslavna crkva.

- U česnicu se stavlja samo novčić, nevažno da li je u pitanju kovanica od dinar, dva, pet, deset, dvadeset dinara. Kad se česnica izlomi stvara se osećaj radosti dok se proverava u čijem parčetu je para. Prema narodnom verovanju, onaj ko dobije novčić u svom komadu česnice biće srećan te godine. Ako pare donose sreću – istakao je naš sagovornik.

Novčić u česnicu ubacuje domaćica, a potom je još malo premesi i oblikuje kako ni ona ne bi znala gde se novčić nalazi.

Šta sa novčićem?

Prema narodnom verovanju, novčić izvučen iz česnice ne sme da se zaboravi, baci, pokloni ili da se za njega nešto kupi, već se čuva do narednog Božića.

U pojedinim krajevima Srbije još se zadržao običaj da se pronađeni novčić iz česnice lepi na plafon kako bi cela kuća i njeni ukućani imali sreće, zdravlja i novca naredne godine. Mnogi, međutim, taj novčić iz božićne česnice nose u novčaniku kao amajliju, ali prema običajima, najbolje bi bilo da se on stavi pored ikone gde će se čuvati do narednog Božića.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)