BAJKA OKO VAS

NOVOGODIŠNJI DUH U KUĆI I IZVAN NJE: Kako da ukrasite fasadu i dvorište tako da vaš dom bude podjednako lep i spolja i iznutra?

Zabluda mnogih je da su ograničeni samo na kićenje jelke i kačenje lampica u dnevnoj sobi ako žive u stanu. Vaše jedino ograničenje je vaša mašta te vam portal Srećna Republika donosi vesele predloge kako da dekorišete fasadu, terasu ili čak i dvorište i tako zadivite mnoge svojom malom novogodišnjom bajkom!

09.12.2021 15:55

NOVOGODIŠNJI DUH U KUĆI I IZVAN NJE: Kako da ukrasite fasadu i dvorište tako da vaš dom bude podjednako lep i spolja i iznutra?
unsplash.com

Pahulje provejavaju, mraz miluje obraze i nos a vi virite kroz prozor koji se magli u iščekivanju gostiju. Vesela skupina dolazi sa poklonima, hvala se za kapiju, otvara vrata i ostaje bez teksta. Pred njima je prava praznična idila. Lampice, irvasi, borove grančice i topla porodična atmosfera ih dočekuju i žele im dobrodošlicu u vaš dom.

Ako i vi želite da ovako iznenadite svoje goste ili prosto ulepšate sebi dan kada se vratite sa posla u zagrljaj svog doma, ostanite uz nas. I da, da ne zaboravim, obucite toplu jaknu, stavite rukavice, napravite toplu čokoladu ili kuvano vino i bacite se na posao!

1. Koristite rekvizite koji vam se nađu pri ruci

Ako imate dvorište a u garaži ili šupi neku staru biciklu vaše dece ili pak zaboravljene sanke, izvucite ih istog trena. Biciklu obmotajte šarenim lampicama, a na sanke crvenom trakom vežite borove grančice i šišarke. U zavisnosti od veličine sanki, možete ih staviti ispred ulaza ili okačiti na sama vrata da razbiju monotoniju.


To isto možete uraditi i sa nekim starim parom klizaljki, obrišite prašinu koja se na njima nakupljala godinama, zamenite pertle belim ili satenskim trakama u nekoj drugoj boji i okačite ih na ulazna vrata. Ovakvi ukrasi su mnogo efektniji i mnogo manje očekivani od standardnog venca.

Iskoristite zvončiće tako što ćete ih nanizati na neku zanimljivu traku, koju možete naći u lokalnoj pozamanteriji. Okačite praporce na vrata, da veselo zazvone kada god vam u kuću bane srcu drag gost!

2. Zelenilo ali na malo drugi način

Obično smo navikli da vence viđamo na kapiji ili obešene na ulaznim vratima. Međutim, ništa vas zapravo ne sprečava da ih okačite ispod prozora i to ne jedan nego nekoliko manjih. Zakačite ih za zanimljivu traku i svaki podesite na drugačiju visinu, tako da su vizuelno privlačni i zanimljivi.

Borove grane stavite u velike saksije, i to po jednu sa svake strane vrata, tako da iz nje izviruju poput cveća.

Ako volite baštovanstvo, posetite lokalnu pijacu i kupite nekoliko patuljastih jelki, kvalitetne keramičke saksije u boji po želji, presadite ih i stavite na sims spolja. Ako su različite visine, uzmite i sneg u spreju i prateći vrhove jelki, iscrtajte obris planiskih vrhova po staklu ili pak ako ste vešiji, i još pokoji detalj.

Ako pak imate luksuz da u dvorištu gajite prirodnu jelku, iskažite joj ljubav tako što ćete je ukrasiti kao i onu u dnevnoj sobi ili odaberite neku drugu temu koja vam je draga.

3. Novogodišni ukrasi napolju

Ako imate kod kuće fenjere koje koristite kao svećnjake, pozajmite iz. Dobro bi vam došli oni malo veći za ovo što ćemo vam predložiti. Napunite fenjer kuglama različitih boja i veličina, u zavisnosti od njegove zapremine. Kugle mogu biti u istoj koji kao one u kući ili u skroz kontrastnim, otkačenim i jarkim bojama.

Ako težite malo prirodnijem izgledu, napunite fenjer šišarkama, borovim iglicama i crvenim bobicama, i dobićete instant božićnu atmosferu.

Staklene posude u dvorištu napunite svetlećim kuglama ili čak malim snežnim kuglama i obradujte svakog ko ih ugleda, jer će želeti da ih protrese čim ih zapazi kod vas u dvorištu.

Kupite deblje praznične sveće, i zalepite ih za na neki podmetač, može biti i stara daska  za sečenje koju ste prelakirali u zlatno ili belo. Kako biste sveću zaštitili od vetra, pronađite cilindre od kaljenog stakla i stavite ih oko sveća. Plamen sveće će poigravati na vetru a njegovo treperenje će se divno prelamati kroz staklo cilindra, automatski prizivajući misli o toplom porodičnom domu i kaminu prepunom pucketavih cepanica koje gore.

Kupite lampice, mnoooogo lampica, dugačkih i u bojama koje vas vesele i njima obmotajte gelendere, žardinjere, ogradu terase i sims. Ili ako možete da nadjete lampice u obliku ledenica na kojima se svetlost spušta od vrha do dna, okačite ih pažljivo po obodu krova.

Ako su vaša deca prerasla svoje plišane medvede i irvase i voljna su da vam ih pozajme za dekoraciju, možete okačiti ove plišane igračke da vise sa krova ili ih pričvrstiti za zid. Videćete oduševljenje gostiju kada ih plišani drugar dočeka na ulazu i pozdravi.

Ukoliko možete da nabavite velike zemljane vaze, u beloj, crvenoj, zlatnoj ili terakota boji, onda imamo sjajnu ideju za vas. Nabavite velike šećerne štapove i stavite ih u vazu kao cveće. Verujte nam na reč, čak i najozbiljnija odrasla osoba će posegnuti rukom da vidi da li su pravi i da li mogu da ih gricnu a da vi to ne primetite!

Ako imate starinsko poštansko sanduče ili možda neko novijeg datuma, nemojte zanemarivati njegov dekorativni potencijal. Obmotajte ga girlandom ili pak napravite venac od borovih grana, šišarki i listova božićne zvezde i dodajte i njemu dašak glamura i veselja kako bi u njega stizala sve samo lepa pisma sledeće godine.

4. Suvo granje nije za bacanje

Ako ste u skorije vreme sekli suvo granje sa vašeg baštenskog cveća ili drveća, nemojte ga bacati, iskoristite ga! Napravite venac od suvog granja i obmotajte ga lampicama.

Nadjite vazu koja vam kod kuce ne treba, napunite je kamenčićima i pobodite suvo granje u nju kao kada pravite ikebanu. Suvo granje možete obojiti ili prelakirati u željenu nijansu a vazu ili saksiju oplemeniti nekom kuglom ili figuricom.

Ako u dvorištu imate šišarke sakupljajte ih. Napunite njima providnu staklenu činiju, ili ih obojite lakom i nanižite ili vežite za kanap tako da od njih napravite girlandu.

Od suvog granja možete napraviti i loptice, ako ste spretniji u savijanju i pletenju,a u centar kugle stavite led čajnu svećicu, koja će iznutra divno istaći sve preplete i ispričati priču o vašim veštim i vrednim rukama.

5. Dekoracija nameštaja na tremu ili u dvorištu

Drvene ili plastične baštenske garniture možete dekorisati tako da budu neprepoznatljive. Na sto nabacite neki lepi stoljnjak sa irvasima, na njega poređajte praznične sveće i orašaste plodove, cele orahe, lešnike ili pak zrnevlje poput kukuruza ili pšenice. Dodajte tome malo slame ili borovih iglica i vi ste upravo prizvali duh božića na vaš sto.

Drvene klupe okitite krupnim satenskim trakama u željenom boji i vežite im velike i bujne mašne, pa će se svetlucavi saten divno presijavati pod svetlosti lampica na krovu ili terasi. Možete prebaciti karirano ćebence za sve one kojima je hladno ili pak naređati jastučiće sa dekorativnim novogodišnjim jastučnicama.

Obmotajte stolice lampicama ili pak kupite lepe praznične presvlake za stolice i podarite im sasvim drugo ruho jednom jednostavnom i brzom promenom.

Ako su vam ulazna vrata obična a želite da ih ove godine transformišete u duhu praznika, kupite duže girlande u neobičnoj boji, ili možda one koje imaju kugle pričvršćene za njih, i okačite ih oko ulaza, koji će bljesnuti za sekundu. Ako imate vrata u boji, plava ili crvena, držite se klasike i izaberite zelenu girlandu ili pak onu koja izgleda kao zavejana jelka.

6. Ne dajte da vas stan sputava

To što živite u stambenoj zgradi ne znači da ne možete da se poigrate sa ukrasima. Nanižite zvončiće na lepu traku ili kanap i postavite ih iznad ulaza, da vas obaveste kada gosti stignu.

Ako imate žardinjeru na simsu, verandi ili terasi, zasadite u nju zimzelene biljke ili patuljaste jelke, i stan će vam odmah zasijati punim sjajem a vazduh u njemu biće instant oplemenjen svežim mirisom bora, koji će vas odmah vratiti u detinjstvo i sankanje na planini.

Plastična figura glave jelena ili samo njegovih rogova u beloj ili zlatnoj boji je savršeno upečatljiv detalj za ulazna vrata, umesto klasičnog venca.

Ako na simsu imate metalni ram, on je vaše belo slikarsko platno. Kupite čvrstu zelenu girlandu i obmotajte je oko metalne konstrukcije. Razbarušite je da deluje gušće i punije a da bi dekoracija delovala bogatije, obmotajte obične žute lampice oko girlande i jedan običan sims kao magijom postaće najlepši prizor zgrade.

Ako sa komšijama delite ulaz, neka svi pogledi budu uprti samo u otirač ispred vaših vrata. Kupite sebi neki sa simpatičnim prazničnim pozdravom ispisanim po sebi ili pak otirač koji ima neku slatku sličicu mede ili irvasa.


Dragi naši čitatelji, praznici nam stižu, a portal Srećna Republika vas savetuje kako da ih ove i svake naredne godine dočekate sa stilom i u veselju! Budimo dobri jedni prema drugima a sve svoje predloge ili savete slobodno podelite sa nama u komentarima!

 

 

Komentari (0)