Tetka Saveta

NOVOGODIŠNJE UKRAŠAVANJE DOMA ZA SVEGA 2.000 DINARA: Moguće je, evo i kako! (FOTO)

Ne morate da rasipate novac na skupocene jelke ili ukrase, sasvim pristojno će vam kuća izgledati i sa manje para.

12.12.2023 17:01

NOVOGODIŠNJE UKRAŠAVANJE DOMA ZA SVEGA 2.000 DINARA: Moguće je, evo i kako! (FOTO)
Shutterstock

Nova godina maltene kuca na vrata, a mnogi su uveliko iskoristili prvu polovinu decembra kako bi ukrasili svoj dom. Tradicija kićenja jelki doseže iz 16. veka, a za to su najzaslužniji Nemci, koji su i pokrenuli ovaj običaj. U Srbiji kićenje jelki se pojavilo sredinom 19. veka i tada se ona najpre ukrašavala bombonama i voćem. Mnogi predstavnici starijih generacija i dalje pamte bombone koje su bile umotane u praznične papire i koje su se kitile na jelku umesto ukrasa. 

Ukoliko još niste okitili jelku, razmislite da li to uopšte da radite, budući da postoje mnogo pristupačnije varijante kojima možete da ukrasite dom. Naravno, ukoliko ne možete da zamislite novogodišnju noć bez jelke, imajte u vidu da su najjeftine one koje se nalaze na uličnim pijacama i u kineskim prodavnicama. 

Jelke već od 250 dinara

Kada je reč o cenama najjeftinije su veštačke jelke, dok su one i ekonomičnije, budući da se mogu koristiti sve dok ne propadnu ili vam ne dosade. Njihova cena zavisi od visine, pa su najjeftinije one najniže od svega 60 centimetara, koje koštaju 250-300 dinara, dok su najskuplje one koje prelaze dva metra. Postoji i još skuplja varijanta veštačkih jelki i to su one sa gušćim granama, u beloj boji ili one koje izgledaju kao da su posute snegom. U trgovinskim lancima, na sniženju, koštaju od 1.500 dinara pa naviše. 

S druge strane, ne morate da imate striktno pravu jelku, budući da je na raspolaganju veliki broj veštačkih grilandi, tačnije grana od jelke. U kineskim prodavnicama ih možete naći za oko 1.000 dinara i to prilično dugih, dok se prirodne grane na pijacama mogu kupiti za oko 600 dinara. Naravno, možete i sami odlomiti granu jelke iz vašeg ili susednog dvorišta, pod uslovom da vam komšija dozvoli i ukrasiti ga, a da vas ništa ne košta.

Lampice oko 300 dinara

Bez njih Nova godina ne bi bila potpuna, a možete ih staviti gde god poželite, na jelku, grilandu, sobne biljke, prozore, na police, sto ili čak i u teglu. Od njih na zidu čak možete da napravite oblik novogodišnje jelke, pa vam jelka ni ne treba, a najjeftiniji lampioni se kreću oko 300 dinara.

Trake za dekoraciju i ukrasi 50-500

Ako se odlučite za čupave ukrasne svetlucave trake, po komadu će vam trebati od 50 do oko 200 dinara, u zavisnosti od debljine i dužine, a ima ih u svim mogućim bojama. Što se ukrasa tiče, ima ih različitih veličina i boja. Recimo pakovanje od desetak manjih kugli je 250 dinara. Dok je ono duplo veće 500 dinara. Možete kupovati ukrase i na komad, a cene su od oko 50 do 200 dinara. Ukras za vrh jelke, košta oko 100 dinara i to onaj klasičan duguljasti sa kuglom ili onaj u obliku zvezde.

Ukrasi koje možete napraviti sami

Takođe nije nije istina da bez jelke ne možete da napraviti specijalnu atmosferu i da uživate u novogodišnjim i božićnim praznicima. Srećna Republika vam donosi nekoliko jeftinih, a dekorativnih trikova uz koje će vaš dom svečano zasijati.

Svećnjak od čaša

Sve što treba da uradite jeste da čaše za vino ili šampanjac okrenete naopako, u njih ubacite novogodišnje kuglice, na vrh stavite neku sveću i vaš ukras je spreman, samo mu nađite neko lepo mesto gde ćete ga staviti.

Dekoracija ulaznih vrata

Neozaobilazni korak tokom dekorisanja doma je i ukrašavanje ulaznih vrata. Ukrasnih venčića, koje možete da stavite na vrata ili na sto, ima u različitim oblicima i dezenima, a koštaju oko 300 dinara. Uz malo mašte ulazna vrata možete ukrasiti i sami, tako što ćete manje grane koji su mnogi odbacili od jelke spojiti u venac i vezati ukrasnom trakom. Ukoliko više volite, na venac možete da stavite i veliku crvenu mašnu.

Aranžman za sto

Možete ga napraviti veoma lako. Sve što vam je potrebno jeste jedna grana, prirodna ili veštačka. Postavite je na dasku ili u činiju, potom je ukrasite trakom, mašnama, kuglama i dodajte jednu ili više sveća. Ako imate, stavite i neku sjajnu šišarku ili figuricu, i to je to. 

 

Sračunali smo za vas, da možete da kupite umesto jelke veliku grilandu za 1000 dinara. Dva pakovanja ukrasa za po 250 dinara, što je 500 dinara, svećice od 300 dinara i dve bogatije svetlucave “čupave” trake za po 100 dinara, što je ukupno 2.000 dinara. Ova velika grana će vam po veličini prevazići klasičnu jelu, a pritom će biti podjednako ukrašena. Možete je staviti u vidu venca preko vrha vrata, na svod, na sto ili iznad prozora. Takođe možete kupiti malu jelku od svega 60 cm, za 300 dinara, a od preostalih 700 dinara kupiti još jedne lampione i druge ukrase. Tako da je i te kako moguće da za 2.000 dinara ukrasite svoj dom. 

 

 

Uživajte u praznicima!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)