Šampite, krempite, orasnice, baklave i indijaneri nekad su krasili izloge poslastičarnica. U današnje vreme ove poslastice su zamenjene modernijim vrstama kolača i torti, ali oni pravi sladokusci ne odustaju od proverenih ukusa.
Ukoliko ste se uželeli prave poslastičarske krempite sa penastim filom koji se topi u ustima, pratite naš recept. Stari poslastičari otkrili su nam kako da fil koji je većini domaćica zadavao muku prilikom pravljenja krempite uvek bude kremast, lagan i bez grudvica.
Sastojci:
- pakovanje lisnatog testa
- prstohvat soli
- 6 jaja
- litar mleka
- 10 kašika kristal-šećera
- 6 kašika brašna
- 2 kašike gustina
- kesica vanilin-šećera
- 400 ml slatke pavlake
- 50 g šećera u prahu
Priprema:
Lisnato testo stavite u tepsiju, isecite ga na kvadrate i ispecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ostavite sa strane.
U lonac za kuvanje na pari sipajte mleko i stavite da se kuva. U plastičnu posudu stavite jaja, dodajte im brašno, gustin, prstohvat soli, vanilin-šećer i šećer, pa sve dobro umutite ručnom mutilicom. Kad mleko provri, smanjite temperaturu ringle, lagano ulijte fil i kuvajte. Važno je da sve vreme mutite mutilicom, kako se ne bi stvarale grudvice.
Prstohvat soli je trik kojim se svi poslastičari služe. naime, stavljanjem malo soli u poslastice one dobijaju intenzivniji, slađi ukus.
Kad je fil skuvan, skinite posudu sa vatre i ostavite sa strane da se ohladi.
Dok se žuti fil hladi, umutite slatku pavlaku, pa je podelite na dva dela. Jedan deo dodajte u ohlađeni žuti fil i dobro izradite mikserom tako da se slatka pavlaka sjedini sa kuvanim filom, a drugi deo umućene slatke pavlake stavite sa strane.
Lisnato testo isečeno na kocke stavite u dublju pravougaonu posudu, pa na svaki izrezani kvadrat stavite bogat sloj žutog fila, potom ga premažite umućenom slatkom pavlakom, pa prekrijte drugim kvadratom lisnatog testa, pospite šećerom u prahu i ostavite da se dobro ohladi, pa služite.
Komentari (0)