SRBIJA MEĐU PLANINAMA

LEPOTAN MEĐU GOROSTASIMA: Planina Zlatibor - za nekoga sve, za svakoga po nešto

Zlatibor je jedna od naših najlepših planina, rekreativni centar, skijalište, centar kulturnih dešavanja i mesto na kojem ćete se fenomenalno provesti, bilo da dođete zimi ili preko leta.

22.11.2021 14:58

LEPOTAN MEĐU GOROSTASIMA: Planina Zlatibor - za nekoga sve, za svakoga po nešto
Tanjug/F. Krainčanić

Zlatibor se nalazi u jugozapadnoj Srbiji, a od Beograda je udaljen 230 km, dok od Novog Sada ima 330 km, a od Niša oko 250. Preko Zlatibora prolazi magistralni put Beograd - Podgorica, što ga čini lako dostupnim velikom broju potencijalnih gostiju. Pored putne infrastrukture, odlikuju ga i dobre železničke veze, jer pruga Beograd - Bar prolazi preko ove planine.

Reljef Zlatibora

Kao deo starovlaške visije Zlatibor je talasasta planina, oivičena planininskim vrhovima i ispresecana brojnim rekama i potocima. Centralni deo planine je blago zatalasan, dok se po obodu nalaze duboki klanci, najčešće teško pristupačni, koji su pokriveni borovom šumom.

Posebnu draž predstavljaju planinski vrhovi: Tornik (1496m), ujedno i najviši vrh Zlatibora, Čigota (1422m), Brijač na Murtenici (1480m) i drugi, sa kojih se pruža neverovatan pogled na zlatiborsku visoravan.

Klima na Zlatiboru

Kada je o klimi reč, Zlatibor odlikuju alpska i subalpska klima, sa svojim posebnim obeležjima. Leta su prijatna, sa umereno toplim danima i hladnim noćima, što čini da mnogi spas od nesnosnih letnjih žega potraže upravo na Zlatiboru. Sa druge strane, zlatiborske zime su, po pravilu, duge i snežne i snega ima od oktobra do maja sa kraćim ili dužim prekidima.

Upravo ova okolnost utiče da se Zlatibor poslednjih desetak godina afirmisao kao zimski centar, a naročito nakon izgradnje modernog skijaškog kompleksa na Torniku. Ono što Zlatibor posebno izdvaja od drugih planinskih centara u Srbiji i okruženju je velika osunčanost ove planine, koja može da se pohvali sa prosečno 2000 sunčanih sati tokom godine, što je približava mediteranskoj klimi.

Tanjug/F. Krainčanić

Gorostasne šume su zaštitni znak ovog kraja

Smeštaj na Zlatiboru

Smeštajni kapaciteti na Zlatiboru - od luksuznih hotela i apartmana do šarmantnih brvnara. Zlatibor može da se pohvali izuzetno bogatom ponudom smeštaja i apatmana, što u hotelima, što u domaćoj radinosti.

Tako, u turističkom centru ove planine gostima stoje na raspolaganju luksuzni hoteli, vile i apartmani, dok se u okolnim zlatiborskim selima nudi smeštaj u seoskim domaćinstvima i brvnarama. Mnogi hoteli na Zlatiboru su poznati po velikom komforu, luksuznim sadržajima i besprekornoj usluzi, piše portal turizamiputovanja.com

Kada kročite na Zlatibor prvo što će vam zapasti za oko je prelepo Zlatiborsko jezero, koje je postalo metafora i najlepši ukras turističkog centra. Odmah iznad jezera se nalazi Kraljev trg, prostrani plato i šetalište na kome se tokom cele godine organizuju različite kulturne manifestacije i koncerti.

Sa Kraljevog trga goste put vodi do tržnog centra u okviru koga se nalazi veliki broj kafića, restorana, noćnih klubova i butika. Upravo ovome možemo da zahvalimo što Zlatibor važi kao mesto ludog noćnog provoda.

Turističke atrakcije

Da Zlatibor bude mesto prijemčivo za boravak porodica sa decom pobrinuli su se ovdašnji zabavni sadržaji. Ovde mališani mogu uživati u vožnji automobila i konjića po Kraljevom trgu, Avantura parku, Dino parku i drugoj zabavi.

Najveću pažnju i interesovanje privlači Dino park, najnoviji zabavni sadržaj, smešten u prelepom ambijentu zlatiborske šume, na svega 300 metara od turističkog centra. Ovde će mališani uživati u jedinstvenom zabavnom parku, u kome se nalazi preko 30 replika različitih Dinosaurusa.

Zabavu će moći da pronađu u  nekoj od sledećih disciplina: vožnji kvadova, avantura parku, streličarstvu, tjubingu, zip line-u, jahanju, vožnji rolerima...

Tanjug/R. Prelić

Stopića pećina je jedna od atrakcija Zlatibora

Zlatibor je bogat i turističkim atrakcijama, a među gostima najveću pažnju privlače: Stopića pećina u Rožanstvu, Vodopad u Gostilju, „Staro selo" u Sirogojnu, Ribničko jezero i Prerast u Dobroselici.

Gurmanluk i krkanluk

Kada je reč o hrani, Zlatibor je raj za gurmane. Tajni recepti iz beležnica zlatiborskih domaćica čine da kulinarski specijaliteti ovog kraja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Tradicionalna zlatiborska trpeza je nezamisliva bez: sira i kajmaka, kompet lepinje, goveđe i svinjske pršute, čvaraka, pite savijače sa sirom, jagnjećeg pečenja i ljubiške pastrmke. A kako se dobar gurmanluk ne može zamisliti bez kvalitetnog cuga, to Zlatiborci pred goste, iz skrivenih podrumskih riznica, iznose nadaleko hvaljenu rakiju od šljive - popularnu šljivovicu.

Svakako jedan od najautentičnijih zlatiborskih specijaliteta i svojevrsna metafora ovdašnje kuhinje predstavlja komplet lepinja. Kompet lepinja se priprema tako što se pomešaju mladi zlatiborski kajmak i jaja, pa blago zapeku da bi se na kraju preko toga sipao pretop.

Ovaj specijalitet najbolje ide u kombinaciji sa kiselim mlekom, što skupa čini nesvakidašnji gastronomski užitak. Kompet lepinja se služi u svim restoranima i kafanama na Zlatiboru.

Kakva su vaša iskustva na Zlatiboru, i čega se najradije sećate sa ove planine - napišite nam u komentarima.

 

Komentari (0)