Ukoliko volite specijalitete koji stižu sa istoka, onda znate i da je humus njihov najpopularniji namaz. Pravi se od leblebija kao osnove, a u zavisnosti od dodataka menja se i ukus. Humus je zastupljen kao dodatak sendvičima, može se jesti sa krekerima ili jednostavno mazati na hleb. Odličan je, takođe, i kao dodatak pečenom, barenom ili prženom povrću.
Ukoliko ste na posebnom režimu ishrane ili ste vegetarijanac, humus je jedan od boljih predloga za obrok. Srećna republika donosi najjednostavniji recept za pravljenje humusa koji koriste i istočnjačke domaćice.
Sastojci:
- 130 g suvih leblebija (potopite ih preko noći)
- 350 ml vode
- pola kašičice soli
- pola kašičice sode bikarbone
- 3 kašike susama
- 4 kašičice maslinovog ulja
- jedna kašičica belog luka u prahu
- 2 kašičice soka od limuna
- jedna kašičica kurkume
- so i biber po ukusu
- suvi peršun
- crvena slatka paprika
Priprema:
Isperite dobro leblebije koje ste prethodno držali u vodi od osam do 12 sati, a zatim ih procedite i sipajte u šerpu. Prelijte ih vodom, a zatim dodajte pola kašičice soli, prstohvat sode bikarbone i ostavite da se kuva na srednjoj temperaturi oko 15 minuta. Proverite da li su leblebije mekane i kuvane, a to ćete najbolje znati koristeći viljušku. Najidealnije je da budu toliko mekane da mogu da se gnječe.
Dok se leblebije kuvaju, na drugoj strani sipajte susam u nepodmazan tiganj i pržite ga neprestano mešajući dok ne dobije zlatnu boju. Kad dobije žućkastu boju, skinite tiganj sa ringle i ostavite ga sa strane da se susam ohladi. Kada ohladite susam, preručite ga u blender i izblendajte dok ne dobije finu kremastu strukturu. Zatim u smesu dodajte beli luk, limunov sok, maslinovo ulje, kurkumu, so, biber i crvenu papriku i ponovo izblendajte. Na kraju sve to pomešajte sa leblebijama i blendajte dok ne dobijete gušću teksturu.
Komentari (0)