Slatkiši

RECEPT ZA RATLUK: Posna poslastica koja savršeno ide uz kafu

Domaća verzija, bolja od kupovne

19.03.2024 08:01

RECEPT ZA RATLUK: Posna poslastica koja savršeno ide uz kafu
Shutterstock

U kafanama širom bivše Jugoslavije nekad se naručivao takozvani komplet koji je podrazumevao domaću kuvanu kafu, čašu kisele vode i kocku ratluka. „Komplet“ je, nažalost, postao raritet, baš kao što je i ratluk dugo bio zaboravljena poslastica. Vremenom, ponovo se vratio u modu, a domaćice su počele da tragaju za najboljim receptom.

Ovu poslasticu koju rado jedemo kad odemo u Tursku na odmor lako je napraviti i u domaćoj verziji. Ratluk je idealan slatkiš u vreme posta, jer se pravi na vodi i ne sadrži ni trunku masnoće, a ukus mu možete obogatiti jezgrima oraha ili valjanjem u kokosovo brašno. Recept koji vam donosimo je proveren i ne iziskuje mnogo sastojaka; potrebno vam je samo malo strpljenja i vremena kako bi dobio prepoznatljivu teksturu.

Sastojci:

  • litar vode
  • 700 g šećera
  • kašika limunovog soka
  • 50 g gustina + 2 kašike za valjanje ratluka
  • 50 g fino mlevenog kukuruznog brašna
  • 100 g šećera u prahu
  • roze boja za kolače
  • kašika ružine vodice (opciono)
  • 150 g oraha (opciono)

Priprema:

U šerpu sipajte šećer, prelijte ga sa 350 mililitara vode, dodajte kašiku sveže isceđenog soka od limuna i kuvajte dok ne provri. Potom smanjite temperaturu ringle i kuvajte još 15 minuta, ali tečnost nemojte mešati.

Dok se prva tečnost kuva, u drugoj većoj šerpi razmutite gustin, kukuruzno brašno i preostalu vodu i kuvajte dok ne počne da dobija teksturu želea. Kad se smesa zgusne u nju pažljivo sipajte tečnost iz prve šerpe. Sve vreme mutite žicom kako bi se sastojci sjedinili. Vratite šerpu na ringlu, podesite najslabiju temperaturu i kuvajte još sat vremena. S vremena na vreme promešajte smesu za ratluk da ne bi počela da se hvata za dno šerpe. Pred kraj kuvanja dodajte malo roze boje za kolače i, ako imate, ulijte ružinu vodicu. Možete, takođe, da spustite i jezgra oraha ako volite ratluk sa orasima.

Široku tepsiju obložite prozirnom folijom, pa sipajte smesu za ratluk, poravnajte je i ostavite da tako odstoji 24 sata na hladnom (ne u frižideru). Posle 24 sata nauljenim nožem isecite ratluk na kocke i spuštajte ih u mešavinu šećera u prahu i dve kašike gustina. Ovako pripremljen ratluk ređajte na poslužavnik i ostavite da odstoji preko noći, pa ga služite uz kafu.

Domaći ratluk nemojte čuvati u frižideru, jer postoji rizik da počne da otpušta tečnost. Najbolje je da ga držite na suvom i hladnom mestu kako bi sačuvao teksturu i kako ne bi upio šećer u prahu.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)