Odrasli

DA LI SPANAĆ TREBA PRIPREMATI SA MLEKOM ILI NE: Konačno rešena dilema većine domaćica!

Ovo povrće bi trebalo redovno da konzumiraju osobe sklone upalama.

14.02.2024 08:05

DA LI SPANAĆ TREBA PRIPREMATI SA MLEKOM ILI NE: Konačno rešena dilema većine domaćica!
shutterstock.com

Spanać je lisnato povrće visoke nutritivne vrednosti. Bogat gvožđem, kalcijumom i karotinom u vitaminima Be1, Be2 i C. Međutim, sadrži nepoželjna jedinjenja kao što su nitrati i oksalnu kiselinu zbog koje se gvožđe teže resorbuje u organizmu. 

Foto: Shutterstock

Spanać obavezno pripremajte s mleko poručili su naučnici

Kravlje mleko bolje od biljnog

Mnoge domaćice imaju dilemu da li spanać treba pripremati sa mlekom ili ne? Međutim, kako ističu nutricionisti priprema ovog povrća sa mlekom je obavezna upravo zbog oksalne kiseline koja se u tom slučaju vezuje za kalcijum iz mleka.

Pored ovog postoji i drugi zdravstveni razlozi zbog kojih treba mešati spanać sa mlekom prilikom pripreme. Naime, prema rezultatime jednog istraživanja u Švedskoj upotreba kravljeg mleka visoke i srednje masnoće ali i kokosovog mleka u smutijima od spanaća može olakšati varenje antioksidansa luteina iz ovog lisnatog povrća.

- Kravlje mleko, generalno gledano, ima bolje rezultate od biljnih proizvoda posebno od, recimo, sojinog mleka - objasnila je autor studije Rozana Čung docent na Odeljenju za zdravlje, medicinu i negu na Univerzitetu Linkoping u Švedskoj.

Lutein je antioksidans sa antiinflamatornim svojstvima, koji se obično nalazi u spanaću i kelju. Studije su se fokusirale na potencijal luteina za zdravlje očiju a otkriveno je da može da ublaži progresiju makularne degeneracije povezane sa starenjem.

unsplash.com

Lutein je antioksidans sa antiinflamatornim svojstvima

 

U studiji, koja je objavljena u časopisu Nutrients , istraživači objašnjavaju da je luteinu potreban želudačni sok ili komponente hrane da bi se oslobodio iz biljnog materijala i apsorbovao u crevima.

- Lutein nije rastvorljiv u vodi dok su naša hrana i creva puna vode. Da bi lutein „izišao“ iz spanaća, on mora da bude emulgovan ili drugim komponentama hrane ili našim probavnim sokovima - dodala je ona.

Ona je naglasila da spanać upravo zbog ovog jedinjenja treba više da konzumiraju osobe koje su sklone upalama.

- Mnoge prethodne studije su pokazale da lutein može suzbiti upalu, tako da bi povećan dnevni unos luteina potencijalno mogao biti koristan za ljude koji pate od hronične upale - zaključila je Čung. 

Važno je napomenuti da spanać ne treba podgrevati već kad ga priopremate neka to bude za obrok za taj dan, a vodu u kojoj se kuvalo ovo povrće treba baciti jer je prepuna nitrata.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)