STVORITE ČAROLIJU

PRAZNICI NAM STIŽU: Ukrasite jelku tako da vam se svi dive!

Hladan vazduh koji vas štipa za obraze, miris pečenog kestenja na ulici i šarene sijalice u svakom kutku grada nas podsećaju na sezonu praznika. Postoji li lepši simbol ovog vremena davanja i porodičnih okupljanja od mirisa kuvanog vina, sjajnih kugli i lampica koje u nama bude dete ma koliko godina imali? Pokloni, slatkiši i sve ono što ovaj period čini magičnim su samo asocijacija na najlepše doba u godini. Ali ona uvek ostaje u prvom planu – njeno veličanstvo, gospođa jelka! Portal Srećna Republika vam donosi savete kako da okitite jelku tako da vam svako na tome može pozavideti!

30.11.2021 12:21

PRAZNICI NAM STIŽU: Ukrasite jelku tako da vam se svi dive!
pexels.com

Ako imate tonu ukrasa kod kuće ali ne znate odakle da krenete kada izvadite jelku, ne brinite, postoje neka pravila koja će vam proces ukrašavanja učiniti lakšim. Nema razloga da strepite da vaša jelka neće izgledati lepo, jer je prvi preduslov lepo okićene jelke taj da se ona kiti sa ljubavlju. Umesto da ovaj posao posmatrate kao zadatak i strepite od finalnog rezultata, portal Srećna Republika vam donosi osnovna pravila a ostalo prepušta vašoj kreativnosti i estetici. I ne zaboravite da razvučete osmeh, okupite celu porodicu i zabavite se dok ukrašavate vaš dom u susret praznicima.

Odvrnite neku lepu prazničnu pesmu, pa da počnemo!

1. Kupite kvalitetnu veštačku jelku

Izgled vaše jelke će biti mnogo bolji ako se odlučite za veštačko drvo koje izgleda što realističnije. Pogledajte kako su grane raspoređene i kako izgledaju iglice. Pljosnate i tanke iglice neće izgledati najprirodnije, pa je bolje odlučiti se za one koje su okrugle i imaju gusto zbijene čekinje, jer sama jelka će izgledati bogatije a i biće vam potrebno manje ukrasa kako bi jelka izgledala punije i luksuznije. To ne znači da ćete nužno morati da izdvojite enormne sume za vašu novu jelku, izbor je veliki, samo obratite pažnju na realistične detalje.

2. Rastresite grane da jelka deluje punije

Kada otpakujete i montirate jelu, istegnite grane i raširite ih tako da nema vidljivih rupa među različitim nivoima grana ili da one budu što manje primetne. Rastresite iglice na granama, tako da one deluju pufnastije a žice od kojih su grane sačinjene pozicionirajte tako da sam oblik jelke deluje što prirodnije, bez naglih krivina i savijanja. Za slučaj da je vaša jelka prekrivena belim sprejom koji imitira sneg, potrudite se da ispravite grane i namestite čekinje tako da izgledaju kao kada sneg napada na prirodnu jelku.

3. Odlučite se za temu vaše jelke

Odluka o odabiru ukrasa, kolorita kao i količine i vrste dekoratvnih elemenata će vam biti mnogo lakša ako se prvo odlučite za temu koja će biti zastupljena na vašem drvetu. Teme možete da menjate svake sezone a one zavise od inspiracije koju imate ili od vaše vlastite kreativnosti.

Neke od tema koje vam portal Srećna Republika predlaže su „Šećerni Štapić“, gde su svi ukrasi beli i crveni i slažu se dijagonalno po jelci, „Krcko Oraščić“, sa plavim, crvenim i zlatnim kuglama, „Beli Božić“, sa varijacijama belih i sivih ukrasa, „Pastelna Jelka“, sa dominantnim roze i ljubičastim ukrasima, „Jelka On i Ona“, sa plavo-crvenim ili plavo-roze ukrasima ali i „Klasična Jelka“, sa oprobanim zelenim, crvenim i zlatnim ukrasima.

4. Počnite od lampica

Pre nego što krenete da kačite ukrase, rasporedite prvo lampice po drvetu. Bilo da koristite jedno ili više pakovanja, biće vam mnogo lakše da na „golu“ jelku prvo rasporedite svetiljke, jer se neće kačiti o ostale ukrase. Takođe, kada su lampice već na drvetu pre samih ukrasa, znaćete tačno gde možete da stavite dekoraciju kako ne bi zaklanjala svetiljku ili joj smetala. Prilikom izbora lampica, najbolje je da se držite svoje teme.

Najpraktičnije su klasične svetiljke, te vas mi savetujemo da izbegavate one u obliku zvezdica ili srca, jer se teže kombinuju sa različitim temama. Bilo bi dobro da izaberete lampice čija boja svetlosti podseća na temu vašeg drvceta, tako da se kod jelki gde postoje zlatni ukrasi možete odlučiti za lampice koje svetle žućkasto a na jelkama gde dominirajui hladni tonovi, svetiljke koje emituju beličasto svetlo će izgledati lepše.

 5. Odaberite svoje ukrase

Pri odabiru ukrasa koje ćete staviti na jelku rukovodite se njenom veličinom i temom. Ako je jelka mala i srednja, nemojte na nju stavljati jako velike ukrase, to će izgledati neprirodno a i spadaće stalno sa jelke ili joj otežavati grane. Izaberite boju ukrasa na osnovu teme i odlučite se za nekoliko različitih dimenzija ukrasa u istoj boji. Takođe, ukoliko se to slaže sa vašom temom koristite ukrase različitih oblika, na primer „Klasičnu Jelku“ okitite kuglama i zvezdicama a jelku „On i Ona“ ukrasite i srcima.

Izbor traka, perlica i girlandi bi trebalo da bude u skladu sa temom, i to vam olakšava izbor boje. Što se veličine tiče, ona zavisi od veličine i broja ukrasa i količine lampica. Jelka sa mnogo manjih ukrasa može da „podnese“ pufnastiju girlandu jer će ona poslužiti i da zakamuflira eventulane rupe između grana. Jelke sa krupnim kuglama i dosta lampica ne zahtevaju mnogo ovih ukrasa, te se trudite da oni budu tanji i diskretniji.

Na kraju ne zaboravite da na jelku dodate svoj lični pečat. Čuvajte ukrase koji su stari, imaju tradiciju ili neku lepu porodičnu priču ili uspomenu vezanu za njih i uključite ih u vaš dekor. Ukrase koje kupujete birajte tako da vi sami njima stvorite neke uspomene i započnete tradicije sa vašim najdražima.

6. Izbalansirajte ukrase po jelci

Kada kitite jelku, potrudite se da ukrasi budu ravnomerno raspoređeni po njoj. Svima nam je poznata komična situacija kada je jelka spreda krcata ukrasima a sa zadnje strane potpuno „gola“. To ne izgleda lepo a nije ni praktično, jer će jelka koja nema lepo raspoređenu težinu ukrasa od vrha do dna kao i spreda i pozadi uporno padati, te rizikujete da se neki od vaših najdražih i dugo čuvanih ukrasa polomi. Na gornjim granama jelke, koje su inače kraće, stavljajte manje ukrase i kako se spuštate ka dužim i masivnijim granama neka i vaši ukrasi budu krupniji. Ovaj način ukrašavanja prati prirodnu siluetu jelke.

7. Kačite kugle u grupicama

Dizajnersko pravilo „trojca“ primenjuje se i na novogodišnje jelke. Kako biste svoje drvce učinili vizuelno primamljivijim, kugle kačite u grupicama od po tri. Gledajte da je svaki „grozd kugli“ na neki način povezan bilo bojom, oblikom ili veličinom. Najbolje je kačiti ili tri kugle različitih boja i veličina ili tri kugle različitih boja i oblika ili pak tri kugle različitih veličina, iste boje ali različite završnice, na primer mat, sjajnu i šljokičastu ili pak mat, sjajnu i rebrastu.

8. Slažite trake i perlice slojevito

Ukoliko se odlučite da trake iskombinujete sa perlicama, opredelite se ili za iste boje a drugačiji finiš ili za dve kontrastne boje. Stavite prvo traku koja je šira i pljosnata a preko nje parlice koje su sjajne ali manje. Neka oblik perlica prati trag trake i tako naslagani jedno preko drugog privućiće pažnju oka i oba će doći do izražaja, što zbog kontrasta boja što zbog razlike u obliku i veličini.

9. Koristite bobice ili lišće na grančici

Ovi ukrasi su jako praktični zato što imitiraju oblike iz prirode, te pomažu da vaša jelka izgleda realističnije. Lako ih je udenuti u jelku između dve grane i kamufliraju neka mesta gde drvo deluje proređeno. Imaju uzan vrh i široku krošnju te privlače pažnju a ako su vam ukrasi u zelenim ili zlatnim tonovima, možete monotoniju razbiti crvnenim bobicama. Možete naći i listiće u srebnoj ili zlatnoj boji, pa to prilagoditi koloritu i temi vaše jelke.

10. Izaberite pravi vrh za jelku

Danas nam je izbor vrhova za jelku „otežan“ količinom različitih oblika i boja koje se nude. Bilo da se radi o klasičnom šiljku, zvezdi ili mašni, varijacija je bezbroj a samim tim i nedoumica. Najlakše je krenuti od osnove a to je sama tema jelke. Dakle, za pastelnu jelku izaberite lepu plišanu mašnu, za belu jelku srebrni šiljak a za klasičnu jelku zlatnu zvezdu.

Neka vam kolorit vaše teme i oblik ukrasa bude glavno merilo. I vodite računa o veličini jelke i čvrstini grana prilikom odabira vrha. Ako je jelka mala, birajte diskretniji vrh. Ako je žica na vrhu jelke tanka i savitljiva, nemojte birati vrh koji je težak, jer će se i gornja grana saviti i iskriviti pod tom težinom a to, priznaćete, ne izgleda lepo.

11. Prekrijte postolje za jelku

Ovo je detalj o kome malo ko misli, ali zapravo oduzima stilske poene. Iako će samo postolje jelke biti krcato poklonima, nadamo se, ovaj deo će mnogo lepše izgledati ako je sama metalna konstrukcija prekirvena ili nevidljiva. To možete postići tako što ćete kupiti ili naći veliku pletenu korpu, u nju staviti jelku, tako da je metalna konstukcija sasvim zavučena u nju. Kako se ovaj metalni deo odozgo ne bi video, možete da napunite korpu zelenim girlandama u obliku borovih iglica ili pak šišarkama koje sami nađete.

Druga opcija je da napravite „suknjicu“ za jelku, tako što ćete kupiti materijal u širini vašeg postolja, iskrojiti ga u kružni oblik, tako da prekriva metalnu konstrukciju i u sredini kruga iseći mali otvor okruglog oblika kroz koji ćete provući metalnu šipku jelke koja se montira na postolje. Možete izabrati materijal neutralnih boja ili materijal u tonovima vaših ukrasa, ili pak mekane teksture koja podseća na snežni pokrivač.

Iskreno se nadamo da će vam naši saveti biti od koristi i da ćete pustiti mašti na volju kada je ukrašavanje jelke u pitanju. Ako imate još neke korisne predloge, slobodno ih podelite sa nama u komentarima!

 

Komentari (0)