Slatkiši

DOMAĆI RECEPT ZA BUHTLE SA DŽEMOM: Meke kao duša, pripremljene na starinski način!

Ovo pecivo su nekad bake redovno pravile svojim unucima.

27.03.2024 07:00

DOMAĆI RECEPT ZA BUHTLE SA DŽEMOM: Meke kao duša, pripremljene na starinski način!
Shutterstock

Buhtle su najmekši i najfiniji kolači koje su nekada naše bake stalno pravile svojim unucima. U pitanju je pecivo od kvasnog testa koje se od sličnih kiflica razlikuje po izgledu, jer podsećaju na male mekane jastučiće koji su najčešće napunjeni marmeladom ili džemom. Služe se i jedu dok su tople kada se bukvalno tope u ustima. 

Ovaj slatkiš koji se najviše priprema u Banatu vodi poreklo iz Češke, ali se odomaćio i u drugim kuhinjama, pa i u srpskoj. 

Srećna republika vam poklanja domaći recept za buhtle sa džemom od kajsije, baš onako kako su ga nekad pravile naše bake. 

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 1 celo jaje 
  • 2 žumanca
  • 100 g maslaca
  • 5 kašika šećera
  • 300 ml mleka
  • 1/2 kašičice soli 
  • domaći džem od kajsija
  • malo šećera u prahu za posipanje

Priprema:

U posudu sipajte toplo mleko, malo šećera, kvasac i malo brašna, promešajte da se kvasac rastvori i ostavite na toplom mestu da se kvasac podigne. U posudu za mešenje sipajte brašno, u sredini napravite rukom udubljenje, pa dodajte nadošli kvasac, jaje, šećer i so. Zamesite testo i ostavite ga da naraste.

Nakon što je testo nadošlo, izručite ga na radni deo koji se posuli brašnom i oklagijom ga razvijte u pravougaonik. Testo urolajte dužom stranom, pa secite na komade širine dva prsta. Svaki komad testa rastanjite i punite džemom. Svaki napunjeni komad umočite u rastopljeni maslac i ređajte u pleh jednu do druge. Ostavite između malo prostora da bi mogle da narastu i lepo se ispeku.

Poređane buhtle premažite umućenim žumancima i ostavite još pola sata da malo narastu. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta dok ne porumene. Prohlađene buhtle pospite šećerom u prahu i ostavite da malo predahnu. Služite tople. 
 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)