Tetka Saveta

KAKO DA NAPRAVITE NAJSOČNIJI PRELIV ZA ČUPAVCE: Trik je u dva sastojka, kolač će biti lepši od onog iz poslastičarnice (FOTO)

Ovako pripremljen slatkiš uvaljan u kokosovo brašno biće prava rapsodija ukusa.

02.10.2023 22:05

KAKO DA NAPRAVITE NAJSOČNIJI PRELIV ZA ČUPAVCE: Trik je u dva sastojka, kolač će biti lepši od onog iz poslastičarnice (FOTO)
Shutterstock

Čupavci su mnogima omiljen kolač, jer je jeftin i nije potrebno mnogo vremena za pripremu. Iako je recept za čupavce jednostavan, mnoge domaćice se žale da im preliv u koji spuštaju kockice patipšanja bude redak, pa da se žuta boja kockica nazire i "izbija" čak i ako ih dobro uvaljaju u kokosovo brašno.

Još jedan problem sa kojim se domaćice susreću je suvoća kolača, jer patišpanj brzo upije preliv na bazi mleka, šećera, margarina i čokolade za kuvanje. Da vam se to ne bi dogodilo, isprobajte provereni recept za čokoladni preliv koji će kolačima obezbediti sočnost, a ujedno će izgledati kao da su iz poslastičarnice.

Umesto klasičnog preliva za čupavce upotrebite slatku pavlaku i čokoladu za kuvanje.

Preliv ćete pripremiti veoma lako:

U šerpicu sipajte 200 mililitara slatke pavlake, dodajte 200 grama izlomljene čokolade za kuvanje i rastapajte na tihoj vatri uz povremeno mešanje. Pre nego što preliv počne da vri skinite šerpicu sa ringle, pa u topli preliv spuštajte prethodno isečen patišpanj za čupavce i ostavite ih tako oko pola minuta. Svaku kockicu okrenite kašikom tako da sa svih strana bude obavijena rastopljenom čokoladom i slatkom pavlakom, pa spuštajte u posudu sa kokosovim brašnom.

Ukoliko nemate dobar recept za patišpanj, isprobajte naš, nećete se pokajati.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 250 ml jogurta
  • 150 ml ulja
  • 250 g oštrog brašna
  • 200 g šećera
  • kesica praška za pecivo

Za preliv:

Priprema:

Odvojite žumanca od belanaca, pa belanca umutite mikserom u čvrst sneg. Dodaje šećer, pa nastavite da mutite dok se šne ne odvoji od ivica posude. Lagano umešajte žumanca, prosejano brašno i prašak za pecivo, a onda i jogurt i ulje i sve dobro izmutite varjačom.

U podmazan i brašnom posut pleh sipajte smesu za patišpanj, pa pecite na 180 stepeni dvadesetak minuta, odnosno dok se ivice patišpanja ne odvoje od ivica pleha.

Izvadite tepsiju iz rerne, sačekajte pola sata da se patišpanj ohladi, pa ga isecite na kockice željene veličine.
Tad pripremite čokoladni preliv, pa uvaljate svaku kockicu patišpanja u rastopljenu čokoladu sa slatkom pavlakom, a onda i u kokosovo brašno.

Prijatno!

BONUS VIDEO: 

 

Komentari (0)