IZBEGNITE PROBLEME

OBRATITE PAŽNJU NA OVO U KUĆI: Kako prepoznati najopasniju buđ u domu?

Svi znamo da prepoznamo buđ kada vidimo male crne tačke na belom zidu u nekim delovima našeg doma koji su vlažniji ili izloženi spoljašnjim klimatskim elementima. Međutim, da li ste znali da postoji plesan koja je teško primetna ali zato jako opasna po naše zdravlje? Portal Srećna Republika vam otkriva o čemu se radi!

09.12.2021 10:42

OBRATITE PAŽNJU NA OVO U KUĆI: Kako prepoznati najopasniju buđ u domu?
unsplash.com

Svesni smo da mnogi elementi u našem domu i najbližem okruženju utiču na kvalitet vazduha koji udišemo, dlake kućnih ljubimaca, grinje ali i buđ koja se može javiti u vlažnijim delovima kuće ili stana. Pored narušavanja kvaliteta vazduha, ovo može negativno uticati na naše zdravlje i uticati na naše respiratorne organe ali i izazvati opasne reakcije.

Postoji više vrsta buđi, poput Stachybotrys i Chaetomiun - otrovnih crnih plesni koje štete zdravlju. Ali, prema rečima stručnjaka, opasnija od njih je takozvana uobičajena plesan - Aspergillus.

unsplash.com

Buđ na vratima

"Aspergillus je jedna od glavnih vrsta koja zauzima veliki procenat prostora koje pregledam zbog sanacije. Mnogi ljudi, koje sam video da pate od štetnog dejstva buđi, imali su upravo ovu vrstu u svojim domovima", kaže stručnjak za plesan Majkl Rubino.

"Aspergillus nazivam 'kaktus plesni' jer ima sposobnost da raste i preživi uz vrlo malo vode, nije potreban neki katastrofalan događaj kad se zidovi i pod natope vodom. Spore ove vrste lako stvaraju kolonije i kad jednostavno imate povećan nivo vlage u kući ", pojasnio je i dodao da je crnoj buđi potrebno daleko više vode da bi njene spore kolonizovale neko područje.

Zašto je toliko štetan?

"Aspergillus ima sposobnost proizvodnje mikroskopskih toksina koje zovemo - mikotoksini. Kada se buđ oseti ugroženom, tada počinje da proizvodi sitne toksine zajedno s više spora plesni. Na primer, preteća situacija je useljenje druge vrste plesni koja potom počne da zadire na teritoriju Aspergillusa", kaže Rubino.

Tada te sitne otrovne čestice, mikotoksini, ne samo da smanjuju kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru, već negativno utiču na zdravlje ljudi koji ih udišu.

unsplash.com

Buđ u ramu

"Svako drugačije reaguje na izlaganje plesni. Tu su genetika, dužina vremena izloženosti, koncentracija čestica u vazduhu, prethodno zdravstveno stanje... Jedna osoba možda neće osećati nikakve simptome dok druga može imati ozbiljne reakcije", objasnio je ovaj stručnjak za portal Mind Body Green.

"Osobe s oslabljenim imunološkim sistemom posebno su sklone razvoju simptoma. Njihov imunološki sistem nije sposoban da oslobodi telo od spora plesni, čestica plesni i toksina. Na primer, pacijenti s transplantacijom su pod većim rizikom da se razbole ili da transplantacija loše prođe ako su izloženi buđi. Pojedinci s oslabljenim imunološkim sistemom, takođe, su u većoj opasnosti da će razviti aspergilozu, infekciju koja nastaje udisanjem spora plesni Aspergillus", pojasnio je.

Kako uočiti ovu plesan u domu?

"Jedan od glavnih problema sa Aspergillusom je njegova sposobnost da ostane neotkriven u domu. To je uglavnom zbog toga što je svetlije boje. Do sada je identifikovano preko 180 vrsta Aspergillusa i dolaze u raznim bojama, ali mnoge su zelenkasto-žute boje", objašnjava Rubino.

"Za razliku od crne ili smeđe plesni koja izgleda kao mrlja nalik kafi i lako ju je uočiti, prigušena boja ove vrste često se stapa s okolinom. To znači da Aspergillus može bujati jako dugo pre nego što bude otkriven", dodao je.

Gde se najčešće pojavljuje?

"Kao i sve vrste plesni, Aspergillus zahteva nešto vlage, što znači da uspeva u svim vlažnim područjima unutar kuće gde može doći do kondenzacije. To mogu biti tavani i podrumi, ali i prozori, prozorske klupe. Takođe, znaju se pojaviti i nakon prodiranja vode u zatvoreni prostor.”

Rubino savetuje pomno pregledanje svakog kutka kuće.

unsplash.com

Buđ na zidu

"Pažljivo pogledajte sve prostorije jer je, kao što sam već rekao, Aspergillus često vrlo svetle boje, iako zna biti i smeđe ili sive. Baterijska lampa je odlična pomoć, jer njome možete osvetliti teže dostupna mesta. Osim toga, svakako se oslonite i na svoj nos. Prisustvo buđi često stvara plesnjiv, zemljan, pokvaren i vlažan miris u vazduhu" dodao je.

"Ako osetite miris vlage, primetite vidljivu plesan ili ugledate mrlje od vode, promenu boje nalik na kafu ili prljave površine koje bi mogle ukazivati na plesan, preporučujem vam da što pre pozovete stručnjaka, jer opreza nikad dosta", savetuje Rubino.

Stručnjaci za plesan će zatim tačno proceniti kakva je situacija i o kakvoj vrsti buđi se radi, kao i da li se krije još negde u domu. 

"Naoružani ovim informacijama, lakše ćete odlučiti da li vam je potreban dolazak tima za sanaciju koji će pravilno ukloniti plesan, rešiti izvor problema i slično", zaključuje Rubino.

Komentari (0)