Može to bolje!

PRESTANITE DA TROŠITE NOVAC KOJI NEMATE: Kupovinom ovih stvari bacate pare u vodu!

Svi stalno kukamo kako nemamo dovoljno para, a onda novac koji nemamo trošimo na gluposti!

11.12.2021 19:12

PRESTANITE DA TROŠITE NOVAC KOJI NEMATE: Kupovinom ovih stvari bacate pare u vodu!
pexels.com

Svako malo odlučujemo se da ćemo početi da štedimo, a onda shvatimo da to nije toliko lako i da prosto novac brzo nestane iz našeg novčanika. Ipak, iako je neophodno da neke stvari kupimo, postoji bezbroj stvari koje kupujemo bez razmišljanja, a zaista nam nisu potrebne. Portal Srećna republika potrudio se da nađe listu stvari koje kupujete, a za to nemate dobar razlog.

1. Flaširana voda – dovoljno je da je kupite jednom i da je kasnije dopunjujete vodom sa česme. Hidratacija je veoma važna, ali učinak je isti. Kupujte flaširanu vodu baš ako ste zaboravili da je ponesete. Takođe, isplatljivije je da kupite i samo flašicu koju ćete uvek nositi sa sobom, a koja će biti baš po vašoj meri. Zar vam ne bi bilo lepše da imate flašicu koja je u vašoj omiljenoj boji i znanje da nikako ne zagađujete prirodu?

Get embed code

2. Najnoviji uređaji – nema potrebe da kupujete najnovija tehnološka dostignuća, ako uređaji koje već imate savršeno rade. Trka sa tehnologijom je unapred izgubljena, jer su novi proizvodi skupi, pa jedino što postižete jeste bankrot. Takođe, kada kupujete novi telefon svake godine iznova i iznova sebi namećete posao prebacivanje svih podataka sa jednog na drugi urađaj, a onda to izgubi svoju čar.

3. Srećke – igre na sreću su osmišljene kako biste vi gubili, tako da nema potrebe da bacate novac na njih. Ako baš ne možete bez njih, valjalo bi da porazgovarate sa nekim o tome, jer to nije nimalo jeftina igrica, a ujedno je i zavisnost kojom pokušavate da ispravite nešto čime niste zadovoljni.

4. GPS navigacija – danas svaki pametni telefon poseduje GPS uređaj, tako da nemate potrebu za posebnim aparatom. Iako vam moža deluje kao da je lakše koristiti GPS uređaj nego snalaziti se za volanom sa telefonom,  to fakat nije tačno, a sve što treba jeste da vam neko pokaže kako se to radi.

5. Firmirana odeća i obuća – ne zavaravajte se da ćete biti primećeni zbog toga. Važnije je kako vam nešto stoji nego gde ste ga kupili. Takođe, važnije je da budete svoji, unikatni i da vam je udobno u onome što nosite.

6. Kućni ukrasi i figurice – samo ćete imati više poslova oko skupljanja prašine, a i minimalizam je u trendu. One neće obogatiti vaš dom, a vremenom će vam i postati dosadne.

7. Aplikacije za mobilni telefon – dešava se da skinete neku aplikaciju besplatno, a da kasnije se ispostavi da morate da je platite kako bi funkcionisala. Osim što vam aplikacija verovatno nije toliko potrebna, gotovo sigurno je moguće naći i piratizovanu verziju na internetu, a sasvim sigurno je vrlo bitno i da se borite protiv ovakvom odnosu prema potrošačima. Ako je aplikacija bila bezplatna za skidanje, onda bi trebalo da bude besplatna i za korišćenje, nemojte da pomažete sistem bezobraznog naplaćivanja.

Naravno sasvim je u redu trošiti novac na ove stvari ako ih zaista želite ili imate potrebu da ih posedujete, ali svakako nije na odmet razmisliti o tome da li vam nešto od toga zaista treba pre nego što ga kupite. Na šta vi najčešće bacate pare?

Komentari (0)