Jela bez mesa

POTAŽ OD PRAZILUKA! Ukusan i jeftin obrok prepun minerala i vitamina

Brzo se priprema, a praziluk se može kupiti u prodavnici u bilo koje doba godine

23.05.2022 08:00

POTAŽ OD PRAZILUKA! Ukusan i jeftin obrok prepun minerala i vitamina
shutterstock.com

Praziluk je vrsta luka prepun minerala i vitamina C. Ima blag ukus bez ljutine i jakog mirisa, pa ne izaziva suze kad ga pripremate. Može se koristiti na različite načine i kao zamena za običan luk u jelima.

Srećna republika donosi recept za potaž od praziluka. Brzo se priprema, nije skup, a što je najbolje, praziluk se može kupiti u prodavnicama u bilo koje doba godine.

Pixabay.com

Praziluk je izuzetno zdrav, bogat je mineralima i vitaminom C

Sastojci:

  • 700 g praziluka
  • 3 šargarepe srednje veličine
  • glavica crnog luka
  • 2 krompira srednje veličine
  • so, biber i začini po ukusu

Priprema:

Praziluk i šargarepu očistiti i iseći na kolutiće, očišćen crni luk i krompir na kockice. Povrće ubaciti u veću šerpu i dinstati 10 minuta. Dodati so, biber i začine po ukusu. Nakon što povrće malo omekša, naliti ključalu vodu da povrće ogrezne.

Kuvati dok se krompir u potpunosti ne skuva, nakon čega se povrće procedi, ali se sačuva voda u kojoj se kuvalo. Štapnim mikserom usitniti povrće dok ne postane kaša uz povremeno dolivanje vode u kojoj se povrće kuvalo kako bi se dobila željena gustina.  U potaž se prilikom serviranja u svaki tanjir može dodati kašika kisele pavlake, a i ne mora.

Prijatno!

BNUS VIDEO:

Komentari (0)