SRBIJA ZIMOVANJE TURIZAM

PLANIRATE ZIMOVANJE U SRBIJI? Ako ne volite gužvu na Kopaoniku i Zlatiboru, ova mesta su kao stvorena za vas!

Polako ali sigurno dolazi vreme zimskih odmora i uveliko se kuju planovi na koju destinaciju otići

11.11.2021 13:30

PLANIRATE ZIMOVANJE U SRBIJI? Ako ne volite gužvu na Kopaoniku i Zlatiboru, ova mesta su kao stvorena za vas!
Pixabay.com

Kada se u Srbiji kaže zimski odmor, prva asocijacija su Zlatibor i Kopaonik. Stiče se utisak da su ove dve planine poslednjih nekoliko godina toliko komercijalizovane, da ako ne odete na neku od njih, kao da niste bili na zimovanju.

I zaista, ove dve lepotice imaju mnogo toga da ponude gostima, raznovrstan sadržaj, sjajne hotele, ali i veliku gužvu. A to je nešto od čega sve veći broj ljudi želi da pobegne, posebno u vreme pandemije koronavirusa. Pored toga, čini se da su cene na ovim planinama otišle u nebo i da su bezobrazno velike, što će mnoge goste “oterati” na neku drugu destinaciju.

Ukoliko želite da izbegnete velike gužve i udar na novčanik, Srećna vam predlaže neke od sledećih destinacija, gde ćete sigurno moći da odmorite dušu i telo.

1. Divčibare

Divčibare se nalaze na planini Maljen 37 km jugoistočno od Valjeva, a 120 km od Beograda. Zimi, snežne padavine su obilne i Divčibare postaju omiljena destinacija ljubitelja snega i skijanja.

Ski staza Crni vrh duga je 850 m, sa visinskom razlikom od 180 metara. Poseduje dvosednu žičaru, kapaciteta 1.200 skijaša na sat. Ski staza Centar nalazi se u blizini odmarališta “Crni vrh”, hotela Pepa i Divčibarskog zamka. Proteže se na severnim obroncima Crnog vrha u dužini od oko 600 metara.

2. Tara

Tara se nalazi u zapadnom delu Srbije i pripada unutrašnjem pojasu Dinarida. Zbog povoljne klime i zabačenosti na Tari je opstao relikt i endemit balkanskog poluostrva Pančićeva omorika, kao i mnogi drugi spomenici prirode, blago rečeno živi fosili.

Najkvalitetniji skijaški tereni su u reonu Predovog krsta, sa visinskom razlikom od 500 m. Dužina staze je od 3 do 5 km. Reljef Tare ima pogodna rekreativna svojstva, jer mali nagibi pogoduju šetnji, jahanju, različitim sportskim igrama, korišćenju trim staze i slično.

3. Stara planina

Površina masiva Stare planine, koji zahvata Srbiju je 1.802 kvadratna metra. Oni koji vole isključivo seoski turizam neće se pokajati ukoliko odu na ovu planunu. U selima podno Stare planine sve više meštana bavi se ovom vrstom turizma.

Ski centar Stara planina nalazi se na visini od 1.723 metara. Najviši vrh Stare planine, i drugi po redu u Srbiji je Midžor. Nalazi se na preko 2.000 metara nadmorske visine, odakle se pruža neverovatan pogled za sve koji odluče da ga osvoje.

Jedan od najlepših predela Stare planine je Babin zub, zaštićen prirodni rezervat koji je ujedno i najveći skijaški centar ove planine, piše “ho3magazin”. Čine ga tri skijaške staze: Konjarnik, Sunčana dolina i Markova livada.

4. Zlatar

Planina Zlatar nalazi se u jugozapadnoj Srbiji , između reka Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice. Najviši vrh je Golo brdo sa nadmorskom visinom od od 1.627 metara.

Na planini ima dosta restorana, kafića, terena za sport i rekreaciju, kao i ski staza dužine 800 metara. Ukoliko se odlučite za boravak na Zlataru, obavezno posetite etno selo Štitovo i manastir Mileševu. Zlatar je od Beograda udaljen oko 260 kilometara, od Užica 60 kilometara, a od Novog Sada oko 350 kilometara.

5. Gučevo

Gučevo se nalazi iznad banje Koviljače, u blizini Loznice. Njen najviši vrh je Crni vrh na nadmorskoj visini od 779 metara. Na Gučevu takođe postoji veliki broj odmarališta, sportskih terena i terena pogodnih za skijanje i sankanje. Gučevo je posebno i po tome što je jedno od retkih mesta u Srbiji pogodno za paraglajding.

6. Javor

Nalazi se blizu Ivanjice, na 1.537 metara nadmorske visine. Na planini Javor postoji ski staza sa žičarom tanjiračom koja je pogodna za malu decu, kao i skijaše početnike. Pored nekoliko hotela nalaze se dečja igrališta sa toboganima, ljuljaškama, klackalicama i raznim penjalicama.

Osim planina, sjajne destinacije mogu da budu i neke od banja kojima je Srbija bogata. Naravno, izdvajaju se Vrnjačka Banja, Sokobanja, Prolom Banja, Banja Koviljača, Banja Vrdnik, Banja Selters, Lukovska Banja, Bukovička Banja kao i mnoge druge oaze lepote i zdravlja.

Pišite nam u komentarima koju od ovih destinacija ste posetili i koja je na vas ostavila najjači utisak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari. (0)