U danima posta većini domaćica je teško da zadovolje gastronomske želje ukućana i da spreme hranu koja će u isto vreme biti i ukusna, i zasitna, a bez mleka, jaja i mesa. Zato se većina opredeljuje za testo, pogotovo prilikom pripreme doručka ili večere, uz dodatak namaza kao što je ajvar ili humus.
Umesto klasičnih kifli ili pogačica, isprobajte recept za domaće posne slane galete. Sastojci su finansijski pristupačni, većinu ih verovatno već imate u kuhinji, a hrskave galete biće odlično rešenje ili za užinu ili kao dodatak uz doručak ili večeru. Takođe, praktične su i za nošenje na posao, pa vas neće "vući želja" da uđete u prvu pekaru i kupite pecivo puno biljnog margarina i aditiva ako ne ponesete doručak na posao. Ove slane posne galete su sigurno zdravija varijanta.
Sastojci:
- 200 g belog brašna
- 100 g kukuruznog brašna
- 200 g integralnog brašna (ili ražanog, koje više volite)
- 2 dl kisele vode
- 2 dl ulja
- ravna kašičica soli
- kesica praška za pecivo
- 50 g semenki susama, kima, lana ili suncokreta
Priprema:
Najpre pomešajte suve sastojke - sve tri vrste brašna, prašak za pecivo, so i semenke koje ste odabrali. U posudu sa suvim sastojcima dodajte ulje i kiselu vodu, pa sve dobro sjedinite da dobijete glatko testo.
Odvajajte kuglice i spuštajte ih u pekač za galete, pa ih pecite dok ne porumene. Ovako pripremljene slane posne galete mogu da stoje nedelju dana, a da zadrže svežinu. Važno je da posudu u kojoj ćete ih držati prekrijete providnom folijom.
Komentari (0)