Tetka Saveta

ZLATNA PRAVILA ZA KUPOVINU NOVOGODIŠNJE JELKE: Pre šopinga obavezno pročitajte ove savete i izbegnite najčešće greške! (FOTO)

Važno je da znate šta vam treba i kako će se uklopiti u ambijent vašeg doma.

14.12.2023 14:00

ZLATNA PRAVILA ZA KUPOVINU NOVOGODIŠNJE JELKE: Pre šopinga obavezno pročitajte ove savete i izbegnite najčešće greške! (FOTO)
Shutterstock

Novogodišnji praznici su sve bliže. Jedan od simbola koji unosi toplinu i dug praznika u vaš dom je svakako novogodišnja jelka koja bogato dekorisana može da oplemeni svaki prostor. Međutim, kako ističe Marta Stjuart stručnjak za enterijer mnogi ljudi nesvesno prave greške prilikom izbora jelke koja umesto ukrasa postaje ofucana i jadna pa jedva čekaju da je izbace iz kuće.

Shutterstock

Premerite prostor kako biste bili sigurni da će jelka stati tamo gde ste planirali

Zlatna pravila 

Kako je objasnila Marta u nekoliko zlatnih pravila možete odabrati pravu jelku, održavati je svežom i lepom tokom praznika i izbeći da vam se svuda po kući razvlače iglice koje neminovno otpadaju sa drveta.

- Uz malo planiranja sve ovo možete izbeći. Važno je da znate šta vam treba i kako će se novogodišnja jelka uklopiti u ambijent vašeg doma - rekla je ona. 

Ovo su njeni savetu za kupovinu novogodišnje jelke i kako da izbegnete najčešće greške.

1. Kad kupovati?

Idealno vreme za kupovinu jelke je nedelju ili dve pre Nove godine. Cene će biti pristojnije a i dalje ćete imati mnogo opcija. Birajte najsvežije odrežano drvo koje ima specifičan miris ili jednostavno kupite jelku sa korenom koju kasnije možete posaditi u dvorištu ili parku. 

2. Izmerite prostor

Pre nego što krenete u kupovinu odredite mesto gde ćete je staviti i dobro ga izmerite. Pre svega izmeriti visinu do plafona prostorije i razmislite o maksimalnoj visini koju jelka može imati. Ne zaboravite da uzmete u obzir i širinu ulaznih vrata kako biste je lakše uneli a kasnije i izneli iz svog doma. Novogodišnju jelku stavite što dalje od radijatora i drugih izvora toplote kako bi što duže zadržala svoju svežinu.

Pixabay.com

Pre kupovine proverite koliko je jelka sveža da vam iglice ne bi ispadale pre vremena

3. Proverite suvoću iglica

Ako kupujete jelku koja nije autohtona iz vaše zemlje obratite posebnu pažnju na probleme poput svežine iglica, jer je jelka možda bila u tranzitu što znači da je starija nego što se vama čini. To za posledicu može imati da vam iglice ispadaju brže nego što ste očekivali. Provera je vrlo laka. Uzmite nekoliko iglica i protrljate ih između prstiju. Ako se pojavi sok i zamiriše znači da je sveža, u suprotnom jelka verovatno već duže vreme čeka da je neko kupi. 

4. Bezbednost

Prilikom postavljanja jelke vodite računa o bezbednosti. Dekoracija je izuzetno važna ali ne treba dovoditi sebe i porodicu u opasnost. Pre svega uvek birajte LED svetla koja se ne zagrevaju, zato što su svetiljke najčešći uzroci požara. Proverite da nema prekida u kablu i da se ne stvarate kratak spoj. Vodite računa da vaše dete ili ljubimac ne može da obori jelku i tako se povredi.

Pixabay.com

Ako imate kućne ljubimce možda je bolje da odaberete veštačku jelku koja je bezbednija za njih

5. Veštačka jelka

Prirodno drvo je uvek najlepše ali ne treba zaboraviti da može štetno da utiče na vašeg ljubimca bez obzira da li imate psa ili mačku. Njima smeta specifičan miris zimzelenog drveta. Osim toga oni vole da grickaju grančice što može biti vrlo opasno što zbog oštrih iglica, što zbog ulja koje ispuštaju jelke. Zbog toga je možda najbolje da odaberete veštačku jelku koja sa svojim bogatim granama i dekorisana može biti podjednako lepa kao i živo drvo. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)