Izgledaće prelepo!

KAKO IZABRATI JELKU? Novogodišnja noć će biti obogaćena savršenim drvetom!

Znate li kako da kupite novogodišnju jelku? Ove godine ćete uspeti da nabavite savršenu uz ove savete!

13.12.2021 11:45

KAKO IZABRATI JELKU? Novogodišnja noć će biti obogaćena savršenim drvetom!
pexels.com

Još pola meseca je ostalo do Nove godine, a mnogi ljudi već su učilili svoj dom savršenim novogodišnjim kutkom sreće, obogativši ga jelkom, ukrasima i prazničnom muzikom. Ipak, mnogi drugi su radije za to da sačekaju da se još malo približe ovom prazniku, pa da ukrase kuću, a onda kada se jednom reše da je vreme za novogodišnju euforiju upadnu u dug proces traženja savršene jelke.

Portal Srećna republika donosi vam savete kako da kupite savršenu novogodišnju jelku, u skladu sa onim što vi želite, ali i sa vašim budžetom.

pexels.com

Novogodišnja jelka

Prirodna ili veštačka jelka?

Ovo je definitivno prvo pitanje koje morate sebi da postavite. Želite li lep miris jele, guste grane i savršene zelene boje, ona se čini da je prirodna jelka mnogo bolja za vas. Ipak trebalo bi da razmotrite kupovinu prirodne jelke sa korenom, jer nju kasnije možete presaditi, a ako nemate gde da je držite u vašem domu, ne brinite postoje mesta gde je možete odneti. Mnogi, pak, zaborave da ovu jelku treba održavati tih mesec dana dok je u našem domu, te jelku ne zalivaju, što je velika greška. Čuvajte svoje drvo jer će tako biti najlepše. Cena prirodne jelke sa korenom počinje od 1300 dinara ka naviše, tako da ćete gotovo sigurno moći da nađete neku koja je u budžetu.

pexels.com

Prirodna nvogodišnja jelka

Veštačko drvo takođe ima svoje dobre strane. Veštačku jelku možete koristiti nekoliko godina, u zavisnosti od toga koliko vodite računa o njoj. Upakujte je u veliku plastičnu kesu i prosto sačuvajte za sledeću zimu. Još jedna prednost veštačke jelke je to što ne ostavlja iglice svuda po kući, što ne važi za prirodno drvo. Ako želite da napravite neki neobičniji izbor, postoje i veštačke jelke u boji. Tako izaberite drvo koje je u skladu sa enterijerom vaše sobe – jelka može biti roze, plava ili bela, što je često jako lep izbor.

Visina i cena

Prava jelka za vaš dom mora biti odgovarajuće visine, tako da je možete smestiti u lep kutak svoje sobe gde će doprineti prazničnom ambijentu. Najmanje jelke su visine 25cm, i njihova cena je ujedno najniža. Za sobu ne preporučujemo jelku višu od 2m, a svakako izbegavajte da njen vrh dodiruje plafon. Ukoliko birate jelku za kancelarijski sto onda bi trebalo da izaberete jelku koja spada među one najniže, kao i u slučaju da živite u malom stanu. Ne treba jelka da zauzima više mesta nego vi. 

pexels.com

Porodica kiti jelku

 

Cena zavisi od visine i kvaliteta i kreće se od 700 pa i do 27.000 dinara, što je nova cea koja se pojavila ove godine. Jelke po najnižim cenama se uglavnom mogu uzeti u kineskim radnjama, a ono na šta se njihovi kupci najčešće žale je jak miris ustajale plastike koji prosto ne nestaje. Takođe, ne bi bilo loše da razmotrite da na kupovinu jelke date malo više para, u nekim radnjama koje se bave prodajom nameštaja, jer su te jelke, cene uglavnom oko 10.000, lepe, sa dovoljno iglica i odlično izgledaju.

Tradicionalno zelena ili neobičnih boja?

Jelke u boji mogu biti veoma interesantne. Ukoliko želite da iznenadite goste i ukućane, ove godine možete ostaviti za sobom tradicionalno zelenu i odlučiti se za ljubičastu, crvenu, plavu, razne nijanse bele i druge. Ukoliko se odlučite za jelku neobične boje potrudite se da se ona uklapa u enterijer sobe. Dakle, boja jelke neka bude u skladu sa bojama vaših zidova i ukrašena pažljivo izaberanim ukrasima. Za jelku u nekoj drugoj boji osim zelene preporučujemo da se odlučite za ukrase u jednoj ili dve boje.

pexels.com

Veštačka jelka u beloj boji

Na primer, za crvenu jelku zlatna boja je uvek fantastičan izbor. Daće eleganciju vašem prostoru i odaje utisak luksuza. Možete je ukrasiti zlatnim trakama i krupnim zlatnim kuglama. Na sličan način možete ukrasiti i svoju tamno plavu jelku, za koju dobar izbor predstavljaju i beli ukrasi. Bela jelka je uvek divan izbor zato što se ukrasi na njoj jasnije uočavaju. Sve ono što okačite na ovu jelku izgledaće lepše nego na standardno zelenoj, a i sama jelka podseća na zimu i zrači elegancijom.

Imajući u vidu to da su ukrasi često jako skupi, i ako smatrate da se kupovina gomile novih ukrasa u određenoj boji ne uklapa u vaš budžet, odlučite se za jednostavnu tradicionalno zelenu jelku, jer vam omogućava da budete kreativni baš onako kako ste zamislili da treba da budete kada pomislite na Novu godinu.

Komentari (0)