U starim, često masnim i gotovo zaboravljenim sveskama naših baka čuvaju se zaboravljeni recepti za jela iz detinjstva mnogih generacija. Jedan od njih je starinski recept za kolač koji se nakad redovno pravio nedeljom, ali i za porodična slavlja. U pitanju je damen kapric, preukusan desert koji je vrlo jeftin, a jednostavno se priprema.
Ovaj kolač osvaja sva čula i budi zaboravljene uspomene na detinjstvo. Srećna republika vam poklanja originalni, starinski recept za ovu nedoljivu poslasticu.
Sastojci:
- 10 kašika brašna
- 6 žumanaca
- 1 prašak za pecivo
- 6 kašika šećera
- 4 kašike mleka
- 200 g margarina ili putera (može i 10 kašika ulja)
Za premazivanje:
- 5 kašika džema od kajsija
Fil:
- 9 kašika šećera
- 6 belanaca
- 100 g mlevenih ili sitno seckanih oraha za posipanje
Priprema:
Umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte postepeno margarin i nastavite s mućenjem sve dok ne dobijete ujednačenu smesu. Dodajte mleko, pa kašiku po kašiku brašna koje ste izmešali sa praškom za pecivo. Dobijenu smesu izlijte u podmazanu i pobrašnjenu tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C od 12 do15 minuta.
U međuvremenu ulupajte penasto belanca, dodajte šećer i umutite dok ne dobijete čvrst šam.
Izvadite tepsiju iz rerne, premažite koru džemom, pospite polovinom mlevenih oraha, nanesite šam i poravnajte ga. Pospite ostatak oraha, pa vratite u rernu na 150 stepeni da se prosuši i zapeče još 20 minuta. Kad se kolač ohladi, isecite i poslužite.
Komentari (0)