SRBIJA JEFTINI IZLETI

JEFTINI IZLETI U SRBIJI! Destinacije koje će vas oduševiti i to za male pare!

Jednodnevni izleti su pravo rešenje za beg od gradske vreve idealan način da se “resetujete” od posla i svakodnevnih obaveza i dopunite baterije za izazove koji vas očekuju.

12.11.2021 13:23

JEFTINI IZLETI U SRBIJI! Destinacije koje će vas oduševiti i to za male pare!
Srećna republika

Jednodnevni izleti su višestruko korisni, jer osim toga što će vam ovakva vrsta odmora pomoći da pobegnete od svakodnevne rutine, uštedećete i novac jer su ovakva putovanja jeftina i krajnje ekonomična. Ne plaćate smeštaj, možete sami da spremite klopu koju ćete poneti i pojesti kad ogladnite, a čak i ako sednete negde na klopu, neće vas strefiti šlog kad vidite račun.

Srbija je zemlja koja je veoma bogata prirodnim bogatstvima, a u poslednjih nekoliko godina i etno turizam je sve rasprostranjeniji. Srećna vam donosi neke destinacije u našoj zemlji koje će vas za male pare, učiniti srećnijim. Kada kažemo male pare, mislimo na okvirno 50 evra, odnosno oko 6.000 dinara. Naravno, ako plaćate samo prevoz, odnosno gorivo i putarine, troškovi će biti i manji, ali verujemo da ćete sesti da popijete piće, kupite neki suvenir… Ali, svakako, ukupni ceh ne bi trebalo da bude veći od 6.000 dinara.

Bačka Tvrđava

Bačka Tvrđava je najstarije, najveće, a ujedno i najočuvanije srednjevekovno utvrđenje u Vojvodini, a koje već dugi niz vekova gospodari nepreglednom ravnicom. To je tvrđava po kojoj čitava Bačka, plodna ravnica u zapadnom delu Vojvodine, koja se ugnezdila između Tise i Dunava, dobila ime. Savršeno mesto za divan izlet, uokviren zidinama starim nizom vekova, koje pričaju nesvakidašnju priču o ratovima, osvajanjima i prolasku mnogobrojnih naroda, piše avanturista. Nalazi se nadomak Bača, varošice u Bačkoj, udaljene samo sat vremena od Novog Sada, ili sat i po od Subotice. Mesto koje je i te kako pristupačno svima u ravnoj Vojvodini, a čak i Beograđanima željnim odmora i prekida od svakodnevne gradske buke.

Palić 

Palić je poznat po Velikom parku, koji je nastao još 1842. godine, sađenjem bagremova i kanadskih topola i uređen po uzoru na engleske vrtove. Na ulazu u park je Vodotoranj, a na centralnom mestu je Velika terasa, a u blizini su Letnja pozornica, gde se održava Međunarodni filmski festival i Muzički paviljon, namenjen promenadnim koncertima subotičkih muzičara. Palićko jezero je zbog svoje geološko-ekološke vrednosti zaštićeno područje i ima rang parka prirode. Jezero je u obliku nepravilne elipse i obima 17 km. Na obali jezera postoje uređena kupališta Muški štrand i Ženski štrand. Posetioci se na jezeru mogu baviti veslanjem, jedriličarstvom i ribolovom, a u okolini jezera su lovišta.

Krupajsko vrelo 

Krupajsko vrelo je jedinstvena prirodna oaza koja će učiniti da se osećate kao da ste na nekoj od egzotičnih destinacija, pa se figurativno može reći da je to “Tajland usred Srbije”. Tome posebno doprinosi predivna priroda i okolina, a i smaragdna boja vode koja kulja iz velike dubine iz pećine, puneći kraško jezerce pred njom. Nalazi se na 35km od Žagubice, na magistralnom putu Žagubica-Despotovac, a u blizini je trokut koji čine gradovi Jagodina, Ćuprija i Bor, pa je dolazak iz svih pravaca vrlo jednostavan.

Banjska Stena - Tara

Mesto gde Vas čeka jedno od najpoznatijih pogleda u celoj Srbiji, Banjska Stena predstavlja jednodnevni izlet koji ne smete propustiti ako živite u zapadnoj ili centralnoj Srbiji. Nalazi se u nacionalnom parku Tara, i ubraja se među glavne atrakcije tog kraja. Dovoljno je još napomenuti da se planina Tara smatra možda najlepšom u zemlji, pa eto prilike da je doživite i istražite.

Srebrno jezero 

Srebrno jezero je veštačko jezero na desnoj obali Dunava i predstavlja njen nekadašnji rečni rukavac koji je danas zatvoren dvema branama. Nalazi se na području Braničevskog okruga u istočnoj Srbiji, na dva kilometra od Velikog Gradišta. Prosečne je širine od 300 m, a prosečne dužine od 14 km. Jezero je popularna destinacija za odmor i ribolov decenijama, ali od nedavno privlači turiste iz svih krajeva centralne Srbije, uprkos nedostatku smeštaja. Jezero ima jedan hotel „Srebrno jezero“, nekoliko restorana i pansiona, vikend-naselja, najveći auto-kamp park u Srbiji, prenosi blog Weekend Serbia

Manastir Tuman

Manastir Tuman je udaljen je samo desetak kilometara od Golupca i okružen  netaknutom prirodom. Zidan je u 14. veku i posvećen je svetom arhangelu Gavrilu. Zadužbina je Miloša Obilića sagrađena u srpsko-vizantijskom stilu. U Prvom i Drugom srpskom ustanku manastir je bio spaljen i razoren, pa srušen do temelja i ponovo izgrađen 1924. godine. Prilikom radova na manastiru 1936. pronađene su mošti svetog Zosima Sinaita koje su i posle pet vekova sačuvale čvrstinu i težinu. Stavljene su u omanji ćivot i izložene u crkvi ispred oltara gde se i danas nalaze naspram i mošti Prepodobnog Jakova Novog.

Oplenac 

Oplenac je brdo pored Topole na kome je u prelepom prirodnom okruženju smeštena Zadužbina Karađorđevića. U okviru zadužbinskog kompleksa može se pored Crkva Sv. Đorđa mogu videti i crkva Bogorodice (Karađorđeva crkva), zatim kuća kralja Petra I, u kojoj je živeo dok je nadgledao radove na izgradnji crkve, stara kasarna, i Karađorđev konak sa kulom. U neposrednoj blizini je i Bukovička Banja, gde možete uživati u fantastičnoj prirodi.

Reka Gradac

Reka Gradac takođe je proglašena za jednu od najčistijih reka u Srbiji i za jednu od najčistijih u Evropi, nalazi se na samo 5km od Valjeva. Gradac je reka koja predstavlja mesto za savršen letnji vikend, gde se može uživati u predivnoj prirodi, divnim šetnjama pored reke tokom kojih se najbolje upoznaje i sam kraj. Sam kanjon reke je svojstveno remek delo prirode, dugačko 22,7km, u kojem postoji preko sedamdeset pećina, a vrela ove reke su posebno interesantna i sretaće te ih čitavim tokom, prenosi blog avanturista.co.

Đavolja Varoš

Srećna republika

Đavolja Varoš - čudo prirode

 

U južnoj Srbiji leži Đavolja Varoš, nadomak Kuršumlije, a podno planine Radan. Redak prirodni fenomen koji se veoma retko sreće u svetu. Stvoreno erozivnim procesom, ovo svetsko čudo je bilo kandidat za Sedam svetskih čuda prirode, tako da ga ne smete propustiti, piše vikend-srbija. Ovi okamenjeni svatovi,  svakodnevnim delovanjem vetra, sunca, kiše, vode i klimatskih faktora se menjaju, rastu, smanjuju i nestaju. To su zemljane piramide koje u osnovi budu široke i do nekoliko metara, uzdižu se do čak 20m visine, i tu se sužavaju do jednog pedlja i na toj površini sedi kameni blok težak i po nekoliko stotina koligrama. Pridružite se ovim svatovima u kamenu, a oni će za uzvrat biti veoma strpljivi dok se budete trudili da ih uslikate sa jedne od dve osmatračnice u blizini.

Suva Planina 

Suva Planina se nalazi svega 17km od Niša i samim tim je izazov za avanturu svima koji žive u južnoj Srbiji.  Ovi “Alpi na jugu Srbije”  se diče i svojim najvišim vrhov koji se zove Trem, na  1810m nadmorske visine. Ako ste pomislili da je trem na kojem uživate kod kuće najbolji, grešite. Sa Trema puca očaravajući pogled koji doseže do Bugarske, Makedonije i Kosova. Ovaj rezervat prirode je pod zaštitom države, a i dan danas ima delova kojima još nije prošla ljudska noga.

Ovo su samo neke od destinacija koje možete da obiđete, uživate i ne potrošite previse novca, i onda se vratite kući odmorni.

Komentari (1)

Bane

24.11.2023 07:50

E jao, ljudi, ova lista je kao zakopano blago za sve nas avanturiste s malim budžetom! Ko bi rekao da možemo proći kroz toliko kul mesta u Srbiji za manje od 50 evra. Bačka Tvrđava zvuči kao stvarno iskustvo srednjeg veka, a Palićko jezero i Krupajsko vrelo su kao egzotični dragulji u našem dvorištu.