Slatkiši

KAKO DA KADAIF NE BUDE SUV: Uz ovakvu pripremu uživaćete u svakom zalogaju (FOTO)

Kolač koji je osvojio Evropu.

10.04.2024 08:00

KAKO DA KADAIF NE BUDE SUV: Uz ovakvu pripremu uživaćete u svakom zalogaju (FOTO)
shutterstock.com

Kadaif je kod nas je poznat kao turski specijalitet, mada postoji i grčki kadaif. Recept se u principu ne razlikuje u velikoj meri, ali svaka domaćica može izabrati da li će ovu poslasticu pripremati samo sa orasima ili će eventualno dodati i bademe i/ili pistaće.

Ono što je bitno jesu rezanca, koji predstavljaju osnov ovog, izuzetno ukusnog i vrlo jednostavnog za pripremu kolača. Kadaif rezanca se pripremaju vrlo jednostavno, mada se mogu naći u prodaji već pripremljena rezanca. U principu se od brašna i vode napravi žitka smesa i to je testo za ovaj kolač, odnosno za rezanca.

Ali, za razliku od drugih vrsta rezanaca, ova se ne suše, nego se najpre skuvaju. Da bi bila tako sitna, mora se pripremljena smesa procediti najpre kroz sito. Nakon kuvanja se rezanci najčešće osuše, osim ako se ovaj slatki specijalitet ne priprema odmah.

Evo kako da napravite kadaif, a da rezanca ne budu previše suva.

Sastojci:

  • 400 g rezanaca za kadaif
  • 125 g putera
  • 150 g oraha
  • 800 ml vode
  • 700 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • sok od pola limuna

Priprema:

Tepsiju premažite trećinom pripremljenog putera, pa rasporedite rezance i preko njih stavite preostali puter iseckan na listiće. Uključite rernu na 150 stepeni i pecite kadaif dok ne porumeni.

Dok se kadaif peče, skuvajte preliv. U posudu sipajte vodu, šećer, vanilin šećer i sok od polovine limuna, pa kad agda provri, kuvajte je još 15 minuta i potom posudu skinite sa ringle.

Iseckajte orahe, rasporedite ih preko ispečenih rezanaca, pa dvema varjačama ii velikim viljuškama nežno rastresite rezance u tepsiji. Dobar kadaif podrazumeva da svi rezanci budu obavijeni puterom. Potom preko kadaifa sipajte pripremljenu agdu i ostavite da poslastica odstoji najmanje 12 sati.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)