Praziluk je vrsta luka prepun minerala i vitamina C. Ima blag ukus bez ljutine i jakog mirisa, pa ne izaziva suze kad ga pripremate. Može se koristiti na različite načine i kao zamena za običan luk u jelima.
Srećna republika donosi recept za potaž od praziluka. Brzo se priprema, nije skup, a što je najbolje, praziluk se može kupiti u prodavnicama u bilo koje doba godine.
Sastojci:
- 700 g praziluka
- 3 šargarepe srednje veličine
- glavica crnog luka
- 2 krompira srednje veličine
- so, biber i začini po ukusu
Priprema:
Praziluk i šargarepu očistiti i iseći na kolutiće, očišćen crni luk i krompir na kockice. Povrće ubaciti u veću šerpu i dinstati 10 minuta. Dodati so, biber i začine po ukusu. Nakon što povrće malo omekša, naliti ključalu vodu da povrće ogrezne.
Kuvati dok se krompir u potpunosti ne skuva, nakon čega se povrće procedi, ali se sačuva voda u kojoj se kuvalo. Štapnim mikserom usitniti povrće dok ne postane kaša uz povremeno dolivanje vode u kojoj se povrće kuvalo kako bi se dobila željena gustina. U potaž se prilikom serviranja u svaki tanjir može dodati kašika kisele pavlake, a i ne mora.
Prijatno!
BNUS VIDEO:
Komentari (0)