Jela sa mesom

PRIPREMA JELA U ZEMLJANOJ POSUDI: Prebranac sa kobasicama po kafanskom receptu! (FOTO)

Ovaj specijalitet će vas raspametiti svojim ukusom.

09.11.2023 08:00

PRIPREMA JELA U ZEMLJANOJ POSUDI: Prebranac sa kobasicama po kafanskom receptu! (FOTO)
Shutterstock

Pasulj prebranac jedno od najomiljenijih jela u Srbiji posebno tokom zime. Domaćice ga najčešće pripremaju za posne slave bez mesa, ali kako ove godine Božićni post počinje 27. novembra ima još vremena da se spremi i prebranac sa suvim mesom ili domaćim kobasicama.

Ukoliko imate i zemljanu posudu onda je to pun pogodak, jer na ovaj način pripremljen pasulj imaće specifičan ukus i aromu. 

Srećna republika vam poklanja kafanski recept za prebranac sa domaćim, sušenim kobasicama u zemljanoj posudi koji će vas raspametiti.

Sastojci:

  • 500 g pasulja prebranca
  • 200 g crnog luka
  • 200 g crvenog luka
  • 1 veći ili 2 manja praziluka
  • 5 do 6 manjih komada domaće sušene kobasica
  • 2 do 3 komada suve paprike
  • 3 šargarepe
  • 3 lista lovora
  • so, crni biber, aleva parika

Priprema:

Pasulj očistiti, oprati i ostaviti u hladnoj vodi da prenoći. Sutradan ga stavite da se kuva i nakon što izbije ključ pustite ga da se kuva još 10 minuta. Prospite ovu vodu, pa sipajte toplu. Važno je da voda bude vruća jer ako nalijete hladnu, pasulj će se stvrdnuti pa će mu trebati više vremena da se skuva. U drugoj posudi izdinstajte sitno seckane obe vrste luka i praziluk isečen na kolutiće. Nakon što omekša dodajte sitno secaknu šargarepu i nastavite da dinstate dok povrće u potpunosti omeška. Pasulj zajedno sa vodom sipajte u dinstani luk i šargarepu, začinite sa biberom, alevom paprikom i soli, dodajte lovorov list. Sve zajedno kuvajte još pola sata, a potom polovinu pasulja sipajte u zemljanu posudu, poređajte dimljenu kobasicu pa nalijte ostatak pasulja. Odozgo poređajte sušenu pariku i ubacite u ugrejanu rernu da se prebranac zapeče. Nemojte ga previše dugo peći dovoljno je da porumeni i da se uhvati fina, tanka korica. Ne brinite ako ostane softa jer će to pasulj upiti, a biće sočniji. Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)