Tetka Saveta

NAJLEPŠI KARAMEL-PRELIV ZA TRI LEĆE: Trik za ovaj recept je u jednom NEOČEKIVANOM SASTOJKU koji mu daje neverovatan ukus

Sve što vam treba za pripremu već imate u kući.

20.10.2023 15:10

NAJLEPŠI KARAMEL-PRELIV ZA TRI LEĆE: Trik za ovaj recept je u jednom NEOČEKIVANOM SASTOJKU koji mu daje neverovatan ukus
shutterstock.com

Tri leće je modernija verzija popularnog koha, sočnog kolača koji je obeležio detinjstvo mnogih generacija na našim prostorima. Ali, većina domaćica odustaje od pravljenja, jer im se čini da je karamel-preliv po kom se tri leće razlikuje od koha teško napraviti.

Iako je karamel-preliv za ovaj sočni kolač moguće kupiti u prodavnici, ipak nema ništa lepše od domaće verzije. Mi smo isprobali recept za preliv koji se pravi od jednostavnih sastojaka i oduševljeni smo ukusom.

Sastojci:

Priprema:

U šerpu sa debljim dnom sipajte polovinu kristal-šećera i rastapajte ga na tihoj vatri. Kad se prvi deo šećera istopi dodajte ostatak i ostavite posudu na ringli. Nemojte mešati šećer, već s vremena na vreme blago protresite šerpu.

Kad se šećer sasvim rastopi i dobije braon boju skinite šerpu sa ringle, pa lagano ulijte neutralnu pavlaku za kuvanje i sve vreme mešajte smesu ručnom mutilicom. U sjedinjen rastopljeni šećer i pavlaku dodajte 50 grama margarina isečenog na kockice i nastavite da mutite. Na kraju dodajte pola ravne kafene kašičice soli koji će neutralisati gorčinu od istopljenog šećera.

Vruć karamel-preliv sipajte preko kolača i ostavite da odstoji nekoliko sati pre služenja.

BONUS VIDEO:

 


 

Komentari (0)