Jela bez mesa

PITA ZELJANICA OD GOTOVIH KORA: Najtraženiji recept za laganu i preukusnu večeru koja je gotova za tili čas!

Ukoliko ne pronađete zelje može se napraviti i od spanaća, ukus je vrlo sličan.

20.02.2024 08:00

PITA ZELJANICA OD GOTOVIH KORA: Najtraženiji recept za laganu i preukusnu večeru koja je gotova za tili čas!
shutterstock.com

Nakon dugog i često napornog dana na poslu i obaveza oko porodice većina domaćica nema snage za pripremu večeru. Zato su na ceni recepti za brze i lagane večere koje ne zahtevaju ni vreme ni umeće domaćice. Ako želite da svoju porodicu obradujete ukusnim i toplim obrokom predlog je da napravite pitu zeljanicu od gotovih kora. 

Zelje izuzetno zdravo, bogato vitaminom C i gvožđem, sada se često gaji i u plastenicima pa se u bolje snabdevenim prodavnicama može kupiti tokom cele godine. Ako baš ne možete nigde da ga nađete može da posluži i spanać, a ukus će biti vrlo sličan.

Srećna republika vam poklanja najjednostavniji recept za pitu zeljanicu sa gotovim korama koja se priprema za tili čas. Ukoliko vam preostane neko parče, u šta sumnjamo, možete ga poneti sutradan za doručak na posao. Pita zeljanica tradicionalno se služi uz šolju jogurta ili kiselo mleko.

Sastojci:

500 g tankih gotovih kora 

600 g svežeg kravljeg sira (može i feta ako je volite)
4 jaja
200 g kajmaka
250 g zelja ili spanaća
so, biber 
100 ml ulja
300 ml kisele vode

Priprema:

Na kratko blanširajte (obarite) zelje ili spanać, iseckajte ga i ostavite sa strane. U dubljoj posudi umutite jaja, dodajte sir, kajmak i iseckano zelje ili spanać. Sipajte malo kisele vode ali vodite računa da vam nadev ne bude suviše redak. U šerpici pomešajte ostatak kisele vode i ulje. Podmažite dublji pleh pa stavite jednu koru, isprskajte je sa vodom i uljem pa stavite drugu koru. Odozgo rasporedite nadev, pa postupak ponavljate dok ne potrošite sve kore i i nadev. važno je davam poslednje budu dve kore. Premažite ih uljem i vodom i ubacite u rernu da se pita peče u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Da biste bili sigurni da je dobro pečena čačkalicom bcnite pitu po sredini i ako ne ostaje nadev znači daje gotova. Izdavite je iz rerne, ostavite da se ohladi, isecite na kocke i služite toplo. Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)