Trileće je slatkiš koji je mnogima postao omiljeni dezert i zbog toga zavređuje posebnu pažnju. Iako mu mnogi "korene" pronalaze na dalekom Istoku, činjenica je da se i kod nas on godinama priprema. Za jedan ovakav slatki užitak u poslastičarnici ćete morati da izdvojite novca, međutim, ako ste dovoljno voljni i raspoloženi da provedete kratko vreme u kuhinji, možete ga sa lakoćom napraviti i obradovati celu porodicu. Evo kako se sprema:
Sastojci:
Patišpanj:
- 6 jaja
- 100 g šećera
- 200 g brašna
- pola praška za pecivo
- vanilin šećer
Za preliv:
- 400 ml slatke pavlake
- 300 ml kondenzovanog mleka
- 800 ml običnog mleka
Premaz:
- 300 g karamel krema
Priprema:
U jednu posudu umutiti belanca pa postepeno dodavati vanilin šećer i šećer. Kada je dobro umućeno, postepeno dodavati jedno po jedno žumance i dobro sve to izmešati. Nakon toga, postepeno dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Dok se dodaje brašno, mikser treba uključiti na najslabiju brzinu, a zatim treba lagano izmešati sve to.
Ovu smesu treba uliti u dublji pleh, prethodno obložen pek papirom i peći na temperaturi od 180' oko 20-25 minuta. Kada se patišpanj ispekao izvaditi ga da se ohladi i nožem ga bocnuti na nekoliko mesta. U jednu tepsiju ulijte slatku pavlaku pa prebacite patišpanj u nju naopačke okrenut( onaj deo koji je bio gore sada je dole). Ostavite ga da odstoji desetak minuta pa izmešajte mleko i kondenzovano mleko i njime prelijte od gore patišpanj. Kada dobro upije mleko i odstoji, od gore ga premažite karamel kremom i ostavite da se hladi a zatim isecite na veće kocke.
Komentari (0)