Slatkiši

STARINSKI RECEPT ZA DAMEN KAPRIC: Zaboravljeni kolač iz bakine kuhinje koji osvaja sva čula!

U pitanju je preukusan desert koji je vrlo jeftin, a jednostavno se priprema.

15.01.2024 08:00

STARINSKI RECEPT ZA DAMEN KAPRIC: Zaboravljeni kolač iz bakine kuhinje koji osvaja sva čula!
Printscreen Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

U starim, često masnim i gotovo zaboravljenim sveskama naših baka čuvaju se zaboravljeni recepti za jela iz detinjstva mnogih generacija. Jedan od njih je starinski recept za kolač koji se nakad redovno pravio nedeljom, ali i za porodična slavlja. U pitanju je damen kapric, preukusan desert koji je vrlo jeftin, a jednostavno se priprema.

Ovaj kolač osvaja sva čula i budi zaboravljene uspomene na detinjstvo. Srećna republika vam poklanja originalni, starinski recept za ovu nedoljivu poslasticu. 

Sastojci:

  • 10 kašika brašna
  • 6 žumanaca
  • 1 prašak za pecivo
  • 6 kašika šećera
  • 4 kašike mleka
  • 200 g margarina ili putera (može i 10 kašika ulja)

Za premazivanje:

Fil:

  • 9 kašika šećera
  • 6 belanaca
  • 100 g mlevenih ili sitno seckanih oraha za posipanje

Priprema: 

Umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte postepeno margarin i nastavite s mućenjem sve dok ne dobijete ujednačenu smesu. Dodajte mleko, pa kašiku po kašiku brašna koje ste izmešali sa praškom za pecivo. Dobijenu smesu izlijte u podmazanu i pobrašnjenu tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C od 12 do15 minuta.
U međuvremenu ulupajte penasto belanca, dodajte šećer i umutite dok ne dobijete čvrst šam.
Izvadite tepsiju iz rerne, premažite koru džemom, pospite polovinom mlevenih oraha, nanesite šam i poravnajte ga. Pospite ostatak oraha, pa vratite u rernu na 150 stepeni da se prosuši i zapeče još 20 minuta. Kad se kolač ohladi, isecite i poslužite.

Prijatno! 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)