Buhtle su najmekši i najfiniji kolači koje su nekada naše bake stalno pravile svojim unucima. U pitanju je pecivo od kvasnog testa koje se od sličnih kiflica razlikuje po izgledu, jer podsećaju na male mekane jastučiće koji su najčešće napunjeni marmeladom ili džemom. Služe se i jedu dok su tople kada se bukvalno tope u ustima.
Ovaj slatkiš koji se najviše priprema u Banatu vodi poreklo iz Češke, ali se odomaćio i u drugim kuhinjama, pa i u srpskoj.
Srećna republika vam poklanja domaći recept za buhtle sa džemom od kajsije, baš onako kako su ga nekad pravile naše bake.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kocka svežeg kvasca
- 1 celo jaje
- 2 žumanca
- 100 g maslaca
- 5 kašika šećera
- 300 ml mleka
- 1/2 kašičice soli
- domaći džem od kajsija
- malo šećera u prahu za posipanje
Priprema:
U posudu sipajte toplo mleko, malo šećera, kvasac i malo brašna, promešajte da se kvasac rastvori i ostavite na toplom mestu da se kvasac podigne. U posudu za mešenje sipajte brašno, u sredini napravite rukom udubljenje, pa dodajte nadošli kvasac, jaje, šećer i so. Zamesite testo i ostavite ga da naraste.
Nakon što je testo nadošlo, izručite ga na radni deo koji se posuli brašnom i oklagijom ga razvijte u pravougaonik. Testo urolajte dužom stranom, pa secite na komade širine dva prsta. Svaki komad testa rastanjite i punite džemom. Svaki napunjeni komad umočite u rastopljeni maslac i ređajte u pleh jednu do druge. Ostavite između malo prostora da bi mogle da narastu i lepo se ispeku.
Poređane buhtle premažite umućenim žumancima i ostavite još pola sata da malo narastu. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta dok ne porumene. Prohlađene buhtle pospite šećerom u prahu i ostavite da malo predahnu. Služite tople.
Komentari (0)